Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Jičínsku

Příčinou sporu byla špatně namazaná svačina 

Uplynulý víkend nebyl z pohledu policistů nijak výjimečný. Krásné počasí vylákalo ven nejen cyklisty, ale i vyznavače pěší turistiky. Velkou návštěvnost zaznamenaly i hrady a zámky, kam vyrazili milovníci historie. Rodiče si pro změnu se svými dětmi užívali společné chvíle na dětských dnech, které se konaly na mnohých místech našeho okresu. 
 
Silný vítr ze čtvrtka na  pátek 4. června způsobil nemalé problémy motoristům. V Soběrazi spadlo několik stromů na  vozovku, která se tak rázem stala neprůjezdnou. Na místo vyjeli jak policisté, tak i hasiči, kteří stromy  ze silnice odstranili.
 
V dopoledních hodinách vyšetřovali muži zákona krádež měděných kabelů, které odcizil dosud neznámý pachatel  v objektu bývalé firmy v Nemyčevsi. Poté šetřili  vloupání do vozidla v Bílsku a poškození oken v Železnici.           
 
Nepříjemnou zkušenost s výtahem má za sebou majitelka bytu v Nové Pace, která v podvečerních hodinách uvázla v jeho kabině. Nakonec se jí podařilo přivolat pomoc, a tak na místo vyjeli strážníci městské policie, hasiči a servisní technik, který „uvězněnou“ ženu osvobodil.
 
Na díru v kanalizačním odtoku upozornili v odpoledních hodinách obyvatelé Starých Hradů, kteří se domnívali, že propadlina vznikla po dešti  předchozích dnů. Nakonec se ukázalo, že na vině není déšť, ale neznámý zloděj, který odcizil železný poklop z kanálu.
 
Podezření na týrání psa měla po dvacáté hodině žena z Nové Paky. V Lomnické ulici si totiž všimla v nákladním prostoru zaparkované „dodávky“ bulteriéra, o kterého měla strach, a tak vše oznámila na polici. Z tohoto důvodu na místo vyjela policejní hlídka, která zjistila, že pes zřejmě nestrádá. Okna vozidla byla totiž otevřená a zvíře mělo uvnitř misku s vodou a granulemi. Nutno zdůraznit, že během kontroly  přijel na místo  majitel psa, kterému se  návštěva policistů evidentně nelíbila.  Navíc si muži zákona všimli, že  při jízdě užil nepovolené osvětlení. Měl totiž zapnutá světla do mlhy současně s obrysovými světly. Vzhledem k tomu že s hlídkou nespolupracoval a odmítl se vyjádřit jak k „ubytování“ svého psa, tak i k přestupku v dopravě, bude ve věci dále rozhodovat příslušný správní orgán.
 
Večer se měla údajně strhnout v jedné z restaurací v Hořicích rvačka, které se mělo účastník několik osob. Z tohoto důvodu na místo vyjeli policisté a rychlá záchranná služba, která ošetřila jednoho z hostů. Na dotaz hlídky, co se stalo, celá hospoda zarytě mlčela. Mlčel i muž, který byl ošetřen. A tak policisté všem alespoň řádně domluvili.
 
Na návštěvu dětského dne v Jičíně jistě dlouho nezapomenou dvě školačky. Po jednadvacáté hodině se totiž obě dívky ve věku deseti let záhadně ztratily. Matka jedné z nich je nemohla najít, a tak se obrátila na policii. Nakonec vše dobře dopadlo. Dívky údajně ztratily orientaci a přes hřiště se dostaly až do Allanových sadů, kde naštěstí oslovily jednoho z místních obyvatelů. Ten pak dívky odvezl do místa jejich bydliště.
 
Na hluk vycházející z jedné z restaurací v Nové Pace upozornili  po třiadvacáté hodině místní obyvatelé. V tomto případě se maturanti loučili se střední školou a přitom byli hlučnější, než by se na tuto noční dobu slušelo. Policisté, kteří vyjeli na místo, všem řádně domluvili a vysvětlili, co znamená noční klid. Řešit další rušení nočního klidu vyjeli muži zákona i do obce Slatiny, kde jeden z místních obyvatelů oznámil na linku 158, že v hospodě „hrozně řvou“ a on nemůže spát. Policisté však na místě zjistili, že je hospoda zavřená. Co občana vedlo k takovému oznámení, se nepodařilo hlídce zjistit. Možná měl nějaké divoké sny.
 
Odstavené osobní vozidlo Ford na polní cestě nedaleko hřbitova v obci Cerekvice nad Bystřicí nedalo spát v sobotu 5. června jednomu z místních občanů a jeho výskyt oznámil na linku 158. Z tohoto důvodu na místo vyjela policejní hlídka, která kontaktovala majitelku vozidla. Ta uvedla, že auto, se kterým na rozblácené cestě zapadla, během dopoledne nechá odtáhnout.
 
