Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Jičínsku

Rubriku "Borec na konec" obohatil devětadvacetiletý opilec z Novopacka  

 
Během uplynulého víkendu přijali policisté na lince 158 několik desítek hovorů, vyšetřovali trestné činy a přestupky a v neposlední řadě se věnovali i neukázněným  řidičům, kteří ještě nepochopili, že v naší zemi platí nulová tolerance co se týče  alkoholu za volantem.
 
V pátek ráno 26. února vyjeli muži zákona do Vysokého Veselí, kde dosud neznámý pachatel odcizil z dřevěné kůlny dvě motorové pily na dřevo, a to MTD   a Homelite v celkové hodnotě 4.500 korun. Případ šetří kopidlenští policisté jako přestupek proti majetku.
 
Před polednem oznámil na linku 158 mladý muž z Jičína, že mu někdo odcizil hromadu starého železa, kterou chtěl odvézt do sběru. V okamžiku, kdy mladík ukazoval hlídce, kde měl železo složené, zjistil, že si ho dal do sklepa, kde ho také  našel. Nakonec policistům sdělil, že si   železo   uložil sám v obavě, aby mu ho někdo neodcizil, a protože byl v té době opilý, tak na to úplně zapomněl.
 
Neskutečně drze si počínal dosud neznámý zloděj, který v dopoledních hodinách odcizil na jednom z oddělení jičínské nemocnice z volně přístupné místnosti mobilní telefon Nokia 5310 černo červené barvy. Majitelka vyčíslila jeho hodnotu na částku nejméně 2 tisíce korun. Po pachateli pátrají jičínští policisté, kteří případ šetří jako přestupek proti majetku.
 
Po poledni pobíhali po silnici u Kopidlna dva psi. Hlídka, která vyjela na místo, už žádného z nich nenašla. Další dva rafani běhali pro změnu v Lužanech. Vzhledem k tomu, že se nepodařilo zjistit jejich majitele, vyhlásil starosta obce  místním rozhlasem informaci o jejich nálezu s tím, aby se jejich „páníček“ o ně přihlásil.  
 
Chuť na lososa v plechu zřejmě dostal v odpoledních hodinách jednatřicetiletý muž v Hořicích, který se vydal na nákup do jednoho z místních obchodních domů. Platit za zboží se mu ovšem nechtělo, a tak konzervu odcizil. Při krádeži ho k jeho smůle odhalil pracovník bezpečnostní služby, který vše oznámil na policii.  Na místo nakonec vyjeli městští strážníci, kteří věc vyřídili v blokovém řízení. A tak za lososa v hodnotě 14.50 korun, kterého musel muž vrátit, zaplatil pokutu ve výši 1 tisíc korun.  
 
Velkou chybu udělala v podvečerních hodinách jedna ze zákaznic obchodního domu v Jičíně na autobusovém nádraží, která si svoji kabelku odložila do nákupního košíku. Jaké bylo její překvapení, když po chvíli zjistila, že jí někdo z kabelky odcizil peněženku. Spolu s ní tak přišla o několik tisíc korun, platební kartu a další písemnosti. Kdo má krádež na svědomí, teď vyšetřují jičínští policisté. více ...
 
Před devatenáctou hodinou  řešili muži zákona partnerské neshody ve Vysokém Veselí. Notně opilý muž, který se vrátil z restaurace domů, začal „dělat pořádek“. Své přítelkyni nejdříve řádně vynadal, a poté ji i fyzicky napadl. Následně dostal „chuť“ i na zařízení bytu, které se chystal zdemolovat. V tom mu naštěstí zabránila policejní hlídka, která vyjela na místo. Nakonec muž skončil i se svými 2.55 promile alkoholu v dechu v Protialkoholní záchytné stanici v Hradci Králové, kam ho policisté převezli.
 
Smůlu na zákazníky měla v podvečerních hodinách majitelka obchodu v  Ostroměři. Chvíli před zavírací dobou navštívili její prodejnu tři muži, kteří neměli v úmyslu nakupovat, ale krást. Jednoho z nich, který zde odcizil dva noční krémy a tři tělová mléka, při krádeži  odhalila, a tak vše vrátil. Mezitím zřejmě další z mužů odcizil čtyři parfémy za téměř 2 tisíce korun. V tomto případě se mu podařilo prodejnu i s lupem opustit.   Případ šetří hořičtí policisté jako přestupek proti majetku. 
 
Po osmnácté hodině se bavilo několik mladíků v Nové Pace tím, že házeli po projíždějících vozidlech zmrzlý sníh. Hlídka, která vyjela na místo, všem řádně domluvila a vysvětlila, jak se mají na ulici chovat.
 
Ve večerních hodinách se povaloval v blízkosti železničního přejezdu u obce Jeřice notně opilý muž. Nakonec se zvedl a „po svých“ odešel  domů.
 
Před půlnocí rušili dva bezdomovci noční klid v Jičíně v Barákově ulici. Oba se zde přetahovali o kontejner a přitom dělali velký rámus. Navíc se k nim přidala kočka, kterou zřejmě  vyděsili tak, že    mňoukala jak o život, a tím i ona rušila místní občany ve spánku.    Hlídka, která vyjela na místo, věc vyřídila domluvou.
 
