Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Jičínsku

Řidič neudržel nervy na uzdě 

 
Během uplynulého víkendu zaměstnali policisty hlavně nedisciplinovaní řidiči, kteří jezdili pod vlivem alkoholu nebo bez potřebného řidičského oprávnění.
 
V pátek 5. června se v ranních hodinách pohybovali v Hořicích pochybní prodejci. Jednalo se o osádku vozidla Škoda Fabia, která náhodným kolemjdoucím nabízela zaručeně kvalitní hodiny, řetízky a další zboží. Na základě stížností některých z oslovených lidí vyjela na místo policejní hlídka, která však vozidlo ani jeho osádku nikde nezaznamenala.
 
V dopoledních hodinách řešili policisté sousedské neshody v malé obci na Kopidlensku, kde jeden z místních napadl na návsi svého souseda. Nejenže mu nadával, ale navíc mu i slovně vyhrožoval. Případ šetří policisté jako přestupek proti občanskému soužití. 
 
Křik vycházející ze zahrady vyděsil v odpoledních hodinách otce jedenáctileté dívenky v Lázních Bělohradu. Školačka, která si hrála v koruně stromu zřejmě uklouzla a spadla z výšky tří metrů na zem.   Při pádu si přivodila zranění, se kterým byla letecky trasportována do Fakultní nemocnice v Hradci Králové. 
 
Nervy na uzdě neudržel v odpoledních hodinách řidič osobního vozidla, který v Jičíně na Komenského náměstí prudce zabrzdil před přechodem pro chodce. Řidička, která jela za ním do něho málem narazila, a tak na něj zatroubila. Její jednání řidiče natolik rozčílilo, že z vozidla vystoupil, přešel k ní a dal jí facku. Následně na to žena celý incident oznámila na policii. Nakonec si vše rozmyslela a už nic oznamovat nechtěla. Jak uvedla, za vše si mohla sama. Troubením totiž zbytečně řidiče rozdráždila a ten pak reagoval po svém. Na druhou stranu by se měl nad sebou zamyslet i samotný řidič, který by měl v takto vypjatých situacích nejdříve počítat do desíti a teprve poté jednat. 
 
V odpoledních hodinách se konala na Jičínsku dálková dopravně bezpečnostní akce, které se účasnila i letecká služba Praha. Pilot vrtulníku monitoroval provoz na silnici mezi obcemi Úlibice a Hořice. Přestupky řidičů poté řešily policejní hlídky v Konecchlumí a v Ostroměři. Nutno podotknout, že někteří z řidičů byli přítomností vrtulníku natolik zaskočeni, že se neodvážili přišlátnout pedál plynu a jeli podle pravidel silničního provozu.
 
V podvečerních hodinách marně čekala na autobusovém nádraží v Jičíně malá školačka na spoj do  Vysokého Veselí. Naštěstí si jí všimla kolemjdoucí žena, která požádala policii o pomoc. Hlídka, která vyjela na místo se nejdříve snažila zkontaktovat její rodiče, což se jí nepodařilo. Nakonec dívku policisté naložili do vozidla a odvezli domů, kde ji předali rodičům.
 
Po jednadvacáté hodině kontrolovala policejní hlídka v Jičíně osobní motorové vozidlo Alfa Romeo, které řídil dvaadvacetiletý mladík. Provedená dechová zkouška u něj prokázala přes 0.5 promile alkoholu. A tak nejenže dál pokračoval pěšky, ale navíc mu muži zákona zadrželi řidičský průkaz. O jeho dalším osudu teď bude rozhodovat příslušný správní orgán. 
 
 O dvě hodiny později kontrolovala další policejní hlídka, v tomto případě v Nové Pace, osobní motorové vozidlo Škoda 135 Forman, které řídil jednačtyřicetiletý muž. I jemu „koloval v žilách alkohol“, neboť provedená dechová zkouška u něj prokázala přes 1.6 promile alkohohu. A tak si ještě téhož dne vyslechl ve zkráceném přípravném řízení podezření z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky.
 
Dalšího nedisciplinovaného řidiče odhalila policejní hlídka v Hořicích. Jednalo se o dvaačtyřicetiletého řidiče, který jel na motocyklu Yamaha 750. Postupně naměřené hodnoty 1.57 a 1.74 promile alkoholu v jeho  dechu hovoří o všem. A tak nejenže musel motocykl odstavit, ale navíc přišel o svůj řidičký průkaz.
 
