Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Jičínsku

Muž si nevěděl rady s přítelkyní 

Během plynulého víkendu přijali policisté na lince 158 několik desítek hovorům, šetřili trestné činy a přestupky a v neposlední řadě je zaměstnali opilí řidiči a nezodpovědné děti.

V pátek 22. května vyjeli muži zákona v dopoledních hodinách do obce Šlikova Ves, kde se neznámý pachatel vloupal do rekreační chalupy. Uvnitř pak odcizil dvě vzduchové pušky, potraviny a alkohol. Majitel vyčíslil celkovou škodu na částku nejméně 6 tisíc korun. Následně na to je zaměstnaly dvě dopravní nehody, ke kterým došlo v Jičíně a v  Lázních Bělohradu.

Neobvyklý předmět našli v odpoledních hodinách dělníci v  Lázních Bělohradu. Při provádění výkopových prací narazili na ruční granát „vajíčko“. Naštěstí se zachovali naprosto profesionálně, a aniž by s nálezem manipulovali, vše oznámili na policii. Na místo okamžitě vyrazil pyrotechnik z Hradce Králové, který granát zneškodnil.

Po čtrnácté hodině se nad Jičínskem zatáhla obloha, která nevěstila nic dobrého. Silná bouře, která následovala, nezaměstnala jen policisty, ale hlavně hasiče, energetiky a technické služby, kteří nestačili odklízet popadané stromy, poničené střechy domů a spadlé dráty vysokého napětí. Největší škody bouře napáchala o okolí Střevače, Konecchlumí, Cerekvice nad Bystřicí a Lázní Bělohradu, kde byla kvůli spadlým stromům přerušena i železniční doprava.

Po devatenácté hodině se velmi nebezpečně pohybovala v blízkostí železničních kolejí mezi obcí Šárovcova Lhota a Lázně Bělohrad skupinka několika děti. Na místo vyjela policejní hlídka, která dětem za přítomnosti jejich rodičů domluvila.

V noci vyjeli muži zákona do obce Roveň, kde v místní restauraci úřadoval neznámý zloděj. Ten využil chvilkové nepozornosti jedné z návštěvnic a v nestřeženém okamžiku jí z kabelky odcizil peněženku, ve které měla kromě větší finanční hotovosti i osobní doklady, platební karty a další věci. Majitelka vyčíslila škodu na částku nejméně 5 tisíc korun.

Po půlnoci obtěžoval nevhodným chováním muž svoji bývalou přítelkyni v Nové Pace, kdy nejenže  jezdil na motocyklu  kolem  jejího domu, ale navíc jí v pravidelných intervalech bouchal na okna. Vzhledem k tomu, že se ho žena bála, oznámila vše na policii. Hlídka, která vyjela na místo, už muže nezastihla.

Sobota 23.května byla o poznání klidnější.

Nepříjemné překvapení v podobě rozbitého okna čekalo v  dopoledních hodinách majitele rekreační chalupy v obci Zboží. Ani na chvíli nezaváhal a okamžitě vše oznámil na policii. A udělal dobře. Zloděj byl totiž stále ještě uvnitř. Schovával se na půdě domu, kde ho také našla a následně zadržela přivolaná policejní hlídka. Jednalo se o sedmačtyřicetiletého muže z okresu Trutnov, po kterém bylo navíc vyhlášeno celostátní pátrání. Během šetření  vyšlo najevo, že se během posledních čtrnácti dnů vloupal do šesti chat a chalup, a to nejen na našem okrese, ale i vedle u sousedů na Semilsku. Nekradl zřejmě proto, aby se obohatil, ale proto, aby přežil. Jediné o co měl totiž  zájem, bylo jídlo a pití, čemuž odpovídá i způsobená škoda, která byla vyčíslena na 8 tisíc korun. A tak si ještě téhož dne vyslechl obvinění z trestného činu krádeže, porušování domovní svobody a poškozování cizí věci.

