Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Jičínsku

Policisty nejvíce zaměstnali opilí řidiči 

 
Během uplynulého víkendu přijali policisté na lince 158 kolik desítek hovorů, vyšetřovali trestné činy a přestupky a v neposlední řadě je zaměstnali opilí a „zfetovaní“ řidiči.
 
„Pořádnou ostudu“ si uřízl v  pátek 27. listopadu    šestašedesátiletý muž z okresu Jičín, který se pod rouškou tmy vydal do jednoho z objektů v obci Podůlší, kde z odstaveného traktoru odčerpal 25 litrů motorové nafty. K jeho smůle ho přímo při činu odhalila policejní hlídka. I když se důchodce snažil z místa utéct, přesto mu to nebylo nic platné. Policisté ho po několika metrech zadrželi a následně převezli k podání vysvětlení na policejní služebnu. Případ šetří muži zákona jako přestupek proti majetku.
 
V ranních hodinách se obrátil linku 158 muž z Jičína s tím, že se v ulici U Trati schází každé ráno parta mladých lidí, která se nahlas baví a přitom dělá nepořádek. Hlídka na místě nikoho podezřelého nezastihla.
 
V dopoledních hodinách kontrolovala policejní hlídka v Holíně nákladní vozidlo Renault Master, které řídil třiadvacetiletý mladík.   Jeho přihlouplý výraz v obličeji a zúžené zorničky hovořily za vše. Mladý řidič se před jízdnou posilnil některou ze zakázaných látek. To také potvrdil provedený orientační test na přítomnost omamných a psychotropních látek, kterému se podrobil. Nutno podotknout, že pozitivní výsledek na látku Cannabis ani nikoho nepřekvapil. A tak nejenže na místě přišel o svůj řidičský průkaz, ale i o možnost pokračovat v další jízdě.
 
Před desátou hodinou dopolední vyjeli muži zákona do Kopidlna, kde mělo dojít v blízkosti lesa k požáru. Přesně to   tvrdil jeden z místních občanů, který dále uvedl, že vycházející dým zamořil celé okolí. Hlídka, která vyjela na místo, však žádný požár, natož dým, v dané lokalitě nenašla.
 
Nezletilý vandal řádil v obci Rohoznice, kde rozbil skleněnou výplň u autobusové zastávky. Co ho k takovému činu vedlo není jasné. Jasné ovšem je to, že teď bude hodně dlouho šetřit, aby mohl rodičům přispět na opravu zastávky. Škoda totiž činí 1.500 korun.
 
Neskutečně drze si počínal před polednem dosud neznámý zloděj, který využil nepozornosti dělníka a v nestřeženém okamžiku mu odcizil z příkopu u silnice nedaleko obce Ústí u Staré Paky motorovou pilu Husqvarna. Majitel vyčíslil její hodnotu na částku nejméně 3 tisíce korun. Případ šetří policisté jako přestupek proti majetku.
 
Od jednadvacáté hodiny se konala na okrese Jičín dopravně bezpečnostní akce, při které se policisté zaměřili na dodržování obecně platných předpisů v dopravě, jako je používání bezpečnostních pásů, správné předjíždění, technický stav vozidel a v neposlední řadě zjišťovali, zda řidiči neřídí pod vlivem alkoholu či drog.
Během akce policisté zkontrolovali 100 vozidel a 105 osob, které se podrobili i orientační dechové zkoušce na alkohol. V jednom případě byla   pozitivní.   Dále odhalili   7 dopravních přestupků, které ve čtyřech případech vyřídili v blokovém řízení a zbylé tři předali k projednání místně příslušnému správnímu orgánu. Celkem řidiči zaplatili na pokutách 500 korun. V podobných akcích budou policisté i nadále pokračovat
 
Po dvaadvacáté hodině kontrolovala policejní hlídka v Jičíně v Hradecké ulici osobní motorové vozidlo Škoda 120, které řídil devatenáctiletý mladík. I když vlastní řidičský průkaz jen několik měsíců, přesto si už troufl usednout za volant pod vlivem drog. Provedený orientační test na přítomnost omamných a psychotropních látek u něj prokázal rovnou dvě zakázané látky. Po tomto zjištění následoval zákaz další jízdy a zadržení řidičského průkazu.
 
