Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Jičínsku

Spící bezdomovec vyděsil projíždějící řidičku  

Uplynulý víkend byl na Jičínsku nabitý událostmi. Policisty hlavně zaměstnali zloději a opilí řidiči.
 
V pátek 21. ledna zavítala v ranních hodinách do jednoho z obchodních domů v Nové Pace čtyřiadvacetiletá žena, která zde odcizila lahev červeného vína v hodnotě 60 korun. Při krádeži ji odhalil jeden ze zaměstnanců prodejny, který vše oznámil na policii. Hlídka věc vyřídila na místě blokovou pokutou ve výši 1 tisíc korun.   
 
Po osmé hodině ranní se obrátila na policii mladá žena z Prahy s tím, že se nemůže dovolat své babičce, která bydlí v Nové Pace. Vzhledem k tomu, že nebrala mobilní telefon, dostala o ni strach. Nakonec vše dobře dopadlo a žena se sama své vnučce ozvala.
 
V dopoledních hodinách si hořičtí policisté posvítili na řidiče, kteří stále nedodržují pravidla silničního provozu. Mezi kontrolovanými byl i devatenáctiletý mladík, který řídil na Husově třídě osobní vozidlo Škoda Fabia combi. Nejenže nebyl za jízdy připoután bezpečnostním pásem a neměl rozsvícená světla, ale navíc byl pod vlivem návykové látky. Sám se doznal, že večer vykouřil cigaretu marihuany. Z tohoto důvodu mu policisté zakázali další jízdu a na místě mu zadrželi řidičské oprávnění.
 
Lahev Moravské hrušky skončila místo v nákupním košíku v tašce šestačtyřicetiletého muže, který ji v odpoledních hodinách odcizil v jednom z obchodních domů v Jičíně. Při krádeži si ho všiml pracovník místní bezpečnostní služby, který vše oznámil na policii. A tak nejenže se musel nepoctivý zákazník s lahodným mokem rozloučit, ale navíc dostal v blokovém řízení pokutu ve výši 1 tisíc korun.
 
Po sedmnácté hodině se obrátil na policii muž z Lázní Bělohradu s tím, že od rána pohřešuje svoji manželku a děti. Dále uvedl, že jsou sice v rozvodovém řízení, ale že má strach o jejich životy a zdraví. Nakonec vše dobře dopadlo a žena se sama policistům ozvala s tím, že je s dětmi v pořádku a nic jim  nechybí.
 
V podvečerních hodinách se měla skupinka mladíků projíždět na skateboardech v Jičíně na parkovišti u jednoho z  obchodních domů na autobusovém nádraží. Hlídka, která vyjela na místo, však už  nikoho na „prknech“ nezastihla.
 
Na muže, který bezvládně ležel před jedním z domů v malé obci na Sobotecku,  upozornila ve večerních hodinách jeho sousedka.  Na místo vyjela policejní hlídka, která zjistila, že muž celý večer popíjel v místní restauraci jedno pivo za druhým  a cestou domů zřejmě upadl a už nedokázal vstát. Vzhledem k tomu, že byl silně opilý a v  obličeji měl „silniční lišej“ vyjela na místo i záchranná služba, která muže převezla na ošetření do Oblastní nemocnice v Jičíně.
 
Pneumatika na silnici vyděsila před půlnocí jednoho z projíždějících řidičů, který na ni okamžitě upozornil na lince 158. Na místo vyjeli jak policisté, tak  pracovníci správy a údržby silnic, kteří překážku z vozovky odstranili. 
 
Čtyři minuty před půlnoci se obrátil na policii zoufalý muž z Jičína s tím, že si nedopatřením zabouchl dveře svého bytu. Nakonec vše dobře dopadlo a do bytu  mu pomohli přivolaní hasiči, kteří překonali zámek u dveří. 
 
Sobota 22. ledna byla z celého víkendu nejrušnější. Hodinu po půlnoci kontrolovala policejní hlídka v Jičíně v ulici Pod Koželuhy osobní vozidlo Renault Clio, které řídil devětatřicetiletý muž. Vzhledem k tomu, že z jeho dechu byl silně cítit alkohol, vyzvali ho muži zákona k provedení dechové zkoušky. Ta u něj prokázala přes 1,3 promile alkoholu. A tak nejenže na místě přišel o svůj řidičský průkaz, ale navíc musel v další cestě pokračovat pěšky.
 
Ve čtyři hodiny ráno vyjeli policisté spolu s hasiči do Staré Paky, kde došlo k požáru vozidla Škoda Felicia, které bylo zaparkované v dřevěné garáži vedle rodinného domu. Na místě zasahovali novopačtí profesionální i dobrovolní hasiči, kteří dostali požár pod kontrolu a zabránili tak větším škodám na majetku. Při události nebyl nikdo zraněn. Jako pravděpodobná příčina vzniku požáru byla určena technická závada na vozidle. Věc si na místě převzal vyšetřovatel hasičů.
 
V časných ranních hodinách se obrátil na policii opilý mladík z Hořic s tím, že ho asi někdo napadl. Na místo vyjela policejní hlídka, která nejdříve nemohla mladíka nikde najít. Nakonec ho policisté objevili ve vedlejší ulici spolu s jeho kamarádkami, které rovněž nebyly schopné se k věci vyjádřit. A tak jim muži zákona doporučili, aby se na policii přihlásili, až vystřízliví, což zatím neudělali.
 
