Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Jičínsku

Zaběhnutý pes se zabydlel v rekreační chalupě 

Uplynulý víkend byl na Jičínsku nabitý událostmi. Policisté vyšetřovali jak přestupky, tak i přečiny, šetřili dopravní nehody a v neposlední řadě je zaměstnaly i rodinné šarvátky, při kterých tekla krev.
 
V pátek 1. října  vyjeli hořičtí policisté do Miletína, kde vyšetřovali krádež peněženky. V tomto případě využil dosud neznámý zloděj situace a neuzamčenými dveřmi vnikl do chodby rodinného domu, kde si z  odložené tašky vzal peněženku, ve které byly peníze a osobní doklady.  Majitelka, která se v době krádeže nacházela v kuchyni, vyčíslila  škodu na částku nejméně 1 tisíc korun.
 
Po šestnácté hodině oznámil na linku 158 neznámý řidič, že na hlavní silnici u Sobotky je povalená přenosná dopravní značka „Práce na silnici“. Hlídka, která vyjela na místo, značku postavila, což mohl v tomto případě udělat i řidič, který vše oznámil.
 
Po čtrnácté hodině kontrolovala policejní hlídka v Jičíně v Dělnické ulici osobní vozidlo Škoda Favorit, které řídil devětapadesátiletý muže. Během kontroly policisté zjistili, že má Městským úřadem v Jičíně vysloven od července letošního roku do ledna příštího roku zákaz řízení všech motorových vozidel. Z tohoto důvodu si ještě téhož dne vyslechl ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí, za což mu hrozí trest odnětí svobody až na tři roky.
 
Mezi čtrnáctou a patnáctou hodinou úřadoval v Sukoradech dosud neznámý zloděj, který nikým nezpozorován vnikl do novostavby rodinného domu. Uvnitř odcizil měděné svody, obkladovou dlažbu a další stavební materiál. Majitel vyčíslil škodu na částku nejméně 36 tisíc korun. Případ šetří hořičtí policisté jako přečin krádeže.
 
Příjezd na chalupu si v podvečerních hodinách představovali úplně jinak manželé z Jablonecka, kteří našli svoje víkendové sídlo v Záhubech vzhůru nohama. Na svědomí to měl neznámý zloděj, který  celý dům prohledal a přitom  věci ze skříní vyházel na podlahu. Nakonec  v jedné z místností odcizil televizor Sencor. Následně se vloupal i do kůlny, ze které si vzal horské kolo Maxbike stříbrné barvy. Po zloději pátrají sobotečtí policisté, kteří případ šetří jako přečin krádeže a porušování domovní svobody. 
 
V sobotu 2. října se v ranních hodinách potulovalo v Hořicích malé černobílé štěně, které se evidentně zaběhlo svému pánovi. Na místo vyjeli strážníci městské policie, kteří však štěňátko nikde nenašli.
Nejenom „cesťáci,“ bezdomovci a další kriminální živly, ale už i psi  „navštěvují“ opuštěné  rekreační chalupy. Jeden z nich se dokonce nastěhoval na nezajištěnou   půdu domu ve Střelči a odmítal ji opustit.  Vzhledem k tomu, že vypadal velmi zle a majitelé nemovitosti měli obavu, aby s ním na půdě nebyla cizí osoba, oznámili vše raději na policii. Na místo okamžitě vyjela policejní hlídka, která však kromě hafana nikoho jiného na půdě nenašla. Majitelé domu se nakonec spojili se starostou obce, aby problém kam se zaběhnutým psem vyřešili.
 
Na nebezpečného řidiče vozidla Volvo, který projížděl v odpoledních hodinách velkou rychlostí obcí Ohařice, upozornil na lince 158 jeden z motoristů. Službu konající policista okamžitě předal informaci jednotlivým hlídkám. Nakonec řidičova zběsilá jízda skončila před Novou Pakou, kde  ho jedna z hlídek zastavila. Policisté zjistili, že se jedná o  jednatřicetiletého muže, který pak v další jízdě pokračoval s blokovou pokutou ve výši 1 tisíc korun.
 
Před šestnáctou hodinou „tekla“ v  Lužanech krev. Pětice příbuzných mužů se zde nejdříve posilnila několika litry „tvrdého“ alkoholu, a poté se mezi sebou trumfovali, kdo koho přepere. Jejich spor vyvrcholil venku před budovou místní ubytovny, kde se vzájemně fyzicky napadli. Svého jednání zanechali až po příjezdu policejní hlídky, která věc šetří jako podezření z přečinu ublížení na zdraví a výtržnictví.
 
Během honu na kachny, který se konal před sedmnáctou hodinou na rybníku u Ostružna, létaly údajně broky až do prostoru nedalekého dětského tábora. Ke zranění osob, ani ke škodám na majetku naštěstí nedošlo. Na místo vyjeli policisté, kteří věc vyřídili domluvou.
 
Ve večerních hodinách se obrátil na policii zjevně opilý muž s tím, že by potřeboval zkontroloval svoji matku v Ostroměři, které se nemůže dovolat. Hlídka, která vyjela na místo, zjistila, že je žena v naprostém pořádku. Muži pak policisté vysvětlili, že linka 158 slouží pro osoby v tísni a ne pro kontrolu  blízkých osob. 
 
Po devatenácté hodině vyjeli muži zákona do obce Vřesník, kde se údajně nepohodli tři muži. Po příjezdu hlídky, se jako zázrakem všichni usmířili a již nic oznamovat nechtěli.
 
Ve večerních hodinách oznámila na linku 158 starší žena z Jičína, že se jí asi někdo dobývá do bytu. Hlídka, která vyjela na místo, ženu uklidnila a vysvětlila jí, že za  dveřmi nikdo není a že do bytu se nikdo nedostával.  
 
Po dvaadvacáté hodině vyšetřovali dopravní policisté v obci Pecka tragickou dopravní nehodu, při které zemřel mladý motocyklista. Jednalo se o čtyřiadvacetiletého muže, který zřejmě nezvládl řízení svého stroje a v pravotočivé zatáčce vjel do protisměru, kde narazil do stromu. Při nehodě utrpěl zranění, kterým na místě podlehl. Nutno zdůraznit, že během jízdy neměl na hlavě přilbu. Celková škoda byla vyčíslena na 105 tisíc korun. 
 
Neděle 3. října byla o něco klidnější.
Několik minut po půlnoci kontrolovala policejní hlídka v Jičíně v ulici 17. listopadu osobní  vozidlo Škoda Felicia,  které řídila jednatřicetiletá žena. Vzhledem k tomu, že má rozhodnutí Městského úřadu v Jilemnici vysloven do dubna příštího roku zákaz řízení všech motorových vozidel, vyslechla si ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí, za což jí hrozí trest odnětí svobody až na tři roky.  
 
Před třetí hodinou ranní řešili muži zákona partnerské neshody v Lázních Bělohradě. Opilý muž zde měl v  jednom z barů fyzicky napadat svoji manželku. Nakonec se ukázalo, že šlo pouze o slovní roztržku. V tomto případě postačila ze strany policie domluva. 
 
Během dne pak strážci zákona šetřili krádež písku ve Starém Místě a krádež jízdního kola v obci Březka. Po dvacáté hodině vyjeli spolu s hasiči v Jičíně do Šrámkovy ulice, kde hořel plechový kontejner na papír. Vyšetřovatel hasičů na místě stanovil jako pravděpodobnou příčinu požáru zavinění cizí osobou. Ke škodě na majetku naštěstí nedošlo.
nprap. Hana Klečalová
4. 10. 2010

vytisknout  e-mailem