Před polednem zaměstnaly policisty rodinné a sousedské neshody. Nejdříve vyjeli v Jičíně do Dlouhé ulice, kde se manželé tak dlouho hádali, až se z toho ženě udělalo nevolno a nakonec skončila v rukou lékařů. Ne zrovna idylické sousedské vztahy panují v jedné z malých obcí na Jičínsku. Dva znepřátelení sousedé, kteří mají společný pozemek, se slovně napadají a dělají si naschvály.
 
Sobotní teplé počasí nedělalo dobře opilcům, kterým se na sluníčku silně přitěžovalo. Třeba   dvaapadesátileté ženě, která se válela v areálu jičínské nemocnice. Nutno zdůraznit, že vlivem své opilosti  nebyla schopná chodit, natož se podrobit orientační dechové zkoušce. Z tohoto důvodu nakonec skončila na Protialkoholní záchytné stanici v Hradci Králové.
 
Pro dobrotu na žebrotu. Přesně tak dopadla starší žena z Jičína, která poskytla svému vnukovi přístřeší. Ten místo, aby si své babičky vážil, tak ji uráží a slovně napadá.
 
Po šestnácté hodině vyjeli muži zákona v Jičíně do Dlouhé ulice, kde řešili manželské neshody. Opilá žena, která měla v dechu přes 1.86 promile alkoholu v dechu údajně rozbíjela manželovi věci. Ten si s ní nevěděl rady a vše oznámil na policii. Nutno zdůraznit, že to nebylo během víkendu poslední oznámení. Během soboty, neděle a pondělí ráno volal na linku 158 ještě několikrát. Jednou jeho choť rozbila hrneček, podruhé dětem špatně namazala svačiny a podobně.
 
Večer si parta mladíků pouštěla nahlas hudbu ve vozidle, se kterým parkovala před restaurací v Podhorním Újezdu. To se pochopitelně nelíbilo místním občanům, a tak vše oznámili na policii. Hlídka na místě posluchačům techno hudby řádně  domluvila.
 
Po jednadvacáté hodině si nedopatřením zabouchla svůj byt v Jičíně v Zahradnické ulici mladá žena.  Zoufalé mamince, která měla v bytě roční dítě, pomohli dovnitř až přivolaní hasiči. A tak vše nakonec dobře dopadlo.
 
Neskutečně drze se chovala návštěvnice v jedné z heren v Nové Pace, která odmítala uhradit svoji útratu. Nakonec se do problému vložil její přítel, který účet zaplatit.
 
V neděli 6. června oznámil po třetí hodině ranní na linku 158 osmnáctiletý mladík, že se na diskotéce v  Boháňce schyluje k velké rvačce. Z tohoto důvodu na místo vyjelo několik policejní hlídek, které však žádné protiprávní jednání nezaznamenaly. V té chvíli ještě muži zákona netušili, že budou mít s mladíkem ještě co do činění. O hodinu později se totiž vydal svým vozidlem Citroën ZX na cestu domů. Posilněn alkoholem nezvládl v obci Skála levotočivou zatáčku a vyjel vpravo mimo silnici, kde narazil do stromu. Bezprostředně po nehodě se podrobil orientační dechové zkoušce, která v jeho dechu prokázala přes 1 promile alkoholu. Naštěstí nedošlo k žádnému zranění a celková škoda byla vyčíslena na 20 tisíc korun. 
 
Nad ránem si stěžoval jeden z hostů diskotéky v Jičíně na chování „ochranky“. Nelíbilo se mu, že po něm   „drsní hoši“ chtějí peníze. Vůbec netušil, proč by jim měl něco platit. Zřejmě zapomněl na to, jak se choval na toaletě, kde při  jedné z návštěv rozbil záchodové prkénko. Nakonec vše zaplatila jeho přítelkyně.
 
Během dopoledních hodin vyšetřovali muži zákona jednu dopravní nehodu za druhou. Nejdříve vyjeli do Sobotky, kde motocyklista narazil do osobního vozidla, lavičky a chodníku. Poté následovaly nehody v Podůlší, v Milovicích, v Jičíně a v Nové Pace.
 
Před polednem muže zákona zaměstnaly rodinné neshody v malé obci na Kopidlensku. Opilá žena zde měla údajně podpalovat dům. Nakonec se ukázalo, že „pouze“ schválně zapálila montérky svého chotě. V tomto případě postačila důrazná domluva.  
 
Večer přišly na řadu schválnosti v Jičíně, kde jeden ze sousedů ořezal větve stromu a druhý s tím nesouhlasil. Hlídka na místě oba účastníky sporu odkázala na občanskoprávní řízení.
nprap. Hana Klečalová
7. 6. 2010

 

vytisknout  e-mailem