V dopoledních hodinách došlo v Jičíně ke střetu dvou osobních vozidel. Nehoda se naštěstí obešla bez zranění. Oba účastníci se nakonec za přítomnosti policistů na místě dohodli a společně vyplnili euroformulář o dopravní nehodě.
 
Po poledni vyjeli muži zákona do obce Stříbrnice, kde se neznámý pachatel vloupal do stodoly. Poté  pokračovali do Libuně, kde se pro změnu stala terčem útoku neznámého zloděje jedna z místních prodejen, ze které odcizil různé nářadí.
 
V odpoledních hodinách natankoval u benzínové čerpací stanice v Jičíně řidič osobního vozidla Opel Vectra 46 litrů motorové nafty a poté bez zaplacení  ujel. Jednalo se asi o dvacetiletého mladíka, který měl na sobě černou bundu, tmavé kalhoty a na hlavě černého kulicha. Zbyl po  něm  dluh ve výši 1.500 korun. Případ šetří policisté jako přestupek proti majetku.  
 
V noci ještě řešili muži zákona v Kopidlně rodinné neshody, které vyvrcholily fyzickým napadením. Případ šetří kopidlenští policisté jako přestupek proti občanskému soužití.
 
Před třiadvacátou hodinou kontrolovala policejní hlídka v Nové Pace v Pivovarské ulici osobní vozidlo Peugeot 607, které řídil pětadvacetiletý muž. Vzhledem k tomu, že má rozhodnutím Městského úřadu v Nové Pace uložen do roku 2012 zákaz řízení všech motorových vozidel, vyslechl si ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání, za což mu hrozí trest odnětí svobody až na tři roky.
 
V neděli 23. ledna kontrolovala hodinu po půlnoci policejní hlídka v Jičíně v ulici Českých bratří osobní vozidlo Škoda Felicia, které řídil třiadvacetiletý mladík. Nutno zdůraznit, že z přítomnosti policistů neměl žádnou radost. A nebylo se co divit. Provedená dechová zkouška totiž u něj prokázala přes 1 promile alkoholu. A tak nejenže dále pokračoval „po svých“, ale navíc se musel rozloučit se svým řidičským průkazem. Na jak dlouho, o tom teď bude rozhodovat příslušný správní orgán.
 
O několik minut později kontrolovala policejní hlídka dalšího řidiče, který sice nebyl opilý, ale zato byl pod vlivem omamných a psychotropních látek. Jednalo se o jednadvacetiletého muže, který řídil v Jičíně v Dělnické ulici osobní vozidlo Škoda Forman. A tak i on přišel o svůj řidičský průkaz a dále již musel pokračovat pěšky.
 
Po třetí  hodině ranní se  obrátil na policii notně opilý muž s tím, že mu hoří auto. Vzhledem k tomu, že byl volající totálně opilý, nebylo vůbec jednoduché určit, kde k požáru došlo. Nakonec policisté zjistili, že se jedná o vozidlo Škoda Felicia, které bylo zaparkované u jednoho z rodinných domů v Ohavči. Na místě zasahovali hasiči, kterým se podařilo požár zlikvidovat. Věc si na místě převzal vyšetřovatel hasičů.
 
V dopoledních hodinách vyšetřovali muži zákona krádež  osobního vozidla Škoda Favorit zelené barvy, které odcizil  neznámý pachatel v Jičíně na autobusovém nádraží. Majitel vyčíslil jeho hodnotu na 20 tisíc korun. Případ šetří jičínští policisté jako přečin krádeže.
 
Kličkující vozidlo na obchvatu Jičína neušlo po třinácté hodině pozornosti hlídkujících policistů, kteří se ho snažili zastavit. Řidič ovšem na jejich výzvy nereagoval a „šněroval“ si to dál směrem na Mladou Boleslav. Nakonec přece jen po několika metrech zastavil. To co policisté viděli, se dá jen těžko popsat. Za volantem vozidla Volkswagen Sharan seděl totálně opilý šestapadesátiletý řidič, který před hlídkou dopíjel lahev alkoholu. Muž nedokázal v žádném případě sám  z vozidla vystoupit, natož se podrobit orientační dechové zkoušce na alkohol. Policistům se snažil vysvětlit, že spěchá domů a  přitom se marně snažil  připoutal bezpečnostním pásem. Nakonec mu z vozidla pomohli policisté, kteří ho podpírali z obou stran, aby neupadl. Po provedených úkonech  řidič skončil v protialkoholní záchytné stanici v Hradci Králové, kde zůstal až do vystřízlivění. O jeho dalším osudu bude rozhodovat příslušný správní orgán.
 
Spousta odpadků a mezi nimi lidská hlava. Přesně to našla v odpoledních hodinách projíždějící řidička v příkopě u kruhového objezdu v Jičíně v Hradecké ulici. Na místo okamžitě vyjela policejní hlídka, která zjistila, že hlava patří sedmapadesátiletému bezdomovci, který zde v hromadě odpadků spal. A tak policisté muže probudili a doporučili mu, aby si našel jiné místo na odpočinek.
 
Na partu mladíků, která měla ve večerních hodinách převracet v Nové Pace popelnice, upozornila starší žena. Hlídka však na místě žádné povalené popelnice nenašla. Je otázkou, co ženu k takovému oznámení vedlo.  
nprap. Hana Klečalová 
24. 1. 2011
 
 

vytisknout  e-mailem