Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Jičínsku

K obnovení pořádku stačila domluva 

Během víkendu policisté prověřovali desítky oznámení na linku 158. Teplé počasí využili lidé k různým oslavám, které se protáhly dlouho do noci. Potom museli rozjařenou společnost uklidňovat muži zákona, protože si občané stěžovali na rušení nočního klidu. Na Jičínsku proběhla také dopravní akce. Při ní bylo kontrolováno přes šedesát vozidel. Čtyři řidiči usedli za volant pod vlivem alkoholu. Celkem policisté řešili čtyři přestupky. Dále dokumentovali šest nehod. Potěšitelné je, že nedošlo k žádnému vážnému zranění.
 
V pátek 25. června oznámili ráno starší manželé noční přepadení. Neznámí pachatelé jim vnikli do jejich domu, kde oba spali. Probudil je až šramot a hluk, jak jim nevítaní návštěvníci prohledávali skříně. Když zjistili, že majitelé nespí, začali je ohrožovat zbraní. Žádali vydání peněz. Nakonec si odnesli dva tisíce korun. Vylekané poškozené ještě zamkli v domě. Ráno muž vylezl oknem a přivolal pomoc. Kriminalisté událost prošetřují jako podezření ze spáchání zločinu loupeže a přečinu porušování domovní svobody.
 
Dopoledne policejní hlídka vyjížděla do jednoho obchodního domu, kde si jednatřicetiletý muž chtěl odnést zboží bez zaplacení. Neunikl pozornosti ostrahy a ta ho následně předala mužům zákona. Ti jeho počínání řešili jako přestupek proti majetku.
 
Zřejmě na spásání louky se připravoval na Sobotecku neznámý pachatel, který odcizil farmářce elektrický ohradník i s autobaterií. Ke krádeži došlo během uplynulého týdne. Způsobená škoda přesáhla čtyři tisíce korun. Policisté věc prošetřují jako přestupek proti majetku.
 
V Nové Pace kontrolovali muži zákona řidiče vozidla Ford s připojeným přívěsným vozíkem. Potom se už nestačili divit. Kára měla propadlou technickou kontrolu. Hříšník nepředložil zelenou kartu prokazující pojištění a ani osvědčení o registraci. Završil vše tím, že nebyl připoután bezpečnostním pásem. S uloženou blokovou pokutou nesouhlasil. Nyní bude vše řešit příslušný správní orgán.
 
Odpoledne všímavá občanka oznamovala založení nedovolené skládky ve Vysokém Veselí. Nakonec se vše vysvětlilo. Jednalo se o obecní pozemek, který je v současné době využíván jako meziskladiště suti. Vše je prováděno se souhlasem oprávněné osoby.
 
V noci policisté v Sobotce kontrolovali šestačtyřicetiletého muže, který řídil osobní motorové vozidlo. Provedená dechová zkouška vyzněla pozitivně. I když naměřené hodnoty byly minimální, stejně přišel o řidičský průkaz a další jízdu mu hlídka zakázala.
 
V sobotu 26. června ráno na linku 158 oznamoval mužský hlas, že v obci Ohařice je na vozovce otevřený kanál. Obával se hrozícího nebezpečí. Policisté celou trasu projeli, ale nenašli žádné otevřené víko vpusti. Při zpáteční cestě je operační důstojník informoval o riskantní jízdě motorkáře, který se projíždí po Koněvově ulici v Jičíně. Jako by tušil, že na jeho kousky někdo upozorní muže zákona, zmizel ještě před jejich příjezdem.
 
Hrozivě vypadalo oznámení o zranění účastníka motocyklového závodu na Kopidlensku. Řidič spadl ze svého stroje a zůstal bezvládně ležet. Na místo okamžitě vyjela záchranka a přiletěl i vrtulník. Všichni si po chvíli oddechli, když se mladík probral a postavil se na nohy. Zdravotnický personál si ho pro jistotu odvezl na důkladné vyšetření.
 
Několik let snášela na Novopacku fyzické napadání od svého manžela devětačtyřicetiletá žena. Ten ji bezdůvodně brutálně mlátil, kdy se v poslední době jeho výpady stupňovaly. Následně ji zakazoval vyhledat lékařské ošetření. S viditelnými zraněními nesměla chodit ven z domu. Policisté násilníka vykázali z bytu. Za svoje počínání mu nyní samozřejmě hrozí i trestní postih.
 
Svérázně řešila problémy s dcerou matka v Hořicích. Nejprve ji sprostě nadávala na společné chodbě domu a dokonce ji vyhrožovala zabitím. To také několikrát zopakovala. Následně odešla do bytu. Po chvilce se vrátila s kuchyňským nožem, se kterým dceru zranila na noze. Policisté věc šetří pro podezření ze spáchání přečinu nebezpečného vyhrožování.
 
Ve večerních hodinách hlídky vyjížděly na různá oznámení o rušení nočního klidu. Na Hořicku uklidňovali hlučnou společnost, která se sešla na místním koupališti. V Jičíně se na stadionu protáhla oslava posledního kopu. Vzhledem k blízkosti panelákové zástavby a otevřených okem hlasitější projevy rušili spoluobčany ze spánku. V obou případech postačila k obnovení pořádku domluva.
 
V neděli 27. června prošetřovali policisté počínání neznámého vandala v Jeřicích. Ten povalil pomník plynové přípojky a převrátil lavičku. Překážel mu i koš, který odhodil. Muži zákona věc prošetřují jako přestupek proti majetku. Ve Vysokém Veselí zjistila ráno majitelka domku rozbité sklo u okna. V tabulce zůstal otvor o průměru jednoho centimetru. Čím bylo poškození způsobeno a další okolnosti případu policisté prošetřují.
 
Dopoledne si na svačinu zašli do jednoho obchodního domu v Jičíně dva muži. Pohybovali se různě po obchodě. Vybrali si potraviny, které ihned zkonzumovali. Prodejnu následně opouštěli s prázdným košíkem přes pokladny. Jejich počínání neuniklo pozornému personálu. Oba vykutálení zákazníci toho stačili sníst za více jak sto korun.
 
Během dne policisté v Jičíně kontrolovali osobní motorové vozidlo Mitsubishi. Padesátiletého řidiče vyzvali k provedení dechové zkoušky. Naměřená hodnota přesáhla půl promile alkoholu v dechu. Muž přišel na místě o řidičský průkaz. O jeho dalším osudu bude následně rozhodovat příslušný správní orgán.
 
Pravděpodobně během víkendu neznámý pachatel poškodil na Husově ulici v Jičíně vozidlo Seat Cordoba. Majitel zjistil, že se mu někdo po autě proběhl. Předběžně byla vyčíslena škoda na částku čtyři tisíce korun. Také v Hořicích vandalové ničili odstavená vozidla. Odnesla to ve dvou případech boční okna a v jednom elektrické zrcátko. Škoda přesáhla částku deset tisíc korun.
 
Pozdě odpoledne se do lesa na dřevo vypravily dvě studentky z kempu v Jinolicích. Večer chtěly s ostatními posedět u táboráku. Po nějaké době přítomní zjistili, že se dívky dlouho nevracejí. Samozřejmě ani jedna u sebe neměla mobil. Snažili se je hledat, ale marně. Obrátili se na linku 158. Na místo okamžitě operační důstojník vyslal všechny hlídky, které vykonávaly službu. Ještě před zorganizováním pátrací akce policisti mladé slečny našli. Trochu se zapovídaly a zapomněly se včas vrátit.
por. Bc. Petr Janda
28. 06. 2010

vytisknout  e-mailem