Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Jičínsku

Mladíci čepovali kradenou vodku do lahví od piva 

 
Uplynulý víkend byl na Jičínsku nabitý událostmi. Policisté vyšetřovali přečiny, zločiny, přestupky a v neposledně řadě je zaměstnaly i desítky dopravních nehod.
 
V pátek 29. ledna řešili od ranních hodin jednu dopravní nehodu za druhou. První z nich se stala v Jičíně a další v Jičíněvsi, kde řidička zřejmě nezvládla řízení svého favoritu a narazila do oplocení domu a schránky na uzávěr plynu. V tomto případě ke zranění osob nedošlo a celková škoda byla vyčíslena na 25 tisíc korun. Po desáté hodině dopolední vyšetřovali muži zákona dopravní   nehody v Nové Pace, v Jičíně, v Libošovicích a na dalších místech našeho okresu. Až na výjimkyjímky se téměř ve všech případech účastníci na místě dohodli a společně vyplnili EURO formuláře.
 
V odpoledních hodinách vyjeli muži zákona do Ostroměře, kde nepřetržitě svítila na chráněném železničním přejezdu   červená výstražná světla. Závadu nakonec odstranili pracovníci drah.
 
Před patnáctou hodinou pobíhal v Jičíně v ulici Maršála Koněva velký světlý pes, který evidentně hledal svého pána. Z tohoto důvodu na místo okamžitě vyjeli městští strážníci, kteří již chlupáče nikde nenašli. Zřejmě našel cestu domů sám.
 
Po šestnácté hodině se obrátil na policii starší muž z malé obce na Sobotecku s tím, že mu soused naházel na jeho přístupovou cestu sníh a on teď nemůže vyjet. Policisté na místě zjistili, že se na jeho cestě žádná hromada sněhu nenachází. Sníh totiž stačili ještě před příjezdem hlídky rozhrnout traktorem   pracovníci místního úřadu.
 
Ve večerních hodinách kontrolovala policejní hlídka v Jičíně v Hradecké ulici osobní motorové vozidlo Ford Focus, které řídil osmadvacetiletý muž. Už jak otevřel dveře, bylo policistům jasné, že se před jízdou posilnil alkoholem. A nemýlili se. Provedená dechová zkouška u něj nakonec prokázala přes 0.4 promile alkoholu. A tak o jeho dalším osudu bude v následujících dnech rozhodovat příslušný správní orgán.
 
Před půlnocí vyjeli muži zákona v Jičíně do ulice Husova, kde neznámý vandal nejdříve rozbil skleněnou výplň ve vstupních dveřích u jedné z restaurací, a poté ještě poškodil poštovní schránku před vnitřním vstupem do podniku. Svým jednáním způsobil škodu ve výši nejméně 3 tisíce korun. Případ šetří policisté jako přestupek proti majetku.
 
Sobota 30. ledna nebyla o nic klidnější. Deset minut po půlnoci upozornil na lince 158 mužský hlas na řidiče osobního vozidla Škoda Octavia, který zaparkoval na autobusové zastávce v Chodovicích. Dále uvedl, že šofér musí být totálně „namol“, neboť z vozidla nevystoupil, ale přímo vypadl. Na místo okamžitě vyjela policejní hlídka, která zjistila, že se jedná o čtyřiašedesátiletého řidiče. Nutno podotknout, že byl tak opilý, že nejenže sotva stál na nohou, ale hlavně nebyl schopen se podrobit orientační dechové zkoušce na alkohol. I když se snažil, přesto nedokázal do přístroje po určitou dobu bez přestávky dýchat. Nakonec to policisté vzdali a vyzvali ho k lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve, s čímž řidič souhlasil. I o jeho osudu bude v nejbližších následujících dnech rozhodovat příslušný správní orgán, neboť mu policisté na místě zdrželi řidičský průkaz.
 
Po čtvrté hodině ranní se dostal do nezáviděníhodné situace obsluhující pracovník jedné z heren v Nové Pace. Přímo v provozovně ho přepadl s pistolí v ruce neznámý muž, který po něm požadoval vydání finanční hotovosti. V okamžiku, kdy peníze získal, z herny odešel. Venku pak nasedl do připraveného vozidla a z místa odjel. Případ vyšetřují policisté jako zločin loupeže, kdy pachateli hrozí trest odnětí svobody až na deset let. ...více
 
V dopoledních hodinách měl údajně mezi Sobotkou a Jičínem ohrožovat řidič kamionu svojí bezohlednou jízdou další účastníky silničního provozu. I když okamžitě na místo vyjela policejní hlídka, přesto již nikde řidiče nezastihla.
 
Po dvacáté hodině se vydali do jednoho z obchodních domů v Jičíně na autobusovém nádraží dva jednadvacetiletí mladíci. Oba si přinesli prázdné lahve od piva, do kterých si v oddělení lihovin „načepovali“ vodku, kterou zde odcizili. K jejich smůle je však přitom odhalili pracovníci místní bezpečnostní služby, kteří vše oznámili na policii. Hlídka pak oba muže na místě náležitě odměnila. Každý z nich dostal v blokovém řízení pokutu ve výši 1 tisíc korun.
 
Sněhová nadílka komplikuje v posledních dnech parkování ve městech a obcích. Kvůli vysokým bariérám zmrzlého sněhu ubývá v ulicích parkovacích míst. Z tohoto důvodu řidiči odstavují vozidla, kde se dá. Právě jeden z nich zaparkoval ve večerních hodinách v Jičíně v Butovské ulici tak nešťastně, že ostatní řidič neměli šanci kolem něj projet. Na místo vyjeli strážníci městské policie, kteří řidiče zjistili a ten pak chtě, nechtě, musel své vozidlo přeparkovat.
 
V neděli 31. ledna „řádili“ hodinu po půlnoci neznámí vandalové v jedné z restaurací v Hořicích na náměstí, kde po obsluze házeli různé předměty. Vzduchem tak  létaly nejen  sklenice, ale i popelníky. Nakonec zde rozbili i akvárium, které se vylilo na zem. Další dva výtržníci, ve věku devatenáct a dvacet let, rozbili rovněž v Hořicích na náměstí okno u jednoho z domů a k tomu inzertní desku.   
 
Ve čtyři hodiny ráno se policisté opět do Hořic vrátili. V tomto případě se v jednom z nočních podniků   nepohodly dvě ženy. Starší z nich, jednatřicetiletá zde měla fyzicky napadnout o devět let mladší sokyni. Údajně jí měla několikrát udeřit do obličeje a navíc jí měla vytrhnout chomáč vlasů. Policisté teď vyšetřují, co bylo příčinou  celého incidentu. Obě zúčastněné dámy a další přihlížející osoby byly totiž  pod vlivem alkoholu a nikdo z nich nebyl schopen řádné výpovědi. Případ   muži zákona evidují  jako přestupek proti občanskému soužití.
nprap. Hana Klečalová
1. 2 .2010
 

vytisknout  e-mailem