Před půlnocí se několik účasníků hudební produkce v hořickém lomu „zřejmě proměnilo  v býložravce“. Vydali se totiž na pastvinu. Přitom poničili její ohradu. Nakonec vyšlo najevo, že pouze jeden z  mladíků vytrhl dřevěné bidlo, které musel za přítomnosti mužů zákona vrátit zpět. Aby si příště pamatoval jak se má chovat, dostal navíc v blokovém řízení pokutu ve výši 500 korun.
 
Sobota 6. června byla o poznání klidnější.
 
Po obědě zaměstnal nejen policisty, ale hlavně volební komisi v Ostroměři jeden z voličů. Neustále se domáhal svého práva volit, a to i přesto, že neměl občanský průkaz ani volební průkaz. Nakonec pochopil, že bez těchto dokladů k volební urně jít nemůže.
 
Po šestnácté hodině kontrolala policejní hlídka v obci Jeníkov osobní motorové vozidlo Renault 19, které    řídil 
třiačtyřicetilý muž z okresu Trutnov. Během kontroly muži zákona zjistili, že řidič není a nikdy nebyl vlastníkem žádného řidičského oprávnění. Z tohoto důvodu si ještě téhož dne vyslechl ve zkráceném přípravném řízení podezření z trestného činu řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění, za což mu hrozí až roční vězení.  
 
Sobotní odpoledne patřilo v Hořících závodníkům. Konaly se zde závody veteránů. Jeden z diváků, třiadvacetiletý muž, zřejmě požil víc alkoholu než snesl a v důsledku toho tropil výtržnosti. Vulgárně pokřikoval na diváky a pořadatele. Navíc opakovaně vstupoval v průběhu závodu na závodní trať a tím bezprostředně ohrožoval svůj život a život jiných osob. Vzhledem k tomu, že na výzvy policistů nereagoval skončil se svými 3.3 promile alkoholu na   Protialkoholní záchytné stanici v Hradci králové.
 
Dalšího opilce s více jak 3 promile alkoholu kontrolovali muži zákona v Bystřici. V  tomto případě se jednalo o devětatřicetiletého řidiče vozidla Škoda Felicia. Nutno podotknout, že vzhledem k jeho opilosti nebyl schopen téměř žádné komunikace. Přesto postihu neunikne. Ve věci konají policisté zkrácené přípravné řízení pro podezření z trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky. 
 
Neděle 7. června se nesla v podobné duchu jako sobota.
 
Po půlnoci se obrátila na linku 158 mladá žena s tím, že jí přítel vysadil z vozidla v Libáni na náměstí a ona neví, jak se má dostat do Kopidlna. Službu konající policista jí odkázal na taxi službu.
 
V dopoledních hodinách úřadoval v jednom z obchodních domů v Jičíně na autobusovém nádraží nepoctivý zákazník. Ten si v oddělení drogerie vybral zboží v hodnotě 215 korun a toto si uschoval pod bundu. Měl smůlu, neboť ho přitom odhalili pracovníci místní ostrahy, kteří vše oznámili na policii. Hlídka na místě zjistila, že se jedná o čtyřiapadesátiletého muže, který nejenže musel zboží vrátit, ale navíc odešel s pokutou ve výši 1 tisíc korun.
 
Před polednem vyjeli policisté v Jičíně na Valdštejnovo náměstí, kde neznámý pachatel odcizil osobní motorové vozidlo Volkswagen Passat žluté metalízy. Majitel vyčíslil jeho hodnotu na částku nejméně 350 tisíc korun.
 
To by ani nebyl víkend, kdyby policisté neřešili sousedské neshody. V tomto případě vyjeli do Staré Paky, kde se dva znepřátelení sousedé neustále napadají. Hádají se ohledně pozemků, vzájemně se ruší a čas od času si i vyhrožují. Hlídka, která vyjela na místo, všem řádně domluvila.
 
Před šestnáctou hodinou došlo na hořickém okruhu při motocyklových závodech veteránů k tragické nehodě jednoho z účastníků. Jednašedesátiletý řidič, cizí státní příslušník, motocyklu Ducati 350, rok výroby 1967, zřejmě nezvládl pravotočivou zatáčku v blízkosti cíle, vyjel mimo trať, kde narazil do břehu. Při nehodě utrpěl zranění, kterým i přes veškerou snahu záchranářů na místě podlehl.
nprap. Hana Klečalová
8. 6. 2009
 
 
 
                                                                                              

vytisknout  e-mailem