Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Jičínsku

" Já jsem silný kluk a nikoho se nebojím" křičel opilý mladík na policejní hlídku  

Uplynulý víkend byl na Jičínsku velmi rušný. Nejvíce muže zákona zaměstnali opilci, kteří řádili nejen v barech a hernách, ale i za volanty vozidel. 
 
V pátek 19. února vyšetřovali policisté v Nové Pace krádež měděných svodů, které „zmizely“ z budovy v centru města. Provedeným šetřením zjistili, kdo má krádež na svědomí. Jedná se o místního, dvaadvacetiletého mladíka, který okapy nejdříve demontoval, poté sešlapal a nakonec prodal ve sběrně druhotných surovin. Za téměř 25 kilogramů mědi obdržel pouze 2.345 korun. I když vyjádřil lítost nad tím, co provedl, přesto musí škodu ve výši 7.035 korun uhradit. Vzhledem k tomu, že lehce získané peníze hned „prohýřil“, nezbývá mu nic jiného, než přemýšlet nad tím, kde potřebný obnos získá. 
 
V odpoledních hodinách vyjeli muži zákona do Libuně, kde řešili sousedské neshody. Jablkem sváru byl v tomto případě sníh, který jeden ze sousedů vyhrnoval traktorem s radlicí ze svého dvora a přitom část nahrnul na příjezdovou cestu souseda. Ten se tak nemohl   dostat se svým vozidlem domů a problém byl na světě. Případ šetří policisté jako přestupek proti občanskému soužití.
 
Na kočky a kocoury má zřejmě spadeno dosud neznámý střelec v Chyjicích, který je zde postupně likviduje. Jeho poslední obětí se stal kocour místního občana, kterého velmi vážně postřelil. Život zvířeti nezachránil ani rychlý operační zákrok na veterinární klinice. Kopidlenští policisté případ šetří jako přestupek na úseku ochrany zvířat proti týrání. 
 
V podvečerních hodinách vyjeli policisté spolu s hasiči do Konecchlumí, kde došlo k zahoření sazí v komíně rodinného domu. Červeného kohouta nakonec hasiči úspěšně zdolali, a tak k žádné škodě na majetku nedošlo. Jediný, kdo neměl štěstí, byl majitel domu, který se nejdříve sám pokoušel plameny uhasit. Přitom spadl ze žebříku a způsobil si lehké zranění, se kterým byl převezen na ošetření do nemocnice v Jičíně. Věc si na místě převzal technik hasičů. 
 
Jednu z lékáren v Jičíně navštívil po sedmnácté hodině nepoctivý zákazník. Jednalo se asi o třicetiletého muže, který měl zájem o přípravek Wobenzym. Laborantka mu nabídla několik balení v různých velikostech a cenových relacích. Muž si vybral největší z nich, a to za částku 2.825 korun. Poté se dotazoval na dětskou a dámskou kosmetiku. I když si nakonec nic nekoupil, přesto z lékárny s prázdnou neodešel. V nestřeženém okamžiku si totiž vzal již zmiňované balení Wobenzymu, a poté odešel. Pohotová laborantka se hned vydala za ním. S tím zřejmě drzý zákazník nepočítal, a tak byl velmi překvapen, když ho žena dostihla a vyzvala, aby zboží vrátil. Chvíli tvrdil, že nic neodcizil a přitom se  otočil a rychle z místa utekl.  
 
Tři mladíci ve věku 15, 17 a 19 let rušili po dvaadvacáté hodině noční klid v Jičíně v ulici U Trati, kde seděli na lavičkách a přitom se velmi nahlas bavili. Na místo vyjela policejní hlídka, která věc  vyřídila v blokovém řízení, kdy nejstarší z mladíků  dostal pokutu ve výši 1 tisíc korun a oba mladiství  pak každý ve výši 500 korun.
 
Před půlnocí kontrolovala policejní hlídka ve Sběři osobní motorové vozidlo Škoda Felicia, které řídil jednatřicetiletý muž z okresu Jičín. Na dotaz policistů, zda před jízdou požil alkoholické nápoje, řidič uvedl, že nikoliv. Na svém si stál i přesto, že z jeho dechu byl cítit alkohol. Z tohoto důvodu se podrobil orientační dechové zkoušce, která v jeho dechu prokázala přes 1.5 promile alkoholu. A tak se na místě rozloučil se svým řidičským oprávněním a dál již musel po svých, neboť mu muži zákona zakázali další jízdu.
 
V sobotu 20. února oznámil v časných ranních hodinách na linku 158 anonym, že v  herně v Hořicích došlo k fyzickému napadení jednoho z hostů. Hlídka však na místě  zjistila, že zde k žádnému napadení zde nedošlo.
 
Před desátou hodinou dopolední navštívil jeden z obchodních domů v Hořicích nepoctivý zákazník, který zde odcizil alkohol a další zboží v hodnotě 593 korun. Daleko se však s lupem nedostal. Za pokladní zónou ho zadržel pracovník bezpečnostní služby, který vše oznámil na policii. Hlídka na místě zjistila, že se jedná o jednačtyřicetiletého muže, který byl zjevně pod vlivem alkoholu, kdy k  naměřené hodnotě 3.48 promile alkoholu snad ani není co dodat. Navíc opilec hlídce tvrdil, že ho ke krádeži dohnaly sociální důvody. S tím ovšem u policistů neuspěl, a tak nejenže musel odcizené zboží vrátil, ale navíc dostal v blokovém řízení pokutu ve výši 1 tisíc korun. Tím to ale neskočilo. O několik hodin později se do prodejny opět vrátil. Ani v tomto případě neměl v úmyslu vybrané zboží uhradit. V oddělení lihovin odcizil lahev fernetu, vodku a v lahůdkách si navíc vzal dva rybí saláty. I tentokrát měl smůlu, neboť ho přímo za pokladní zónou zadrželi pracovníci místní ostrahy. Hlídka, která vyjela na místo, zjistila, že už není tak opilý jako dopoledne, neboť mu v dechu naměřili už „jen“ 2.72 promile alkoholu. I v tomto případě zboží skončilo v regálu a opilý zákazník v Protialkoholní záchytné stanici v Hradci Králové, kde do rána střízlivěl.
 
