Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Jičínsku

Volně pobíhající psi roztrhali desítky králíků 

Uplynulý víkend byl na Jičínsku nabitý událostmi. Policisté přijali na lince 158 několik desítek oznámení, vyšetřovali přestupky a přečiny a v neposlední řadě je zaměstnaly manželské a partnerské neshody. 
 
V pátek 8. října ráno vyjeli muži zákona v Jičíně do ulice Přátelství, kde řešili rodinné neshody. V tomto případě spor vznikl ohledně klíčů od vozidla, které chtěli použít oba manželé zároveň. Vzhledem k tomu, že jsou v rozvodovém řízení, nemohli se pochopitelně dohodnout. Hlídka oběma na místě domluvila, a i když oba přislíbili, že se již k sobě budou chovat ohleduplně, opak byl pravdou. Během víkendu policisté navštívili  jejich domácnost ještě několikrát.
 
Osmnáct králíků svedlo v dopoledne v obci Kněžnice nerovný "boj"´se dvěma toulavými psy.  I když ušáků  bylo devětkrát víc, tek neměli samozřejmě šanci. Oba psi je napadli v králíkárně, kde dvanáct z nich zardousili přímo na místě, další čtyři roztahali po zahradě a navíc si každý z nich odnesl jednoho v tlamě s sebou. A právě v okamžiku, kdy  s lupem pelášili přes zahradu směrem do polí, si jich všimla chovatelka králíků. Na jakoukoliv  záchranu ušáků, už ale bylo pozdě.  Nešťastná žena pouze vyčíslila škodu na částku nejméně 5.400 korun. Policisté teď pátrají po majitelých obou psa a případ šetří  jako přestupek proti pořádku ve státní správě a proti pořádku v územní samosprávě.
 
Po poledni se obrátil a linku 158 anonym s tím,  že v Jičíně v Dlouhé ulici spí na chodníku nějaký muž. Hlídka, která vyjela na místo,  však nemohla spáče probrat, a tak se obrátila o pomoc na záchrannou službu. Nakonec se muž, který nebyl opilý, probudil až v sanitě. Všem přítomným sdělil, že je mu dobře, a že pouze tvrdě usnul.
 
V podvečerních hodinách se vydal do jednoho z obchodních domů v Jičíně na autobusovém nádraží třiapadesátiletý muž, který zde odcizil krabičku cigaret v hodnotě 62 korun. Přímo při  krádeži ho však  odhalili pracovníci místní bezpečnostní služby, kteří vše oznámili na policii. Po příjezdu hlídky se musel muž s kuřivem rozloučit a navíc ještě dostal v blokovém řízení pokutu ve výši 1 tisíc korun.
 
Po jednadvacáté hodině  vyjeli muži zákona do malé obce na Jičínsku, kde řešili manželské neshody. Opilý muž zde sprostě urážel svoji choť, které se to pochopitelně nelíbilo. V tomto případě postačila ze strany policistů domluva.
 
O hodinu později kontrolovala policejní hlídka v Chomuticích osobní vozidlo Renault Megane Scenic, které řídil šestadvacetiletý muž. Provedená dechová zkouška u něj prokázala 0,3 promile alkoholu. Řidič s naměřenou hodnotou souhlasil a navíc sám uvedl, že si hodinu před jízdou dal jedno desetistupňové pivo. Z tohoto důvodu mu policisté na místě zadrželi řidičský průkaz a o jeho dalším osudu teď bude rozhodovat příslušný správní orgán.
 
V sobotu 9. října řádila nad ránem v Hořicích skupinka opilých  mladíků, která hulákala v ulicích, převracela popelnice, kopala do reklamních tabulí a přitom se někteří z nich váleli po silnici. Případ šetří hořičtí policisté jako podezření z přečinu výtržnictví.
 
Po třetí hodině ranní se obrátil na linku 158 anonym s tím, že údajně mají být na diskotéce v Jičíně   opilé děti. Hlídka, která vyjela na místo, však  žádné opilé děti nenašla.
 
V dopoledních hodinách došlo v Jičíně v ulici Na Jihu ke střetu dvou vozidel. Nakonec se účastníci na místě dohodli a společně vyplnili euroformulář o dopravní nehodě.
 
Po třinácté hodině natankoval u benzínové čerpací stanice v Kopidlně asi dvacetiletý řidič do osobního vozidla Opel 10 litrů motorové nafty. Jeho spolujezdec mezitím odešel do prodejny, kde si u pultu vybral cigarety a sušenky, které zde nakonec ponechal. Obsluze totiž tvrdil, že si v auta zapomněl peněženku, pro kterou se vrátil. V obchodě už se ale neukázal a ani řidič se nenamáhal s úhradou pohonných hmot. Místo toho oba skočili do vozidla u ujeli.  Zbyl po  nich dluh ve výši 300 korun. Případ šetří kopidlenští policisté jako přestupek proti majetku.
 
