Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Jičínsku

Už týden si užívá svobody kráva, která utekla z jatek 

 
Během uplynulého víkendu přijali policisté na lince 158   několik desítek hovorů, vyšetřovali trestné činy a přestupky a v neposlední řadě je zaměstnali rodinné a sousedské „šarvátky“.
 
Vlastním očím nemohl uvěřit chovatel králíků v malé obci na Kopidlensku, který místo pobíhajících ušáků, našel ráno osm z nich mrtvých. Jejich smrt má na svědomí zřejmě jeden z místních rafanů, který v noci vnikl na jeho pozemek a králíky zardousil. V tomto případě se jednalo o ojedinělý případ, kdy se majitel psa domluvil s poškozeným na náhradě škody a přislíbil, že učiní veškerá opatření, aby se věc opakovala.
 
V ordinaci veterináře skončila v ranních hodinách fenka yorkshirského teriéra, kterou při venčení napadl v Kopidlně volně pobíhající vlčák. Případ šetří policisté jako přestupek na úseku ochrany zvířat a proti týrání.  
 
Před polednem se obrátila na linku 158 obsluha benzínové čerpací stanice v Robousích s tím, že jeden z řidičů neuhradil benzín. Hlídka, která vyjela na místo, zjistila, že se jedná o řidiče vozidla Volkswagen Bora, který vše uvedl na pravou míru. Po natankování odešel k pokladně, kde si zakoupil další zboží. Při placení se myslně domníval, že mu obsluha započítala i benzín. Z tohoto důvodu šlo pouze o nedorozumění a řidič dluh okamžitě uhradil.
 
Před šestnáctou hodinou pobíhala v okolí Liběšic kráva, která minulý týden opustila svévolně před porážkou jatka. Od té doby se toulá po okolí a svému majiteli stále uniká. I v tomto případě „bodovala“ a opět se jí podařilo utéct do nedalekého lesa, kde se schovává.
 
Na svoji roztržitost doplatil jeden ze zákazníků cukrárny v Dětenicích, který zde v odpoledních hodinách zapomněl na stole svoji penženku. I když se pro ni po několika minutách vrátil, přesto ji už nikde nenašel. Nepoctivý nálezce, který si peněženku spolu s osobními doklady ponechal, se tak dopustil přestupku proti majetku.
    
Jičínskou nemocnici navštívil po šestnácté hodině silně opilý muž, který si ustlal na chodbě ve druhé patře. Vzhledem k tomu, že s ním nebyla žádná řeč a odmítl budovu opustit, vyjela na místo policejní hlídka. Mužům zákona uvedl, že bydlí na jedné z místních ubytoven, kam ho nakonec odvezli. Mezitím jim stačil sdělit, že až vystřízliví, tak se do nemocnice vrátí.
 
Velmi nebezpečně si počínali v odpoledních hodinách tři   mladíci v Kněžnicích, kteří házeli na silnici před jedoucí vozidla petardy. Vzhledem k tomu, že tak ohrožovali bezpečnost a  plynulost v silničním provozu, vyjela na místo policejní hlídka, která však ani jednoho z nich nezastihla.
 
V sobotu 19. prosince se obrátil po páté hodině ranní na policii muž z Kopidlna s tím, že se v jednom z místních barů „schyluje“ k rvačce mezi hosty. Hlídka, která vyjela na místo, zjistila, že je zde naprostý klid a nikdo se nepere. 
 
Zásoby masa na Vánoce si zřejmě dělal dosud neznámý pachatel, který se v noci vloupal do haly vepřína ve Vršcích, kde si vybral osmdesátikilového čuníka. Toho přímo na místě zabil, a poté odtáhl do jeden a půl kilometru vzdáleného lesa, kde mrtvé zvíře zřejmě naložil do připraveného vozidla. Majitel vyčíslil celkovou škodu na částku nejméně 6 tisíc korun. Případ šetří kopidlenští policisté jako trestný čin krádeže.
 
Sýr na strouhání se rozhodl odcizit v dopoledních hodinách šestatřicetiletý muž v jednom z obchodních domů v Jičíně v Hradecké ulici. Měl však smůlu, neboť ho při krádeži odhalili pracovníci místní bezpečnostní služby. A tak nejenže musel zboží vrátit, ale navíc si vyslechl ve zkráceném přípravném řízení podezření z trestného činu krádeže.
 
V noci se obrátil na linku 158 muž z malé obce na Jičínsku s tím, že byl ve svém domě fyzicky napaden neznámým mužem. Hlídka na místě zjistila, že se jednalo o návštěvu, kterou hostitel neznal jménem. Neznámý muž nejdříve napadl jeho ženu, kterou udeřil pěstí o obličeje, a poté i jeho, kdy mu zakroutil ruce za zády. Případ šetří policisté jako přestupek proti občanskému soužití.
 
 
V neděli 20. prosince byl celkem klid.
 
Po poledni vyjeli muži zákona do Podůlší, kde byla na parkovišti před místní restaurací rozlitá nafta. Na místo vyjeli i hasiči, kteří se postarali o její odklizení.
 
V odpoledních hodinách řešili muži zákona krádež kamen na tuhá paliva, která odcizil neznámý pachatel z otevřené garáže u jednoho z domů v malé obci na Libáňsku. V noci je pak zaměstnaly opilé osoby v Robousích, které na místní ubytovně rušily noční klid. V tomto případě postačila domluva.
 
Ani velký mráz nezabránil notně opilému muži k tomu, aby si v pozdních nočních hodinách „ustalal“ na chodníku před jednou z restaurací v Jičíně. Hlídka, která vyjela na místo, muže vzbudila a nasměrovala k domovu.
nprap. Hana Klečalová
21. 12. 2009

vytisknout  e-mailem