Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Jičínsku

Opilec jel domů na trakaři 

 
Během uplynulého víkendu bylo na Jičínsku opravdu "veselo". Nevlídné zimní počasí zřejmě přispělo i ke zvýšené konzumaci alkoholu, a tak o opilé řidiče, chodce a hlavy rodin nebyla nouze.
 
V pátek 15. ledna se vydal v časných ranních hodinách dosud neznámý pes na lov chovných králíků do obce Chlum. „Honitbou“ se mu v tomto případě stala králíkárna jednoho z místních občanů, kterou nejdříve poškodil, a poté z ní vytahal a následně zardousil šest zakrslých plemenných králíků. Chovatel vyčíslil jejich hodnotu na částku nejméně 4 tisíce korun. 
Poté vyjeli muži zákona do Chomutic, kde dosud neznámý pachatel odcizil z neuzamčené garáže stavební míchačku a hliníkový žebřík. Oba případy šetří hořičtí policisté jako přestupky proti majetku.
 
Před šestnáctou hodinou vyjeli muži zákona do malé obce nedaleko Samšiny, kde v prostoru autobusové zastávky ležel silně opilý muž. Na místě policisté zjistili, že se jedná o místního, sedmasedmdesátiletého občana, který přijel autobusem. Vzhledem ke své opilosti však z něho nevystoupil, ale přímo „vypadl“ na chodník, kde zůstal ležet. Naštěstí si ho zde všimla jeho sousedka, která na nic nečekala a hned běžela domů pro trakař, aby ho odvezla do místa jeho bydliště. A pak že na světě nejsou dobří lidé.
 
V podvečerních hodinách vyjeli policisté do Hořic na vlakové nádraží, kde měla skupina mladíků fyzicky napadnout jednoho z cestujících. Nakonec se žádné napadení nekonalo.
Jičínští policisté zase pro změnu hledali srnku, která měla údajně ležet na silnici před restaurací Na Špici. Ještě před příjezdem hlídky se však zřejmě zvedla a odešla, neboť ji policisté nikde nenašli. 
 
Neskutečně drze se zachovala posádka vozidla Audi combi, která přijela před dvaadvacátou hodinou k benzínové čerpací stanici v Jičíně v ulici Maršála Koněva. V době, kdy řidič tankoval pohonné hmoty, odešla jeho spolujezdkyně do prodejny, kde si vzala 3 sušenky s tím, že je uhradí až spolu s odebranou naftou. K tomu ovšem nedošlo. Jakmile řidič dotankoval, nasedli oba do vozidla a rychle z místa odjeli. Jediné co po nich zbylo, je dluh ve výši 2 261 korun. 
 
Opilého motocyklistu kontrolovala hodinu po půlnoci v sobotu 16. ledna policejní hlídka v Sobotce. Provedená dechová zkouška u něj prokázala přes 0.9 promile alkoholu, a tak místo jízdy, zůstalo jen u tlačení motocyklu.
 
V pět hodin ráno kontrolovala policejní hlídka v Jičíně v Ruské ulici osobní motorové vozidlo Opel Kadett, které řídil teprve osmnáctiletý mladík. Zřejmě již získal za dva a půl měsíce, co je držitelem řidičského průkazu, tolik zkušeností, že si již troufl usednout za volant pod vlivem alkoholu. V jeho dechu mu totiž policisté naměřili přes 1 promile alkoholu. A tak se už musel rozloučit se svým, ještě čerstvým, řidičským průkazem, který mu policisté zadrželi.
 
V ranních hodinách vyjeli muži zákona do malé obce nedaleko Jičína, kde alkoholem ovlivněná hlava rodiny se rozhodla řešit déletrvající neshody se svojí bývalou manželkou a ostatními členy rodiny. Od slov nebylo daleko k fyzickému napadení, a tak o facky a údery pěstí nebyla nouze. Muž se uklidnil až po příjezdu policejní hlídky, která případ šetří jako přestupek proti občanskému soužití.
 
Z pětatřicetileté zákaznice, která navštívila v dopoledních hodinách jeden z obchodních domů v Jičíně na autobusovém nádraží, se vyklubala náruživá čtenářka. V oddělení knih si vybrala časopisy za 196 korun, které se však nenamáhala u pokladny zaplatit. Nakonec si z nich stejně nic nepřečetla, neboť jí za pokladní zónou zadrželi pracovníci místní ostrahy, kteří vše oznámili na policii. Místo časopisů, teď si může žena pročítat pokutový blok, za který zaplatila podstatně více, a to jeden tisíc korun.
 
