Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Jičínsku

Černý víkend pro řidiče, kteří mají zákaz řízení všech motorových vozidel 

 
Během uplynulého víkendu bylo na Jičínsku celkem rušno.
 
V pátek 9. dubna natankoval v ranních hodinách u benzínové čerpací stanice v Jičíně řidič do svého vozidla pohonné hmoty za téměř 1.700 korun a poté z místa bez zaplacení odjel. Nakonec se ukázalo, že ne úmyslně, ale pouze z roztržitosti, neboť spěchal do zaměstnání a na úhradu benzínu úplně zapomněl. Svoji chybu však napravil a celou částku uhradil dodatečně.
 
V odpoledních hodinách vjeli muži zákona do obce Záhuby, kde se dosud neznámý pachatel vloupal do jedné z rekreačních chalup a přilehlé dílny. Uvnitř vše nejdříve řádně prohledal a poté zde odcizil motorovou pilu a dalekohled. Majitelka vyčíslila celkovou škodu na částku téměř 3 tisíce korun. Případ šetří sobotečtí policisté jako přečin krádeže.více ...
 
Po šestnácté hodině asistovali policisté při otevření bytu v Jičíně na náměstí Václava Čtvrtka, který si majitelka nedopatřením zabouchla. Dovnitř jí nakonec pomohli přivolaní hasiči, kteří úspěšně překonali zámek ve dveřích.
 
V poslední době přibývá na našich silnicích agresivních řidičů, kteří svojí nebezpečnou a bezohlednou jízdou ohrožují nejen sebe, ale hlavně ostatní účastníky silničního provozu. Na jednoho z nich, který jel v odpoledních hodinách ve směru od Mladé Boleslavi na Jičín osobním vozidlem Škoda Felicia combi, upozornili na lince 158 další motoristé. Řidič je totiž předjížděl v místech, kde je to zakázáno a svojí nebezpečnou a bezohlednou jízdou je tak ohrožoval na životech a zdraví. Na místo okamžitě vyjela policejní hlídka, která nakonec sebejistého řidiče zastavila v Jičíně v Raisově ulici. Nutno zdůraznit, že vše zásadně popíral a navíc s hlídkou jednal velmi arogantně. Vzhledem k tomu, že s přestupkem nesouhlasil, bude o jeho dalším osudu rozhodovat příslušný správní orgán.
 
Ve večerních hodinách se povaloval v Jičíně na chodníku v Jiráskově  ulici notně opilý muž, který tak budil veřejné pohoršení. Na místo vyjela policejní hlídka, která opilce probudila. Ten se nakonec zvedl a odešel směrem domů.
 
Na ženu, která měla křičela před dvaadvacátou hodinou v Hořicích ve Smetanových sadech o pomoc, upozornil na lince 112 anonym. Z tohoto důvodu na místo vyjela policejní hlídka, která zde   našla pouze „skotačící“ mládež. A tak alespoň všem řádně domluvila a vysvětlila, jak se mají v parku chovat. 
 
Další anonym upozornil, tentokrát na lince 158, na dva mladíky, kteří se prali před jednou z restaurací v Nové Pace. Na místo vyjela policejní hlídka, která však zjistila, že nejde o mladíky, ale o manželský pár, který se takto „pošťuchuje“ každý den. V tomto případě postačila domluva, kdy oba přislíbili, že se už budou chovat slušně, a že na ulici již nebudou více provozovat pěstní souboje .
 
Před půlnocí vyšetřovali muži zákona fyzické napadení, ke kterému došlo  v Nové Pace nedaleko náměstí, a poté vyjeli do Běchar, kde se pro změnu měli „kočkovat“ účastníci taneční zábavy. Nejdříve šlo o běžnou potyčku, která se nakonec zvrtla v hromadnou strkanici. Vzhledem k tomu, že nebyl nikdo zraněn a ani nedošlo k poškození majetku, postačila domluva ze strany policistů.
 
Jízda v protisměru se nevyplatila v sobotu 10. dubna hodinu po půlnoci pětatřicetiletému řidiči osobního vozidla Seat Ibiza, kterého zastavila v Hořicích v Táboritské ulici policejní hlídka. Nutno zdůraznit, že se policisté nestačili během kontroly divit. Řidiči nejenže „kolovalo“ v žilách víc alkoholu než krve, neboť mu v dechu naměřili přes 2.13 promile alkoholu, ale navíc není držitelem žádného řidičského oprávnění. Navíc ani vozidlo nebylo v nejlepším pořádku. To mělo pro změnu propadlou technickou kontrolu. A tak muži nezbylo nic jiného, než vozidlo odtlačit na bezpečné místo a zbytek noci pak strávit na policejní stanici, kde měl co vysvětlovat.
 