V dopoledních hodinách šetřili muži zákona v Jičíně v Poděbradově ulice krádež skákací plachty. Tu odcizil během noci neznámý zloděj z trampolíny umístěné na nedostatečně oploceném pozemku. Celková škoda byla vyčíslena na 10 tisíc korun

V noci vyjeli policisté do Nové Paky, kde došlo i na pěsti. Jednadvacetiletý muž zde měl před jednou z restaurací fyzicky napadnout o tři roky mladšího mladíka, které několikrát udeřil pěstí do obličeje. Tím mu způsobil zranění, se kterým byl hospitalizován v nemocnici. Případ šetří novopačtí policisté jako podezření ze spáchání trestného činu výtržnictví a ublížení na zdraví.

V neděli 24. května kontrolovala před čtvrtou hodinou ranní policejní hlídka v Jičíně v ulici Boženy Němcové nákladní vozidlo Volkwagen Transporter, které řídil jednadvacetiletý muž. Během kontroly se řidič podrobil orientační dechové zkoušce, která v jeho dechu prokázala přes 1.5 promile alkoholu. A tak nejenže mu byla zakázána další jízda, ale navíc přišel i o svůj řidičský průkaz.

V ranních hodinách pak zaměstnala policisty uhynulá srna, která ležela v příkopu u Miletína. Nakonec se o ní postaral hospodář místního mysliveckého sdružení.

Na nebezpečnou jízdu řidiče cisterny, který jel od Vidochova na Jičín, upozornil po poledni další řidič. Na místo okamžitě vyjela policejní hlídka. Zajímavé je, že když řidič nákladního vozidla zaznamenal policejní vozidlo, ihned změnil způsob své jízdy. Jel ohleduplně a hlavně podle předpisů a pravidel.

V odpoledních hodinách ležel na silnici v Jičíněvsi velký pes a tím ohrožoval bezpečnost a plynulost v silničním provozu. Policejní hlídka, která vyjela na místo, už nikde chlupáče nenašla. Možná čekal na svého pána, který ho zde vyhodil. A když se ho nedočkal, tak se ho vydal hledat.

Někdy zůstává až rozum stát, co všechno dokáží občané oznámit na linku tísňového volání 158. Jako například muž, který se ani nepředstavil a službu konajícímu policistovi sdělil, že jeho dcera dostala facku. Až po delší době uvedl, že facku měla dostat od jeho přítelkyně. On ale s takovými výchovnými metodami nesouhlasí a velmi rozušeným hlasem požadoval,aby okamžitě přijela policejní hlídka a ženu z jeho domu vyhodila. Poté co se uklidnil, už nic řešit nechtěl. 

Po jednadvacáté hodině šetřili policisté dopravní nehodu v Sobotce, kde došlo ke střetu dvou vozidel Škoda Octavia. Jeden z řidičů zřejmě při vyjíždění na hlavní silnici přehlédl dopravní značku „Stůj, dej přednost v jízdě“ a vjel do prostoru křižovatky, kde se střetl s vozidlem Škoda Octavia, jehož řidič jel ve směru od Jičína na Mladou Boleslav. Při nehodě byla zraněna spolujezdkyně a celková škoda byla vyčíslena na 310 tisíc korun. Alkohol u řidičů byl na místě vyloučen dechovou zkouškou.

Před půlnocí řešili hořičtí policisté rodinné neshody v Ostroměři. Opilý syn si zde vyléval zlost na své matce a jejím příteli, které častoval nevybíravými výrazy. Navíc v domě poškodil skleněnou výplň dveří a stěnu ze sádrokartonu. Svým jednáním způsobil škodu ve výši 1.500 korun. Případ šetří policisté jako přestupek proti občanskému soužití a proti majetku.

Světlo v okně mateřské školy v Kněžnicích upoutalo před půlnocí opilého muže, který procházel náhodou kolem. Vzhledem k tomu, že se mu to zdálo v tuto noční dobu dosti neobvyklé, neotálel a vše oznámil na linku 158. Hlídka, která vyjela na místo, zjistila, že se zde konala schůze a poslední, který odcházel, zapomněl zhasnout.
nprap. Hana Klečalová
25. 5. 2009

vytisknout  e-mailem