Neskutečnou smůlu měl jeden z hostů, který přijel v pátek večer navštívil restauraci ve Sběři. Do oblíbené hospůdky přijel na svém jízdním kole Olpran, které si uložil do   volně přístupné chodby. Jaké bylo jeho překvapení, když při odchodu zjistil, že mu kolo v hodnotě téměř 5 tisíc korun někdo odcizil. Případ šetří kopidlenští policisté jako přestupek proti majetku.
 
Po poledni vyjeli muži zákona do Údrnic, kde se neznámý pachatel vloupal do jedné z místních chalup. Uvnitř odcizil rádio, varnou konvici, DVD přehrávač a tenisovou raketu, vše v celkové hodnotě 5.850 korun. Kdo má zločin krádeže na svědomí a kde odcizené věci skončily, teď vyšetřují policisté z Obvodního oddělení v Kopidlně.
 
Po dvacáté hodině došlo údajně na hořickém vlakovém nádraží k fyzickému napadení jednoho ze skupinky mladíků. Hlídka, která vyjela na místo, zjistila, že k žádném napadení nedošlo, ale že jde pouze o nedorozumění. Skupinka notně opilých mladíků spolu se svojí známou, která byla rovněž pod vlivem alkoholu, se pouze nepohodla.
 
V noci vyjeli hořičtí policisté k podobnému oznámení, tentokrát do obce Boháňka, kde mělo rovněž dojít k fyzickému napadení. Ani v tomto případě se oznámení nezakládalo na pravdě. Poté se „přitížilo“ muži v Miletíně, který si pod vlivem alkoholu vyjasňoval situaci s manželkou. Další, kdo se neuměl chovat díky vypitému alkoholu, byla rodina v Libošovicích. I zde se vzájemně napadali a uráželi. V obou případech postačila ze strany policistů domluva.
 
V neděli 17. ledna oznámil v pět hodin ráno silně opilý muž, že mu někdo odcizil osobní vozidlo Mitsubishi, zelené barvy, které měl zaparkované v Jičíně v Ruské ulici. Nakonec se ukázalo, že o žádnou krádež nejde, nýbrž si majitel zaparkoval své vozidlo na jiném místě, a poté vlivem vypitého množství alkoholu, zapomněl kde.
 
Po poledni se vydal na nákup do jednoho z obchodních domů v Jičíně na autobusovém nádraží nepoctivý zákazník, který si v oddělení drogérie vybral čtyři kusy krabic s tabletami do myčky Calgonit-Powerball. Zboží si však neuložil do nákupního košíku, ale do přinesené tašky. Následně se vydal k pokladnám, kterými prošel bez zaplacení. Z lupu se však dlouho neradoval. Za pokladní zónou ho zadrželi pracovníci místní bezpečnostní služby, kteří vše oznámili na policii. Hlídka na místě zjistila, že se jedná o šestatřicetiletého muže, který nejenže musel zboží v hodnotě 1.476 korun vrátit, ale navíc od policistů obdržel pokutový blok s částkou jeden tisíc korun.
 
Ve večerních hodinách vyjeli muži zákona do Libáně, kde syn fyzicky napadl svého otce. Policisté věc na místě vyřídili domluvou.
 
Hodinu před půlnocí natankovala u benzínové čerpací stanice v Ostroměři osmatřicetiletá řidička do osobního vozidla Škoda Favorit přes 46 litrů benzinu v hodnotě 1.458 korun, a poté bez zaplacení ujela. Ne však daleko. Mezi obcemi Sobčice a Chomutice nezvládla, zřejmě vlivem nepřiměřené rychlosti jízdy, na zasněženém povrchu vozovky řízení svého vozidla, vyjela vpravo, kde narazila do stromu. Při nehodě utrpěl spolujezdec lehké zranění, se kterým byl převezen do nemocnice v Jičíně. Mezitím měla řidička co vysvětlovat. Nejenže ujela bez zaplacení benzínu, ale navíc měla na vozidle připevněné jiné registrační značky. Dále policisté zjistili, že není držitelkou oprávnění k řízení motorových vozidel. Celková škoda byla vyčíslena na 5 tisíc korun.
nprap. Hana Klečalová
18. 1. 2010

vytisknout  e-mailem