Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Jičínsku

Kvílející čuníci rušili noční klid 

 
Druhý březnový víkend byl na Jičínsku celkem poklidný. Kromě rodinných šarvátek a sousedských neshod se téměř nic jiného nestalo.
 
Pátek 13. března byl   z celého víkendu nejklidnější.
V časných ranních hodinách kontrolovala policejní hlídka v Nové Pace v ulici Legií osobní motorové vozidlo Škoda Felicia, které řídil devatenáctiletý mladík z okresu Jičín. I když řidičský průkaz vlastní teprve pár měsíců, už si troufl usednout za volant pod vlivem alkoholu. Policisté mu totiž v dechu naměřili přes 0.25 promile alkoholu. Z tohoto důvodu mu na místě zadrželi řidičský průkaz.
Do výkonu trest odnětí svobody se evidentně nechtělo pětatřicetiletému muži z okresu Trutnov, který byl od července 2007 v celostátním pátrání. Nakonec ho zradil pátek třináctého, kdy ho policisté vypátrali v Hořicích a následně eskortovali do Věznice v Hradci Králové.
Ve večerních hodinách řešili policisté sousedské neshody v malé obci na Hořicku. Jeden ze sousedů zde měl během dne provádět pozemní práce, přičemž zřejmě pracovním strojem dráždil stádo pštrosů, jejichž výběh sousedí s jeho pozemkem. Z tohoto důvodu se ptáci splašili, kdy jeden ze samců nakonec ve stáji uhynul. Jeho hodnotu majitel vyčíslil na 80 tisíc korun. Případ šetří muži zákona jako přestupek proti občanskému soužití.
Po půlnoci oznámil na linku 158 náhodný řidič, že u obce Třebnouševes leží na silnici pět kůlů. Policisté vyjeli na místo a překážku ze silnice během chvilky odstranili.
 
