Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Jičínsku

Policisté přijali na 158 hlášení: "Ležím na dvoře, nožky mám nahoře" 

Během prodlouženého víkendu měli jičínští policisté plné ruce práce.
V pátek 10.dubna vyjeli policisté v ranních hodinách v Jičíně do Sokolovské ulice, kde se neznámý pachatel vloupal do sklepní kóje jednoho z domů, kde následně odcizil pánské horské jízdní kolo Amulet Cros Memora. Majitel vyčíslil celkovou škodu na částku nejméně 5 tisíc korun.
V dopoledních hodinách si stěžoval na lince 112 majitel rodinné domku v Jičíně v Čechově ulici, že mu někdo zaparkoval před jeho garáží vozidlo a on teď nemůže vyjet.
Po šestnácté hodině vyjeli kopidlenští policisté do Osenic, kde neznámý zloděj odcizil na místním hřbitově měděnou urnu. Případ šetří jako přestupek proti majetku.
V odpoledních hodinách se začaly množit krádeže v jednom z obchodních domů v Jičíně na autobusovém nádraží. Nejdříve zde pracovníci místní ostrahy zadrželi třiadvacetiletého muže, který v sektoru textilu odcizil balení ponožek v hodnotě 120 korun. A tak nejenže musel ponožky vrátit, ale navíc mu hlídka na místě vyměřila v blokovém řízení pokutu ve výši 1 tisíc korun. Další nepoctivý zákazník zde úřadoval po devatenácté hodině. V tomto případě „šel“ po bonbónech a sýru. Odcizené potraviny si uschoval pod bundu a takto se je snažil pronést přes pokladní zónu. To se mu ovšem nepodařilo. I v tomto případě musel odcizené zboží vrátit. Na cestu  dostal blokovou pokutu ve výši 1 tisíc korun.
Před půlnocí oznámil na linku 158 muž z Nové Paky, že byl fyzicky napaden svým sousedem, kterého napomínal ohledně rušení nočního klidu. Dále uvedl, že  leží na dvoře, nožky má nahoře, leží v krvi a umírá. Lékaře ale nechce, umře sám. Po tomto oznámení vyjela okamžitě na místo policejní hlídka, která zjistila, že muže fyzicky napadli dva mladíci ze sousedství. Údajně ho tloukli zlomeným koštětem a přitom mu poranili ruku. Dále mu z nosu tekla krev. Z tohoto důvodu na místo vyjela i rychlá záchranná služba, která muže odvezla do Oblastní nemocnice v Jičíně na ošetření. Jak k napadení došlo a co se přesně stalo, teď vyšetřují policisté. 
 
Sobota 11. dubna nebyla z pohledu policistů o nic klidnější. 
Několik minut po půlnoci vyjeli muži zákona do Staré Paky, kde tři mladíci notně podpořeni alkoholem vypustili v Revoluční ulici u zaparkovaného vozidla vzduch z pneumatik. K jejich smůle byli na místě zadrženi všímavým občanem, který vše oznámil na policii. A aby to neměli hoši moc jednoduché, byli o jejich nočním dobrodružství vyrozuměni i rodiče, kteří jistě zjednali nápravu.  
Po třetí hodině ranní kontrolovala policejní hlídka v Jičíně v ulici Pod Lipami osobní motorové vozidlo Suzuki Swift, které řídil pětadvacetiletý mladík z okresu Jičín. I když jej muži zákona několikrát vyzvali k předložení řidičského průkazu, nikdy se ho nedočkali a ani nemohli. Muž totiž není a nikdy nebyl držitelem řidičského oprávnění, a tak si ještě nad ránem vyslechl ve zkráceném přípravném řízení podezření z trestného činu řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění, za což mu v případě prokázání viny hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok.
V dopoledních hodinách oznámil na linku 158 anonym, že u Kopidlna hoří. Na místo okamžitě vyjeli jak policisté, tak i hasiči, kteří ovšem marně požár hledali. Zřejmě nějaký šprýmař nevěděl co s volným časem, a tak alespoň zaměstnal složky záchranného integrovaného systému.
Následně na to oznámila na linku 158 žena z Jičína, že syn a jeho přítelkyně nechtěli opustit její byt. Nakonec oba odešli.
Před obědem vyjeli muži zákona na Pecku, kde se neznámý zloděj vyloupal do rekreační chalupy, ze které odcizil starožitné předměty v hodnotě nejméně 214 tisíc korun.
V podvečerních hodinách vyrazila na nákupy do jednoho z obchodních domů v Jičíně na autobusovém nádraží pětapadesátiletá žena, která dostala chuť na něco „ostřejšího“. V oddělení lihovin si vybrala láhev alkoholu, kterou pochopitelně neměla v úmyslu zaplatit. Při krádeži ji ovšem odhalili pracovníci místní ostrahy, kteří vše oznámili na policii. Hlídka, která  vyjela na místo, ženě vyměřila v blokovém řízení pokutu ve výši 1 tisíc korun.
Hlasitá hudba se linula před půlnocí v Nové Pace v Tyršově ulici o oken jednoho z domů. Pochopení pro pozdní „diskotéku“ ovšem neměli sousedé, kteří vše oznámili na policii. Hlídka, která vyjela na místo, už žádné rušení nočního klidu nezaznamenala.
V noci ještě došlo ke slovní a následně i k fyzické potyčce mezi hosty a vyhazovači jednoho z barů v Jičíně. Tu mělo údajně vyprovokovat několik mladíků, kteří se nudili, a tak si čas krátili tím, že si   venku dělali legraci z vyhazovačů. Ti to pro změnu nevydrželi a napadli je. Výsledkem bylo několik zraněných osob. Případ šetří jičínští policisté jako trestný čin ublížení na zdraví.
 
