Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Jičínsku

Muže zákona převážně zaměstnaly podnapilé osoby 

Během víkendu jičínští policisté prošetřovali trestné činy a přestupky převážně majetkového charakteru. Potěšující je také to, že nedošlo vlastně k žádné závažné nehodě. Dopravní hlídky byly přivolány ke dvěma případům, kdy šlo pouze o pomačkané plechy. Dále policisty zaměstnávali rodinné neshody a v neposlední řadě vyjížděli na oznámení o podnapilých osobách.
 
V pátek 28. května dopoledne vyjeli muži zákona v Jičíně prověřit oznámení o odcizení jízdního kola. To si oznamovatelka nechala odstavené před jednou z prodejen, které v ulici navštívila. Při následném šetření se zjistilo, že si paní kolo zapomněla již u předešlé provozovny. Oblíbený dopravní prostředek se tak rychle vrátil ke své majitelce.
 
V obci Miletín došlo pravděpodobně během noci ze čtvrtka na pátek k poškození čelního skla u vozidla Škoda Felicia. Neznámý pachatel hodil kámen na auto, které stálo za brankou jednoho z domů. Jaké ho k jeho činu vedly pohnutky nyní prošetřují hořičtí policisté pro podezření ze spáchání přestupku proti majetku. Způsobená škoda dosáhla částky 3 tisíc korun.
 
V Nové Pace kolem poledne žádala telefonicky žena o příjezd hlídky s tím, že podstatu svého oznámení musí osobně sdělit zasahujícím policistům. K jejich překvapení zjistili, že oznamovatelka je již v tento čas pod vlivem alkoholu a potřebovala si jen popovídat. Na Kopidlensku tou dobou muži zákona prověřovali informaci od pečovatelské služby, která se nemohla dostat do domku jednoho staršího klienta. Na místě zjistili, že si majitel způsobil úraz. Přivolaní záchranáři muže převezli do nemocnice.
 
V odpoledních hodinách několik lidí oznamovalo na linku 158 poruchu světelné signalizace na železničním přejezdu v obci Jinolice, která byla nefunkční. Policisté tuto informaci neprodleně předali pracovníkům drah, aby zajistili opravu. Zprávu o závadě dostali i strojvedoucí projíždějících souprav. Řidiči pak museli dbát zvýšené opatrnosti a situaci řešit podle příslušných ustanovení zákona o provozu na silničních komunikacích.
 
Pozdní večerní hodiny znamenaly pro policisty zvýšenou frekvenci výjezdů, kdy řešili rušení nočního klidu, roztržky opilců s obsluhou a trvající rodinné spory. V Nové Pace řešili hrubé chování podnapilého muže, který je se ženou v rozvodovém řízení. Ta z něho dostala strach a přivolala hlídku. Vzhledem k jeho stavu a opakovanému jednání následoval převoz na záchytku. V Jičíně museli muži zákona domlouvat rozjařené společnosti nedaleko od náměstí. Jejich hlasité projevy obtěžovaly okolní spoluobčany. V Hořicích si obsluha musela přivolat hlídku, protože host se neměl k placení útraty. Po telefonátu na nic nečekal, své pohledávky vyrovnal a restauraci opustil ještě před příjezdem policistů.
 
V sobotu 29. května prošetřovali policisté v Nové Pace noční řádění neznámého vandala, kterému se zřejmě znelíbily výlohy místních obchodů. K jejich poškození použil kus betonu a kámen. Majitelům přidělal nemalé starosti se zajištěním opravy jejich provozoven. Způsobená škoda dosáhla téměř 5 tisíc korun. V Hořicích nedočkavý čtenář přes noc vyhnul část plechového víka uzamčeného novinového boxu. Otvorem pak odcizil tiskoviny a DVD. Výše způsobené škody je předmětem dalšího šetření. Neznámý pachatel je podezřelý ze spáchání přečinu krádeže vloupáním. Na svoji chvilkovou neopatrnost doplatil jeden z hostů herny v Nové Pace. Na baru si odložil svoji peněženku a odešel si pustit písničku. Při následném placení zjistil, že mu v ní chybí více jak 5 tisíc korun. Novopačtí policisté nyní celou událost prošetřují.
 