O hodinu později řešili muži zákona manželské neshody v Jičíně v ulici Přátelství. V  rodině, kde už byli den předtím ráno. I v tomto případě bylo předmětem sporu  společné vozidlo, které žena nechtěla svému choti půjčit. Ten jí údajně vyhrožoval, že pokud mu auto nepůjčí, tak že ho podpálí. Nakonec si muž hlídce stěžoval na to, že se mu špatně dýchá, a tak  na místo vyjela i záchranná služba, která ho převezla do jičínské nemocnice. Mohlo by se zdát, že tím vše skončilo. Ale opak byl opět pravdou. O tři hodiny později se totiž muž obrátil na policii s tím, že ho propustili z nemocnice a manželka ho nechce pustit do bytu.  V okamžiku, kdy vytočil linku tísňového volaní se  však žena zřejmě zalekala a raději mu dveře otevřela. Nakonec uvedla, že šlo o nedorozumění, a že v žádném případě nechtěla svému  muži nebránit v užívání bytu. Policisté oběma řádně na místě domluvili a vysvětlil jim, jak se mají k sobě chovat. Nutno podotknout, že to pochopili, neboť se více na policii neobrátili.
 
Po dvacáté hodině měli „veselo“ v jedné z heren v Kopidlně. Opilý muž zde slovně i fyzicky napadl dalšího hosta, po kterém navíc hodil popelník. Po příjezdu hlídky byl v herně kupodivu klid. Přesto útočník, který měl v dechu téměř 2 promile alkoholu, skončil v Protialkoholní záchytné stanici v Hradci Králové. Případ šetří kopidlenští policisté jako přestupek proti občanskému soužití.
 
Před půlnocí kontrolovala policejní hlídka v Jičíně osobní vozidlo Opel Astra, které řídil jednatřicetiletý muž. Během kontroly se řidič podrobil dechové zkoušce, která u něj prokázala přes 0,7 promile alkoholu. To ale nebylo vše. Muži zákona navíc zjistili, že má rozhodnutím Městského úřadu v České Lípě vyloven do ledna příštího roku zákaz řízení všech motorových vozidel. Z tohoto důvodu si vyslechl ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.
 
V neděli 10. října panovalo na Jičínsku krásné a slunné počasí. Radost z něj však neměli manželé v malé obci na Hořicku, kteří během noci přišli o celý chov králíků. Jejich likvidaci mají zřejmě na svědomí čtyři sousedovi psi, kteří vnikli na jejich pozemek a postupně zde zardousili 31 králíků. Tři z nich odnesli a zbytek roztahali po  dvoře a zahradě. Majitel vyčíslil škodu na  téměř sedm tisíc korun. Případ šetří policisté jako přestupek  proti pořádku ve státní správě a proti pořádku v územní samosprávě.
 
V dopoledních hodinách se válela na  lavičce v Jičíně v Železničářské ulici notně opilá žena, která tak budila veřejné pohoršení. Hlídka, která vyjela na místo,  ženu vzbudila a nasměrovala k  domovu.
 
Během dne pak muži zákona vyjeli do Hořic, kde se neznámý zloděj vloupal do jedné ze zahradních chatek. Dále vyšetřovali případ vloupání do vozidla v Holíně a ztrátu peněženky na benzínové čerpací stanici v Robousích.
 
Večer pak dopravní policisté vyšetřovali  tragickou dopravní nehodu, ke které došlo deset minut po devatenácté hodině na křižovatce u obce Staňkova Lhota. Třiačtyřicetiletá řidička, která jela vozidlem Citroën Berlingo ve směru od Libáně na Sobotku, zřejmě nedala na křižovatce přednost v jízdě sedmnáctiletému řidiči  motocyklu Aprílila, který jel od Jičína na Mladou Boleslav a s tímto se střetla. Následky nehody jsou tragické. Motocyklista i jeho o dva roky starší spolujezdec utrpěli zranění, kterým podlehli.   Alkohol u řidičky byl na místě vyloučen dechovou zkouškou a celková škoda byla vyčíslena na 150 tisíc korun.
 
 Po dvacáté hodině se obrátila na linku 158 maminka devítiměsíční dcerky s tím, že jí manžel holčičku nevrátil v dohodnutém termínu. Dále podotkla že je doma, a že věc dává policii pouze na vědomí. S manželem není rozvedená a rovněž nemají soudem stanovenou péči o dceru. 
 
Ve večerních hodinách se pohyboval v Lázních Bělohradě starší muž, který velmi zmateně hovořil a přitom v ruce držel dopis od kamaráda z roku 1978. Na dotaz jak se jmenuje a kde bydlí, však  nedokázal odpovědět. Na místo vyjela policejní hlídka, která  zjistila, že muž žije v domovně důchodců,  kde ho už postrádali.
nprap. Hana Klečalová
11. 10. 2010

 

vytisknout  e-mailem