Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Jičínsku

Opilec "řval jako tygr", zkrotila ho až policejní hlídka 

 
Uplynulý víkend přijali policisté na lince 158 několik desítek hovorů, vyšetřovali trestné činy a přestupky a v neposlední řadě je zaměstnali opilci.
 
V pátek 28. srpna vyjeli policisté v ranních hodinách do Sobotky, kde se neznámý pachatel během noci vloupal do tří rodinných domů. Jediné o co měl zájem, byly peníze. Celkem si odnesl přes třicet tisíc korun.  
 
Dále řešili krádež devíti truhlíků s květinami, které odcizil neznámý zloděj z parapetu prodejny v obci Cerekvice nad Bystřicí. Majitel vyčíslil celkovou škodu na částku nejméně 4 tisíce korun.
 
Během letních prázdnin poškodil dosud neznámý vandal v Hořicích odvětrávací zařízení sportovní haly v Šalounově ulici. V tomto případě musel pachatel vylézt na střechu, kde dvě odvětrávací turbínky poškodil a dvě zcela zničil. Dále zde ohnul anténu pro příjem TV signálu. Svým jednáním způsobil škodu ve výši 30 tisíc korun.
 
V odpoledních hodinách nalezl šestapadesátiletý muž při výkopu šachty pro vodoměr ve Slavhosticích granát. Přivolaný pyrotechnik nález na místě identifikoval jako ruční granát F1, který odvezl   a na bezpečném místě zneškodnil.
 
Černý dým zahalil před šestnáctou hodinou část Jičína. Jednalo se o požár prázdné haly jedné z firem v Hradecké ulici. S červeným kohoutem bojovali hasiči až do pozdních nočních hodin. Ke zranění osob naštěstí nedošlo a celková škoda byla vyčíslena na více než 2 miliony korun. Příčiny požáru jsou předmětem dalšího šetření.
 
Ve večerních hodinách oznámil na linku 158 zaměstnanec jedné z firem v Jičíně v Konecchlumské ulici, že je přišel navštívit pes husky, který ovšem nechce odejít. Nakonec uvedl, že ho zde ubytovali a teď čekají, zda se ozve jeho páníček. 
 
Před „zavíračkou“ si nevěděla rady se zákaznicí obsluha restaurace ve Vršcích. Notně opilá žena nechtěla zaplatit svoji útratu ve výši 150 korun. Z tohoto důvodu na místo vyjela policejní hlídka, která zjistila, že se jedná o známou firmu, která bývá často pod vlivem alkoholu. Nakonec se žena přece jen s obsluhou domluvila a slíbila, že dluh následující den uhradí.
 
Sobota 29. srpna byla z pohledu policisté rovněž nabitá událostmi. Hned po půlnoci vyjeli muži zákona v Jičíně do ulice Na Hrázi, kde se povaloval notně opilý mladík. Hlídka na místě zjistila, že se jedná o místního opilce, kterého vzbudila a nasměroval k domovu. Následně na to pokračovali muži zákona do ulici Na Hrádku, kde se pro změnu tři opilci bavili tím, že dávali přes vozovku dřevěné zábrany. Hlídka všem na místě domluvila.
 
Ve tři hodiny ráno upozornilo několik občanů ze Sobotky, že v ulici Na Celné pořádá rodina hlučnou party a ostatní tak nemohou spát. Než dorazila hlídka na místo, už byl klid.
 
O půl hodiny později oznámil na linku 158 občan ze Samšiny, že se u místní prodejny děje něco divného. Na otázku, co tím myslí, uvedl, že se zde sjela dvě vozidla, což se mu zdá velmi podezřelé. Na místo okamžitě vyjela policejní hlídka, která zjistila, že se jedná o vozidlo pekaře, který přivezl pečivo a dále o vozidlo, které rozváží denní tisk.
 
V dopoledních hodinách se dostavila na policii v Sobotce jednačtyřicetiletá žena s tím, že jako barmanka jednoho z místních podniků byla v noci nejdříve slovně a poté i fyzicky napadena    jedním z hostů. Případ šetří jako přestupek proti občanskému soužití.  
 
Dále řešili muži zákona dopravní nehodu, ke které došlo v Kopidlně a poté vyšetřovali krádež peněz v domě s pečovatelskou službou v Jičíně. Snědá sociální pracovnice zde navštívila se společníkem starší ženu, o kterou měla velkou starost. Nejvíce jí zajímalo, zda jí teče teplá voda. V době kdy točila v koupelně kohoutkem, muž zatím v bytě kradl. Po jejich odchodu seniorka zjistila, že je chudší o několik desítek tisíc korun.
 
V podvečerních hodinách pak šetřili policisté dopravní nehodu poblíž Štikovské rokle, kde   sedmačtyřicetiletý řidič závodního motocyklu Suzuki 250 dostal zřejmě vlivem nepřiměřené rychlosti jízdy smyk, který již nevyrovnal a následně s motocyklem upadl. Při nehodě utrpěl řidič, který neměl řádně nasazenou a připevněnou ochrannou přilbu, těžké zranění, se kterým byl transportován leteckou záchrannou službou do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Celková škoda byla vyčíslena na 500 korun.
 
V neděli 30. srpna   oznámil po třetí hodině ranní na linku 158 muž z Hořic, že byl fyzicky napaden. Policisté, kteří vyjeli na místo zjistili, že je oznamovatel silně pod vlivem alkoholu, kdy v jeho dechu naměřili přes 1.6 promile alkoholu. Vzhledem k tomu, že nebyl schopen dát dohromady „kloudnou větu“, doporučili mu, aby nejdříve vystřízlivěl a poté se na policii dostavil.
 
Během dne vyjeli policisté do obce Dětenice, kde návštěvníci místního pivovaru a zámku, parkovali se svými vozidly na místech zákazu stání.
Do makového pole u obce Úlibice se vydala skupinka čtyř osob, která zde ničila úrodu. Ještě zelené makovice nařezávala, a tak získala jejich nezralý obsah. I když na místo okamžitě vyjela policejní hlídka, přesto už nikoho nezastihla.
 
Ve večerních hodinách si stěžoval na lince 158 muž z Hořic, že přítel jeho dcery je velmi hlučný a tím ho ruší. Dále uvedl, že ho vyzval, aby z bytu odešel, což on odmítl. Hlídka, která vyjela na místo, mladíkovi, který byl pod vlivem alkoholu, domluvila a ten poté byt opustil.
 
Jako tygr řval další opilec po dvaadvacáté hodině v Jičíně ve Fügnerově ulici. Zkrotit ho přijela až policejní hlídka, která mu důrazně domluvila. 
 
Notně opilý třicetiletý muž se dožadoval po třetí hodině ranní vstupu do budovy Policie ČR v Hořicích. Vzhledem k tomu, že hlídka byla na pravidelné objížďce a on se nemohl dozvonit, nenapadlo ho nic lepšího, než rozbít okno. Nakonec u něj policisté provedli dechovou zkoušku, která u něj prokázala přes 2.5 promile alkoholu. Z tohoto důvodu byl převezen na vystřízlivění do Protialkoholní záchytné stanice v Hradci Králové. Věc muži zákona šetří jako přestupek proti veřejnému pořádku a proti majetku.
nprap. Hana Klečalová
31. 8. 2009

vytisknout  e-mailem