Po šestnácté hodině se povaloval v Jičíně na Husově třídě notně opilý muž, který zde navíc budil veřejné pohoršení, neboť byl částečně svlečený. Hlídka na místě zjistila, že se jedná o dvaapadesátiletého muže, který nejenže nebyl schopen chůze bez cizí pomoci, ale navíc měl svlečené kalhoty, pod kterými neměl spodní prádlo. Policistům uvedl, že neměl v úmyslu někoho obtěžovat, ale že mu kalhoty samy spadly, protože je má velké a nemá na opasek. Nakonec ho policisté převezli do Protialkoholní záchytné stanice v Hradci Králové.
 
„ Já jsem silný kluk a nikoho se nebojím“, křičel opilý mladík na policejní hlídku, která zasahovala ve večerních hodinách v jednom z barů v Hořicích. Jednalo se o devatenáctiletého mladíka, který zde   slovně napadl obsluhu a přitom se chtěl dostat za barový pult. Do incidentu   zasáhl další z hostů, kterého rozběsněný mladík udeřil do obličeje, čímž mu způsobil podlitinu pod levým okem. Při svém „řádění“ navíc poškodil zařízení baru, kdy škoda byla vyčíslena na 4 tisíce korun.   Případ šetří hořičtí policisté jako přestupek proti občanskému soužití a proti majetku.
 
V neděli 21. února kontrolovala ve dvě hodiny ráno policejní hlídka na Šalandě osobní motorové vozidlo Škoda Octavia, které řídil pětadvacetiletý muž. Vzhledem k tomu, že provedená dechová zkouška u něj prokázala přes 0.7 promile alkoholu, nezbylo mu nic jiného, než se na místě rozloučit se svým řidičským průkazem a dále pokračovat pěšky.
 
Do nebezpečné situace se dostal po čtvrté hodině ranní řidič taxislužby v Nové Pace. Jeho služeb chtěli využít dva muži, kteří nastoupili do vozidla a přitom se dotazovali na cenu jízdy  do Karlova. Taxikář jim sdělil částku, se kterou však nesouhlasili. Z tohoto důvodu je vyzval, aby si vystoupili. S tím zase nesouhlasili oni a problém byl na světě. Ve chvíli, kdy se jeden z nich snažil   řidiče fyzicky napadnout, ten okamžitě použil na svoji obranu pepřový spray. Mezitím jeden ze zákazníků vystoupil a druhý v napadání pokračoval. Během mely se nakonec auto samovolně rozjelo a narazilo do zdi budovy. Přitom ještě stačil povedený zákazník taxikáře poškrábat v obličeji, a poté i on z vozidla utekl. Případ šetří novopačtí policisté jako přestupek proti občanskému soužití a proti majetku.
 
Po deváté hodině ranní zaměstnal novopacké policisté dvaadvacetiletý mladík, který ležel na chodníku před hernou. Muži zákona na místě zjistili, že je silně pod vlivem alkoholu, kdy nebyl schopen komunikace, natož pak chůze. Z tohoto důvodu skončil v Protialkoholní záchytné stanici v Hradci Králové.
 
V odpoledních hodinách zjistil majitel domu v Hořicích, že mu někdo odcizil popelnici. Jednalo se o plastovou nádobu o objemu 120 litrů v hodnotě 1.440 korun. Případ šetří muži zákona jako přestupek proti majetku.
 
Po dvanácté hodině vyjeli muži zákona v Jičíně do jednoho z obchodních domů na autobusovém nádraží, kde si nevěděli rady se zákazníkem. Muž si v prodejně den předtím zakoupil zboží, které si odnesl domů. Přes noc se mu však v  hlavě rozležela cena za uvedený nákup, která se mu zdála příliš vysoká, a se kterou zásadně nesouhlasil. Policisté s ním tedy celý nákup přepočítali, kdy žádné pochybení ze strany prodejny nezjistili.  
 
 V podvečerních hodinách natankoval u benzínové čerpací stanice v Robousích řidič do osobního vozidla Audi padesát litrů motorové nafty. S placením si ovšem hlavu nelámal a po natankování rychle z místa ujel. Jediné co po něm zbylo, je dluh ve výši 1.476 korun. Jičínští policisté věc šetří jako přestupek proti majetku.
 
Po dvaadvacáté hodině kontrolovala policejní hlídka v Sobotce osobní motorové vozidlo Škoda Favorit, které řídil jednadvacetiletý mladík. Jeho nepřítomný pohled hovořil jasně. Mladý pán se před jízdou posilnil některou ze zakázaných látek, což nakonec potvrdil i orientační test na přítomnost omamných a psychotropních látek, který byl pozitivní na „cannabis“. Z tohoto důvodu přišel řidič na místě o svůj řidičský průkaz a o jeho dalším osudu teď bude rozhodovat příslušný správní orgán.
nprap. Hana Klečalová
22. 2. 2010

vytisknout  e-mailem