„Borcem na konec“ se stal v pátek devětadvacetiletý   muž z okresu Jičín, který se v odpoledních hodinách nejdříve opil, a poté oznámil na linku 158, „že měl bejt dávno zavřenej, a že chce jít do basy“. Policisté, kteří vyjeli  na místo, zjistili, že mu „v žilách koluje“ více alkoholu jak krve, neboť mu v dechu naměřili přes 2.5 promile alkoholu. Nakonec i s tímto  „hendikepem“ muže převezli do Věznice v Hradci Králové, kam už měl dávno sám nastoupit.
 
Během soboty  27. února vyšetřovali muži zákona několik dopravních nehod, ke kterým došlo v Bystřici, v Nové Pace, ve Starém Místě, v Dolním Lochově a ve Třtěnicích.
 
Před devátou hodinou ranní vyděsila náhodnou chodkyni  řidička, která seděla v Hořicích v nastartovaném vozidle a nehýbala se. Žena měla o ni strach, a tak raději vše oznámila na policii. Na místo vyjela policejní hlídka, která zjistila, že řidička  čekala až otevřou obchod a přitom usnula.
 
Neznámý vandal úřadoval v Sobotce na koupališti, kde nejdříve rozbil skleněné výplně dveří u rekreačního objektu a dále poškodil okenní výplň u skladu materiálu. Majitel vyčíslil škodu na částku nejméně 2 tisíce korun. Případ šetří muži zákona jako přestupek proti majetku.
 
Po poledni došlo v Lázních Bělohradě k zahoření osobního vozidla Opel Omega a garáže, ve které bylo vozidlo zaparkované. Na místo vyjeli jak policisté, tak i hasiči, kteří požár zlikvidovali. V tomto případě byla zřejmě na vině závada na elektroinstalaci vozidla. Škoda byla vyčíslena na 700 tisíc korun. Věc si na místě převzal vyšetřovatel hasičů.
 
Ve večerních hodinách se obrátila na linku 158 obsluhující pracovnice baru v Jičíně na Husově třídě s tím, že zde došlo k rvačce několika hostů. Hlídka, která vyjela na místo, zjistila, že k žádné rvačce nedošlo, pouze jeden z opilých hostů barmanku slovně urazil, což se jí nelíbilo. Nakonec muži zákona věc vyřídili na místě domluvou.
 
Před dvaadvacátou hodinou vyjela hlídka do Dobré Vody, kdy se na místním plesu nevhodně choval jeden z účastníků. Jednalo se o pětadvacetiletého mladíka, který se nejdříve opil, a poté se choval agresivně. Tak dlouho zde napadal ostatní hosty, až jim došla trpělivost. Několik mužů opilého mladíka zpacifikovalo, a poté předalo policejní hlídce. Vzhledem k tomu, že byl tak „rozdivočelý“, nezbylo policistům nic jiného, než mu přiložit služební pouta a převézt na Protialkoholní záchytnou stanici v Hradci Králové, kde se uklidnil.  
 
V noci ze soboty na neděli 28. února se policisté zaměřili na řidiče, kteří stále častěji usedají za volant pod vlivem alkoholu či drog. Celkem odhalili čtyři opilé motoristy, kdy jednomu z nich v dechu naměřili  1.29 promile alkoholu. Ve všech případech „přišli“ řidiči o svá řidičská oprávnění a o jejich dalších osudech bude rozhodovat příslušný správní orgán nebo okresní soud. více ...
 
Hodinu po půlnoci kontrolovala policejní hlídka v Jičíně v Konecchlumského ulici osobní motorové vozidlo Škoda Felicia, které řídil čtyřiatřicetiletý muž. Provedená dechová zkouška u něj prokázala přes 1 promile alkoholu, a tak nejenže se musel na místě rozloučit se svým řidičským oprávněním, ale navíc o jeho dalším osudu bude rozhodovat příslušný správní orgán.
 
Vlastním očím nemohla uvěřit majitelka rekreační chalupy v malé obci na Hořicku, která našla v dopoledních hodinách před vchodovými dveřmi mrtvé kotě a k tomu ohnutou venkovní trubku přepadové vody.  Kdo má takovou „hanebnost“ na svědomí, teď vyšetřují hořičtí policisté, kteří případ šetří jako schválnost.
 
Starosti  s odklízením nahrnutého sněhu před vjezdem ke svému  domu si nedělal jeden z majitelů rekreačního objektu v malé obci na Novopacku. Hromady zmrzlého a špinavého sněhu klidně naházel na silnici a dále vedle k sousedovi, kterému tak znemožnil průjezd k domu. V tomto případě postačila domluva ze strany policistů. 
 
V odpoledních hodinách kontrolovala policejní hlídka v Hořicích osobní motorové vozidlo Renault Megane, které řídil sedmadvacetiletý muž. Na dotaz policistů, zda před jízdou požil alkohol nebo jiné návykové látky, řidič uvedl, že těsně před jízdou ne, ale den předtím kouřil marihuanu. Z tohoto důvodu mu policisté na místě zadrželi řidičský průkaz a  zakázali další jízdu.
nprap. Hana Klečalová
1. 3. 2010

vytisknout  e-mailem