O několik minut později odhalila policejní hlídka v Nové Pace šestadvacetiletého řidiče, který usedl za volant osobního vozidla Citroën ZX, a to i přesto, že má Okresním soudem v Jičíně vysloven do roku 2010 zákaz řízení motorových vozidel. V tomto případě si vyslechl   ve zkráceném přípravném řízení podezření z trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.
 
Sobota 28. listopadu začala po policisty „honičkou“ za kradeným dálkovým autobusem Iris Bus. Ten odcizil dosud neznámý zloděj v objektu jedné z firem v Psinicích, a poté se s ním vydal směrem na Mladou Boleslav. Nakonec vozidlo v hodnotě dva a půl milionu korun odstavil nedaleko Židněvse, kde ho policisté našli. Řidič však stačil z místa utéct. Případ šetří muži zákona jako trestný čin krádeže.
 
Hodinu po půlnoci kontrolovala policejní hlídka v Jičíně v Ruské ulici osobní motorové vozidlo Citroën AX, které řídila sedmadvacetiletá žena. Už jak otevřela dveře, bylo policistům jasné, že s ní není něco v pořádku. A nemýlili se. Provedená dechová zkouška u ní prokázala přes 2.2 promile alkoholu. A tak si nezodpovědná řidička vyslechla ve zkráceném přípravném řízení podezření z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. Navíc přišla o svůj řidičský průkaz a o možnost pokračovat v další jízdě.
 
Ve tři hodiny ráno uvízl v síti policejních kontrol další opilý řidič. V tomto případě se jednalo o dvaatřicetiletého muže, který řídil nebo se spíše snažil řídit v Jičíně v Barákově ulici osobní motorové vozidlo Škoda Octavia. U něj provedená dechová zkouška prokázala přes 1.1 promile alkoholu. A tak i on přišel o svůj „řidičák“ a navíc mu muži zákona zakázali další jízdu.
 
Před jedenáctou hodinou dopolední upozornil náhodně projíždějící řidič osobní motorové vozidlo Škoda Favorit, které bylo nevhodně odstavené v zatáčce nedaleko Staré Paky. Na místo okamžitě vyjela policejní hlídka, která se od řidiče dozvěděla, že mu právě zde došly pohonné hmoty. S kanystrem v ruce se proto vydal k nejbližší benzínové čerpací stanici, kde si natankoval. Poté mu již nebránilo nic v tom, aby s vozidlem odjel.
 
Na silně znečištěnou vozovku mezi obcemi Sobčice a Podhorní Újezd upozornili před dvanáctou hodinou náhodně projíždějící řidiči. Na místo vyjela policejní hlídka, která zjistila, že je vozovka znečištěná z důvodu právě probíhající řepné kampaně. Odpovědnému pracovníkovi muži zákona vysvětlili, jakým způsobem musí být uvedený úsek označen. Dále mu sdělili, že po ukončení prací musí být vozovka uvedena do původního stavu.
 
Po poledni „létaly facky“ v jedné z kopidlenských restaurací. Jednatřicetiletý host zde měl fyzicky napadnout o deset let mladšího muže, kterého měl udeřit několikrát do obličeje, a poté povalit na zem. Případ šetří muži zákona jako přestupek proti občanskému soužití.
 
V odpoledních hodinách řešili policisté na Kopidlensku schválnosti v rodině, a poté asistovali při otevření domu v Popovicích. V tomto případě si majitelka nešťastnou náhodou zabouchla domovní dveře, které jí pomohli překonat přivolaní hasiči.
 
Před půlnocí měla parta mladých lidí rušit noční klid u hřbitova v Hořicích. Hlídka na místě však žádné „rušivé elementy“ nezastihla.
 
V neděli 29. listopadu nejvíce zaměstnali policisty opilci za volantem.
 
Prvního z nich odhalila policejní hlídka hodinu po půlnoci ve Valdicích. Jednalo se o čtyřiadvacetiletého muže, který řídil osobní motorové vozidlo Škoda Felicia. Hned jak otevřel dveře, bylo policistům jasné, že je pod vlivem alkoholu. I to byl jeden z důvodu, proč ho vyzvali k provedení orientační dechové zkoušky na alkohol. Ten se však rozhodl, že nad nimi vyzraje a dechovu zkoušku odmít. Rovněž se odmítl podrobit i lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve. Nutno podotknout, že si nijak nepomohl, neboť muži zákona případ šetří jako přestupek.
 