Sobota 14. března začala pro sobotecké policisty výjezdem do malé obce v blízkosti hradu Kost, kde řešili neshody mezi bývalými manžely. V tomto případě šlo o rozbité okno u verandy, které měl na svědomí pán domu. Ten se v lehce opilém stavu vrátil z restaurace domů a vzhledem k tomu, že se nemohl trefit klíčem do zámku dveří, vzal plastovou židli a okno v hodnotě 450 korun rozbil. V okamžiku, kdy se „na scéně“ objevila jeho bývalá manželka, byl konflikt na světě. Ženu slovně napadl a častoval ji opravdu nevybíravými výrazy. Hlídka nejenže všem přítomným na místě domluvila, ale navíc případ  šetří jako přestupek proti občanskému soužití a proti majetku. 
Před svítáním vyjela policejní hlídka do Železnice, kde si jeden z občanů stěžoval na  rušení nočního klidu. Jemu neznámí mladíci mu měli opakovaně zvonit na domovní zvonek a navíc mu měli vhodit přes plot na pozemek odpadkový koš, jehož obsah se zde rozsypal. Přitom na něj pokřikovali vulgární výrazy. Muži zákona na místě zjistili, že vše mají na svědomí dva mladíci z okresu Jičín a Semily. Případ teď šetří jako přestupek proti občanskému soužití a proti veřejnému pořádku.     
Po poledni oznámil na linku 112 mladý muž ze Sobotecka, že v pátek 13. března popíjel v Mnichově Hradišti, kdy se zřejmě vlivem silně podnapilosti dostal až do nemocnice, kde se ráno probudil. Přitom zjistil, že mu chybí nějaké peníze. Dále uvedl, že v současné době není schopen dál dohromady události předešlé dne, ale až se mu to podaří, tak se dostaví na policii osobně. Do současné doby tak ale neučinil. 
Cyklisty zřejmě nemá rád řidič osobního vozidla Škoda Favorit, který v  odpoledních hodinách předjel u Kosti skupinku osmi cyklistů. Následně nato zastavil, vystoupil z vozidla a všem začal sprostě nadávat a přitom měl v ruce stříbrný předmět, kdy se mohlo jednat i o pistoli. Hlídka, která vyjela na místo, však už nikde vozidlo a řidiče nezaznamenala.
Před šestnáctou hodinou oznámil na linku 158 muž, že v chráněném území u Záhub na Libáňsku dochází k nepovolenému kácení stromů. Hlídka na místě zjistila, že k žádnému protiprávnímu jednání nedošlo, a že stromy kácí sám majitel pozemku.
Následně policisté řešili ve vedlejší obci partnerské neshody, kde muž slovně napadl svoji přítelkyni a přitom stačil zdemolovat zařízení bytu. Ještě před příjezdem hlídky z domu odešel.
Dosud neznámý vandal řádil v noci v Libáni na náměstí, kde u jednoho z domů rozbil skleněnou výplň okna. Majitel vyčíslil škodu na částku nejméně 2 tisíce korun. 
Po osmnácté hodině natankoval asi třicetiletý řidič u benzínové čerpací stanice v Robousích do osobního vozidla Ford přes dvacet litrů benzínu. S placením si ovšem starosti nedělal a poté co uložil tankovací pistoli do stojanu, skočil do vozidla a odjel směrem na Úlibice. Teď zde má dluh ve výši 500 korun. 
Ve večerních hodinách vyjeli policisté do jednoho z obchodních domů v Jičíně v Hradecké ulici, kde jeden z nepoctivých zákazníků odcizil láhev vodky v hodnotě 95 korun. Při krádeži ho však odhalili pracovníci místní ostrahy a přivolaní policisté mu v blokovém řízení udělili pokutu ve výši 1 tisíc korun. Za to by měl deset takových lahví a ještě by mu zbylo na rohlíky.
Po dvaadvacáté hodině se do sebe „pustila“ rodina v Ostroměři, kdy si jednotliví členové ručně mezi sebou vyjasňovali problémy. To rodina v Jičíně řešila svoje problémy přes linku 112. Muž doslova oznámil, že jeho manželka nasává v hospodě a přitom má na starost výchovu dětí. Nakonec uvedl, že děti asi spí, a tak vše vyřídí až ráno.
Před půlnocí ještě kontrolovala policejní hlídka v Lázních Bělohradu osobní vozidlo Citroën XM, které řídil padesátiletý muž. Muži zákona řidiče vyzvali k provedení dechové zkoušky, která u něj prokázala přes 0.1 promile alkoholu. Nutno podotknout, že muž byl velmi arogantní a hlídce neustále vysvětloval co to znamená „pomáhat a chránit“. Dále policisty nabádal, aby se tímto heslem řídili. Ti ho poslechli a na místě mu odebrali řidičský průkaz, aby neohrožoval ostatní účastníky silničního provozu.
 
V neděli 15. března vyjeli policisté v časných ranních hodinách do Žlunic, kde si jeden z občanů stěžoval na velký hluk. Ten   neměli na svědomí opilci, jak by se dalo předpokládat, ale prasata, která velmi nahlas kvičela a tím budila sousedy.  
Do velmi nepříjemné situace dostal malý chlapec svoji matku, se kterou byl v odpoledních hodinách nakupovat v jednom z obchodních domů v Jičíně na autobusovém nádraží. Poté co žena u pokladny zaplatila za nákup, přistoupil k nim pracovník místní ostrahy, který chlapce vyzval, aby vrátil odcizené zboží. Jednalo se o zubní pastu v hodnotě přes třicet korun, kterou měl uschovanou k kapse bundy. Nejenže musel zboží vrátit, ale navíc musel   všem na místě slíbit, že už se nikdy žádné krádeže nedopustí. 
Ve večerních hodinách ještě řešili sobotečtí policisté sousedské neshody v Sobotce, kde si stěžovala jedna z rodin, že jejich sousedé, který bydlí o patro výše neustále dupou, bouchají dveřmi a vůbec dělají nadměrný hluk. Případ šetří jako přestupek proti občanskému soužití.
nprap. Hana Klečalová
16. 3. 2009
 
 
 

vytisknout  e-mailem