Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Jičínsku

Krádeže vozidel, slunečníků, alkohol za volantem 

Jičínské policisty během uplynulého víkendu zaměstnávalo desítky volání na linku 158. Zadokumentovali celkem 16 trestných činů, kdy v šesti případech postupovali ve zkráceném přípravném řízení. Dále se věnovali 16 přestupkům a pěti dopravním nehodám, které se obešli bez zranění.
V pátek 29. května policisté vyjížděli ráno do jedné z prodejen v Jičíně, kde se mladík snažil odcizit láhve s alkoholem v hodnotě kolem 280 korun. Obsluha ho při krádeži odhalila a následně předala hlídce. Ta věc vyřídila na místě uložením blokové pokuty ve výši 500 korun.
Tou dobou už policisté na Hořicku šetřili újezd vozidla od jedné z benzinových čerpacích stanic, kdy neznámý pachatel natankoval téměř 48 litrů motorové nafty do černého vozidla BMW a odjel bez zaplacení. Na krádež si zloděj auto opatřil odcizenou registrační značkou. Způsobená škoda přesáhla částku tisíc korun.
V odpoledních hodinách muži zákona v Jičíně šetřili oznámení o vloupání do stánku s občerstvením v Dřevěnicích. Neznámý pachatel vypáčil dveře a následně z objektu odcizil cukrovinky, nealkoholické nápoje a cigarety, kdy způsobená škoda dosáhla částky 10 tisíc korun.Po pachateli nyní pátrá policie, kdy věc je šetřena jako podezření z trestného činu krádeže vloupáním.
Po patnácté hodině odpoledne oznámil majitel vloupání do domu v Nové Pace. Neznámý pachatel rozbil skleněnou výplň okna na WC a vnikl do objektu. Vše prohledal a odcizil šperky a finanční hotovost. Způsobená škoda se vyšplhala k částce 68 tisíc korun. Ke krádeži došlo v době od sedmé hodiny ranní.
Ve večerních hodinách ještě policisté v Hořicích prošetřovali oznámení o krádeži jízdního kola za sklepení jednoho z panelových domů. Pachatel vypáčil dveře od sklepních prostor a dále odstranil visací zámek ze dveří kóje poškozeného a odcizil pánské trekingové kolo. Škoda v tomto případě dosáhla částky 10 tisíc korun.
Dopravní policisté v noci začali šetřit havárii osobního motorového vozidla v Jičíně. Řidič nezvládl výjezd z mírné levotočivé zatáčky a přední částí narazil do domu. Aniž by nehodu oznámil místo opustil. Teprve až na základě vyrozumění majitele vozidla se druhý den řidič dostavil na služebnu, kde uvedl, že těsně po události požil alkoholické nápoje. Podrobil se dechové zkoušce s pozitivním výsledkem. Následoval odběr krve, který může policistům pomoci celou věc vyjasnit.
 