Dalšího opilého řidiče, který usedl za volant osobního vozidla Škoda Octavia, odhalili muži zákona v dopoledních hodinách v Jičíně v Hradecké ulici. V tomto případě se jednalo o jednatřicetiletého muže, kterému v dechu naměřili přes 1.06 promile alkoholu. I když se řidič domníval, že po noční konzumaci alkoholu již nebude pod jeho vlivem, opak byl pravdou. Z tohoto důvodu mu policisté zakázali další jízdu a i o jeho osudu teď bude rozhodovat příslušný správní orgán.
 
Po poledni úřadoval v jednom z obchodních domů v Jičíně v Hradecké ulici nepoctivý zákazník, který zde odcizil několik lahví alkoholu, konzervy, balené ryby a sprchový gel. S nákupem v hodnotě 2.435 korun se vydal k pokladně, kterou prošel bez zaplacení. Ne však daleko. Za pokladní zónou ho totiž zadrželi pracovníci bezpečnostní služby, kteří vše oznámili na policii. Případ šetří muži zákona jako přestupek proti majetku.
 
V odpoledních hodinách se obrátila na linku 158 starší žena z malé obce na Kopidlensku s tím, že má problémy se svým šestapadesátiletým synem, který odešel z domu. Dále uvedla, že za ním utekl i jejich pes, který by však mohl někoho pokousat. Nakonec vše dobře dopadlo. Muž odešel za svojí známou, která ho s bolestí zad odvezla do nemocnice a pes skončil doma.
 
Po šestnácté hodině se měl povalovat v Běcharech na silnici opilý muž. Hlídka, která vyjela na místo, však nikoho nenašla.
Následně řešili muži zákona rodinné neshody v Jičíně v Železničářské ulici, a poté vyjeli do malé obce na Hořicku, kde pro změnu uteklo jednodenní tele. V tomto případě se nepodařilo zvíře najít.
 
V lesním úseku mezi Kostí a Žehrovem ležel po dvacáté hodině na silnici zraněný muž, který byl navíc silně opilý. Z místa byl nakonec převezen rychlou záchrannou službou do nemocnice v Turnově. Ještě předtím mu policisté v dechu naměřili 2.65 promile alkoholu.
 
Neděle 11. dubna byla o něco klidnější.
 
Po poledni vyjeli muži zákona do Dětenic, kde dosud neznámý zloděj odcizil ze dvou zaparkovaných nákladních vozidel motorovou naftu. Celková škoda byla vyčíslena na 36 tisíc korun.
 
Následně policisté pokračovali do malé obce nedaleko Kopidlna, kde dosud neznámý pachatel „očesal“ jednu z garáží, ze které odcizil měděné okapové svody a okapy. Majitelka vyčíslila škodu na částku nejméně 4 tisíce korun. Případ šetří kopidlenští policisté jako přestupek proti majetku
 
V odpoledních hodinách kontrolovala policejní hlídka v Čejkovicích osobní motorové vozidlo Volkswagen Golf, které řídil pětačtyřicetiletý muž. Během kontroly policisté zjistili, že má rozsudkem Okresního soudu v Jičíně vysloven do září letošního roku zákaz řízení všech motorový vozidel. Navíc provedená dechová zkouška u něj prokázala přes 1.14 promile alkoholu. A tak nejenže musel vozidlo odstavit, ale navíc si vyslechl ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.
 
Další řidič, který nerespektoval rozhodnutí Okresního soudu v Jičíně, byl čtyřicetiletý muž, který v odpoledních hodinách řídil ve Starém Místě osobní motorové vozidlo Volkswagen Golf. A tak i on si vyslechl ve zkráceném přípravném řízení podezření z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání.
 
V podvečerních hodinách pak řešili policisté neshody v malé obci na Hořicku, kde jeden z místních obyvatelů sprostě nadával a vyhrožoval návštěvě svého souseda, které navíc bránil v odjezdu do domu. V tomto případě se jedná o přestupek proti občanskému soužití. 
 
Neskutečně drze si počínal v pozdních nočních hodinách host v jednom podniků v Jičíně, který nechtěl zaplatit útratu ve výši 310 korun. Navíc byl velmi arogantní a k majiteli podniku se choval velmi hrubě, kdy ho dokonce uchopil pod krkem a držel ho za košili. Případ šetří jičínští policisté jako přestupek proti majetku a proti občanskému soužití.
 
Po dvaadvacáté hodině se obrátila na linku 158 žena ze Slatin s tím, že potřebuje někoho odvézt na „záchytku“. Dále uvedla, že je doma, kde asi brzo dojde k nějakému napadení. Hlídka, která vyjela na místo, zjistila, že si žena spolu se svým přítelem pozvali známé na návštěvu. Během večera se však hostitelka opila a poté začala všechny kolem urážet. Nakonec to tedy byla ona sama, kdo dělal problémy, rozhazovala věci po bytě a všechny přítomné častovala hrubými výrazy. Po chvíli se však uklidnila, a tak ze strany policie postačila pouze domluva.
nprap. Hana Klečalová
12. 4. 2010

vytisknout  e-mailem