Před druhou hodinou ranní se parta tří mladíků náramně bavila v Hořicích tím, že rozkopávala odpadkové koše a přitom hulákala jak na lesy. Jejich chování se však nelíbilo náhodně procházejícímu muži, který je napomenul. Vzápětí pochopil, že to neměl dělat. Mladíci sice nechali odpadkové koše na pokoji, ale zato svoji pozornost obrátili proti němu. Vrhli se na něj a zbili ho tak, že byl nucen vyhledat lékařské ošetření. Případ šetří policisté jako přestupek proti občanskému soužití.
 
Ve tři hodiny ráno odhalila policejní hlídka v obci Pecka opilého řidiče. Jednalo se o třiatřicetiletého muže z okresu Semily, který řídil s téměř 2 promile alkoholu osobní motorové vozidlo Audi TT. Mladý muž teď čelí podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky.
 
O hodinu později oznámil na linku 158 muž, že byl v jedné z heren v Jičíně fyzicky napaden neznámou slečnou, která mu měla údajně způsobit zranění. A tak si na místo zavolal i rychlou záchrannou službu, která ho převezla na vyšetření do nemocnice a to i přesto, že žádné zjevné zranění neměl. A co víc. Když ho policisté následně kontaktovali, byl na ně hrubý až vulgární. Hlídku častoval výrazy, které nelze veřejně prezentovat.
 
Vlastním očím nemohli uvěřit po sedmé hodině ranní chovatelé králíků v Hořicích, kteří našli své ušáky zardoušené. Jejich smrt mají na svědomí neznámí psi, kteří se během noci postupně dostali na tři soukromé pozemky, kde nejdříve poškodili králíkárny, a poté z nich vytahali a následně zardousili devět králíků. Na jednom z pozemků navíc poranili kačera, který naštěstí jejich útok přežil. Celková škoda byla vyčíslena na 3.300 korun. Případ šetří policisté jako přestupek proti pořádku ve státní správě a proti pořádku v územní samosprávě.
 
V odpoledních hodinách kontrolovala policejní hlídka v Sedličkách osobní motorové vozidlo Opel Vectra, které řídil třiadvacetiletý mladík. Ten sice nebyl pod vlivem alkoholu, zato byl pod vlivem omamných a psychotropních látek. A tak na místě přišel o svůj řidičský průkaz a v další cestě už pokračoval pěšky
 
Po patnácté hodině oznámil   na linku 158 mužský hlas, že se v  Lázních Bělohradu koná již dva dny nějaká sešlost, kde přítomné děti konzumují ve větší míře alkohol. Z tohoto důvodu na místo okamžitě vyjela policejní hlídka, která zjistila, že se jedná o přátelskou sešlost, kde konzumují alkohol pouze dospělí, nikoliv děti.
 
Podivným způsobem se bavil v  noci muž z Kopidlenska, který nejdříve oznámil na linku 158 vloupání do garáže, poté chtěl „záchranku“ a nakonec se obrátil na linku 112 s tím, že ve Vysokém Veselí hoří střecha rodinného domu. Na místo okamžitě vyjeli policisté, profesionální i dobrovolní hasiči a záchranná služba. Nutno podotknout, že požár hledali marně, neboť si muž vše vymyslel.    
 
Před půlnocí opět vyrazili do ulici opilí řidiči. První z nich, osmapadesátiletý muž, který by už mohl mít rozum, řídil v Liběšicích osobní motorové vozidlo Toyota Avensis s téměř 1.2 promile alkoholu. Druhého, devětatřicetiletého kontrolovala policejní hlídka v Jičíně v Barákově ulici. Ten měl sice „pouze“ 0.6 promile alkoholu v dechu, přesto i on přišel o svůj řidičský průkaz a možnost pokračovat v další jízdě.
nprap.  Hana Klečalová
30. 11. 2009

vytisknout  e-mailem