Dopoledne vyjížděli záchranáři k zaklíněnému majiteli vozidla na přilehlé louce u výjezdu z Jičína na Liberec. Nešťastný starší pán se rozhodl ukončit svůj život. Vjel tedy na travnatý porost vedle hlavní komunikace. Pomocí hadice si chtěl přivést výfukové plyny do kabiny auta. Jeho plechový miláček měl ale na věc jiný názor. Zřejmě ho muž špatně zajistil proti pohybu a uvízl pod ním. To mu zabránilo dokončit svůj záměr. Nešťastník skončil v péči odborných lékařů.
 
V odpoledních hodinách na náměstí v Jičíně zůstal pouhých šest minut na lavičce zapomenutý mobilní telefon. Této doby zřejmě využil nepoctivý nálezce a přístroj si ponechal. Poškozená marně volala na svoje číslo. Pokusila se i prostřednictvím SMS zaslat nabídku finančního vyrovnání za vrácení. Nikdo na ni však nezareagoval. Věc je šetřena pro podezření z přestupku proti majetku.
 
Odpoledne volala na linku 158 žena z Nové Paky. Operačnímu důstojníkovi sdělila, že se její manžel pravděpodobně stal účastníkem dopravní nehody. Hovoří zmateně a má poraněnou ruku. Nakonec se věc vysvětlila. Muž havaroval na svém jízdním kole při projíždění terénní nerovnosti mimo silniční komunikaci. Skončil v péči lékařů.
 
Čtyřiadvacetiletý mladík z České Lípy se rozhodl opatřit si krádeží láhev alkoholu. S tímto předsevzetím tedy navštívil jeden z marketů v Jičíně. Neunikl však pozorné ostraze. Zboží musel ihned vrátit a přivolaná hlídka s ním přestupek vyřídila v blokovém řízení uložením pokuty ve výši tisíc korun.
 
V noční době ještě proběhla na Jičínsku dopravně bezpečnostní akce. Více jak desítka policistů při ní zkontrolovala přes sto vozidel. Muži zákona odhalili celkem čtyři přestupky, které se týkaly špatného technického stavu. V obci Lázně Bělohrad devatenáctiletý mladík porušil dvanáct dní platný zákaz řízení a vyslechl si sdělení podezření z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.
 
Neděle 30. května přinesla obdobná oznámení jako v předešlé dny. Od časných hodin vyjížděly hlídky řešit rušení nočního klidu a podnapilé osoby. Řidič projíždějící obcí Bystřice si všiml ležícího muže na místní zastávce. Přivolaná hlídka zde již nikoho nezastihla. Vzhledem k probíhajícím místním pivním slavnostem si zřejmě znavený účastník potřeboval trochu odpočinout na cestě k domovu. V Nové Pace se zase silně rozveselení hosté nemohli dohodnout s majitelem provozovny. Vše vyřešil až příjezd policistů.
 
Kolem poledne se v Jičíně z probíhajících Valdštejnských slavností vrátila domů podnapilá žena. Hned se slovně pustila do svého druha, který se v bytě staral o jejich malou dceru. Následně začala ničit zařízení bytu. Přivolaná hlídka musela ženu zajistit, protože svým chováním bezprostředně ohrožovala svůj život a zdraví. Orientační dechová zkouška ukázala hodnotu přes dvě promile alkoholu. Na služebně se uklidnila a tak pominuly důvody jejího zadržení. Nakonec si ji odvezla k sobě její sestra, která ji doprovodí po úplném vystřízlivění domů.
 
Bezohledný řidič odstavil svého miláčka přímo na výjezdu z pěší zóny v Jičíně. Ostatní účastníci silničního provozu neměli šanci touto ulicí projet. Přivolaná hlídka zjistila majitele a jeho počínání vyřídila uložením blokové pokuty za spáchaný dopravní přestupek.
 
V Hořicích policisté prověřovali oznámení majitelky nemovitosti, která odpoledne zjistila rozpletený plot svojí zahrady. Důvod počínání neznámého pachatele zatím neznají. Na pozemku nebylo nic odcizeno ani poškozeno. Věc je šetřena jako podezření ze spáchání přestupku proti majetku. V nočních hodinách potom ještě muži zákona vyjížděli na oznámení o pokusu zapálení kontejneru partou mladíků. Ti měli do odložených odpadků vhazovat hořící předměty. Na místě nezjistili žádné zahoření a ani pohyb podezřelých osob.
por. Bc. Petr Janda
31. 05. 2010

vytisknout  e-mailem