Sobota 30 května nebyla o nic klidnější.
Po čtvrté hodiné ranní vyjížděli policisté k dopravní nehodě v Sobotce. Zde dvaatřicetiletý řidič osobního vozidla nezvládl řízení a narazil do svislé dopravní značky a betonového květináče. Ke zranění osob nedošlo. Dechová zkouška vyzněla pozitivně, kdy naměřená hodnota přesáhla dvě promile. Muž se podrobil i lékařskému vyšetření spojeného s odběrem krve. Muži zákona nyní věc prošetřují ve zkráceném přípravném řízení jako podezření z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové latky.
Policisté z Nové Paky ráno vyjeli na oznámení o odcizení vozidla Škoda Octavia, stříbrné barvy. Auto stálo odstaveno u hlavní silnice v Horní Nové Vsi ještě kolem páteční čtyřiadvacáté hodiny. Majitel na krádež přišel v sedm hodin ráno. Způsobená škoda dosáhla částky 80 tisíc korun
Zřejmě i přes současné deštivé počasí se chtěl na sluneční paprsky řádně připravit neznámý pachatel, který odcizil dva zahradní slunečníky, potažené červeno-bílou látkou s nápisem Litovel, z terasy jedné z restaurací v Úlibicích. Nenechavec si k nim vzal i stojany a osm kusů betonových dlaždic. Nepohrdl ani dřevěným řeznickým špalkem. K události došlo zřejmě od čtvrteční sedmnácté hodiny dne 28. května do sobotního rána dne 30. května. Způsobená škoda dosáhla částky 19 tisíc korun.
Co konkrétního chtěl vlastně odcizit neznámý pachatel z jedné z rekreačních chalup v Kozojedech na Kopidlensku zůstává zatím záhadou. Ten zřejmě v nočních hodinách z pátka na sobotu 30. května vypáčil hlavní vchodové dveře do obytné části objektu. Prohledal následně zásuvky a skříně, ale nic neodcizil. Potom se ještě podíval do dřevníku, kůlny a stodoly a opět nic neodnesl. I přes způsobenou minimální škodu na poškozených dveřích po výtečníkovi nyní pátrá policie, protože je podezřelý z trestného činu pokusu krádeže vloupáním a porušování domovní svobody.
V nočních hodinách oznamoval na linku 158 ještě majitel jednoho nočního podniku v Jičíně, že tam došlo k napadení hosta. Hlídka okamžitě vyjela na místo. Nejednalo se naštěstí o nic závažného. Nakonec šlo pouze o slouvní rozepře, kdy muži zákona celou věc vyřešili domluvou.
 
V neděli 31. května v ranních hodinách policisté z Obvodního oddělení Hořice vyjížděli na oznámení majitele jedné firmy, že zadržel pachatele vloupání do jeho objektu. Na místě zjistili, že podezřelý devětatřicetiletý muž překonal oplocení firmy a při krádeži věcí ho vyrušil oznamovatel. Výše uvedenému muži policisté sdělili podezření z trestného činu krádeže vloupáním a věc prošetřují ve zkráceném přípravném řízení. Nezvaný návštěvník skončil v policejní cele.
V té době již policisté z Obvodního oddělení Jičín šetřili odcizení dalšího motorového vozidla. Tentokrát šlo o Škodu Fabii, šedé barvy. Auto neznámý pachatel ukradl od jednoho z domů v obci Železnice. Způsobená škoda v tomto případě přesáhla částku 113 tisíc korun. Téměř současně přišlo další oznámení, kdy šlo o poškození předzahrádky jedné z restaurací v Jičíně. Poškození dřevěného oplocení a samozavlažovacích truhlíků majitel vyčíslil na částku 3 tisíce korun.
Kolem poledne policisté z Obvodního oddělení Sobotka vyjeli do jedné z přilehlých obcí. Šlo o oznámení muže, který se pohádal s nevlastním synem a ten utekl z domova. Tátovi se celá věc později rozležela v hlavě a začal mít o mladíka strach, aby si něco neudělal. Hlídka však po příjezdu zjistila, že mladík se vrátil domů a s otčímem si celou věc vyjasnili.
Další smutný případ drzosti zlodějů prověřují nyní policisté Obvodního oddělení Kopidlno. V neděli přijali oznámení poškozené o odcizení finanční hotovosti, ke které došlo již v sobotu 30. května v jedné obci na Kopidlensku. Do domku ženy se vetřel asi pětatřicetiletý muž, udělané postavy, 175 centimetrů vysoký, oblečen do černé bundy. Na hlavě měl červeného kulicha. Tvrdil ji, že hledá její vnučku, a že by potřeboval rozměnit peníze. Nic netušící paní ho pozvala do kuchyně, kde se ještě nacházel její nemohoucí manžel . Při hovoru se také zmínil o tom, že provádí výměnu oken. Poškozená jenom na chvíli odběhla ke vchodovým dveřím a když se vrátila zloděj již odcházel s tím, že si vnučku sežene. Manžel ji následně řekl, že v její nepřítomnosti se šel muž podívat do ložnice na okno. Okamžitě si uvědomila, že měla v nočním stolku 50 tisíc korun. Samozřejmě se tam už úspory nenacházely. Policisté nyní po pachateli usilovně pátrají a přivítají každou informaci, která pomůže k jeho odhalení.
01. 06. 2009
por. Bc. Petr Janda

vytisknout  e-mailem