V neděli 12. dubna se mnohé hospodyňky přípravovaly na Velikonoční pondělí. Pro policisty to byl ovšem obyčejný pracovní den, který byl nabitý událostmi.  
V ranních hodinách vyjeli muži zákona do Mlázovic, kde se v noci vloupal dosud neznámý zloděj do jedno z domů, kde následně odcizil peněženku s penězi, osobními doklady a dalšími písemnostmi.
V Nové Pace postrádala pro změnu hlava rodiny molitanové podušky ze zahradní houpačky. Nakonec vyšlo najevo, že polštáře nikdo neodcizil, ale že paní domu dělala jarní úklid, do kterého zahrnula i čištění uvedených podušek.
Po poledni údajně vnikla na dvorek rodinného domku ve Staré Pace smečka psů, která zde měla roztrhat slepici. V okamžiku, kdy psi opouštěli dvorek, měli mít podle oznamovatele plné tlamy peří. Hlídka, která vyjela na místo, ovšem zjistila, že na dvorek nevběhla smečka, nýbrž jeden pes, který navíc slepici nezakousl, pouze ji oslintal.
V odpoledních hodinách vyšetřovali muži zákona v Nové Pace případ vloupání do rekonstruovaného domu, ze které zloděj odcizil dvě pivní přepravky s láhvemi, dvě láhve lihovin a k tomu všemu si ještě přibral bourací kladivo Hitachi. Majitel vyčíslil celkovou škodu na částku téměř 31 tisíc korun. 
Po sedmnácté hodině obtěžovali obyvatelé  Sylvárova Újezdu na volné pobíhání psů.
V podvečerních hodinách vyjeli policisté do jednoho z obchodních domů v Jičíně na autobusovém nádraží, kde dvacetiletá žena odcizila maso v hodnotě 130 korun. K její smůle byla při krádeži odhalena pracovníky místní ostrahy, kteří vše oznámili na policii. Hlídka  ženě vyměřila pokutu ve výši 1 tisíc korun.
 
Velikonoční pondělí 13. dubna bylo plné událostí.    
Radost z koledníků měla v dopoledních hodinách majitelka bytu v Jičíně v Barákově ulici. V okamžiku, kdy vyšla ven na chodbu, se za ní vlivem průvanu zabouchly dveře. A tak koledníci, nekoledníci, museli na místo přijet policisté a hasiči, kteří ženě pomohli dveře otevřít.
Pro alkohol do jednoho z obchodních domů v Jičíně se vydala v ranních hodinách šestnáctiletá dívenka. Není jisté, zda byl určen pro ni nebo pro koledníky. Jedno jisté ale je, při krádeži byla ohalena pracovníky místní ostrahy, kteří vše oznámili na policii. Přivolaná hlídka  věc na místě vyřešila blokovou pokutou ve výši 500 korun.
Neskutečnou smůlu měl jeden z cestujících dálkového autobusu, který mířil do Prahy. Během zastávky v Hořicích si odskočil na toaletu. Jaké však bylo jeho překvapení, když se po několika málo minutách vrátil zpět a autobus již na zastávce nebyl. Uvnitř zůstaly jeho veškeré věci, a tak se do honičky autobusu zapojili i policisté. Nakonec ho nezastihli ani na další zastávce v Nové Bydžově, a tak muž nastoupil do dalšího spoje, se kterým odjel do Prahy, kde se měl na dispečinku přepravní firmy o své věci přihlásit.  
Během dopoledne řešili policisté několik opilých koledníků. Nejdříve vyjeli do Nové Paky, kde podnapilý otec honil po městě svého syna. Na to se pro změnu nemohla dívat jeho žena, a tak raději vše oznámila na policii. Další opilec dělal „rozdílení“ v malé obci na Hořicku, kde napadla svoji rodinu. Než však hlídka dorazila na místo, už tvrdě spal. Do třetice další opilec „otravoval život“ obsluze jedné z restaurací v Cerekvici nad Bystřicí. Na personál byl velmi hrubý a vulgární. Nakonec ještě před příjezdem hlídky odešel. 
Údajně dva malí asi osmiletí kluci jezdili na čtyřkolkách v lomu u Hořic. Než stačila hlídka dorazit na místo, už byli pryč. Poté se opět kradlo v jednom z obchodních domů v Jičíně na autobusovém nádraží. V tomto případě šlo o sedmadvacetiletou ženu, které „za nehty“ uvízla kosmetika a alkohol. I v tomto případě policisté věc na místě vyřídili blokovou pokutou ve výši 1 tisíc korun.
Do svízelné situace se dostal kolem dvaadvacáté hodiny mladý muž z Hořicka, který oznámil na linku 158, že se ztratil. Vzlykajícím hlasem uvedl, že je někde v lese a neví kde. Na dotaz, co všechno kolem sebe vidí, sdělil, že samé stromy a nějaké jedoucí vozidlo. Na to mu policista řekl, aby šel směrem, kde auto jelo, že tam bude silnice. Muž ho tedy poslechl a vyšel z lesa ven, kde ho již naložila právě projíždějící hlídka. Ta ho pak odvezla domů matce.
nprap. Hana Klečalová
14. 4. 2009

vytisknout  e-mailem