Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Jičínsku

Šedesátiny slaví člověk jen jednou 

Uplynulý víkend byl na Jičínsku ve znamení rodinných šarvátek, opilých řidičů a drzých zlodějů.
 
V pátek ráno 12. února vyjeli muži zákona do jednoho z obchodních domů v Hořicích, kde úřadoval jeden z nepoctivých zákazníků. Jednalo se o devětačtyřicetiletého muže, kterému se moc líbily brýle za 78 korun. Vzhledem k tomu, že je neměl v úmyslu uhradit, dal si je do kapsy a vydal se k pokladnám. I když si myslel, že ho nikdo při krádeži neviděl, opak byl pravdou. Jeho jednání neuniklo pozornosti   pracovníků bezpečnostní služby, kteří vše oznámili na policii. Hlídka věc vyřídila na místě blokovou pokutou ve výši 1 tisíc korun.
 
Před desátou hodinou dopolední kontrolovala policejní hlídka před Sobotkou osobní motorové vozidlo Škoda Favorit, které řídil třiadvacetiletý muž. Vzhledem k tomu, že vykazoval známky požití některé ze zakázaných látek, vyzvali ho muži zákona k provedení testu na přítomnost omamných a psychotropních látek. Jeho pozitivní výsledek ani nikoho nepřekvapil. A tak mu policisté zakázali další  jízdu a o jeho osudu teď bude rozhodovat příslušný správní orgán.
 
V dopoledních hodinách se zabývali hořičtí policisté oznámením mladé ženy, která si stěžovala na manžela své matky. Muž jí měl údajně po předchozí slovní rozepři uchopit pod krkem a přimáčknout ke kovové zárubni dveří. Případ šetří muži zákona jako přestupek proti občanskému soužití.
 
Neskutečně drze si počínali v podvečerních hodinách dva pětadvacetiletí zákazníci v Hořicích, kteří kradli v jednom z obchodních domů. První z nich zde odcizil dva sýry, čokoládová vejce a oplatky vše v celkové hodnotě 138 korun. Druhý si  vzal „pouze“ sýr v hodnotě 18 korun. K jejich smůle je při   krádeži odhalili pracovníci místní bezpečnostní služby, kteří vše oznámili na policii. Přitom ten schopnější, který více nakradl, se zřejmě držel hesla „Nejlepší obrana je útok“ a začal pracovníky bezpečnostní agentury slovně napadat. Hlídka, která vyjela na místo, oba nepoctivce  náležitě „odměnila“ blokovou pokutou ve výši 1 tisíc korun. Ten drzejší se navíc svým jednáním dopustil přestupku proti občanskému soužití a o jeho dalším osudu bude rozhodovat příslušný správní orgán.
 
Ve večerních hodinách ztratil v Lázních Bělohradě jeden z hostů svoji peněženku. Dlouho však bez ní nebyl. Ještě téhož dne ji našel místní občan, který mu ji předal. A pak že u nás nežijí poctiví lidé.
   
Před půlnocí vyjeli muži zákona v Jičíně do jednoho z bytových  domů, kde řešili rušení nočního klidu.To měla na svědomí starší žena, která neustále bouchala na zábradlí a přitom měla tak nahlas puštěné   rádio, že ostatní obyvatelé domu nemohli spát. Jen co věc policisté na místě vyřídili domluvou, už je čekal další výjezd. Tentokrát to bylo do Lázní Bělohradu, kde se čerstvé šedesátnici vymkla z rukou oslava narozenin. Žena byla tak opilá, že nemohla ani chodit. A tak místo domů se dostala jen ke kontejnerům v Zámecké ulici, kde jí naprosto opustily síly. Chvíli se pokoušela vstát, a když se jí to nepodařilo, vydala se k domovu v poloze ležmo. I když se při plížení několikrát   zabořila hlavou  do sněhu, přesto se nevzdávala a centimetr po centimetru se blížila k domovu. Takto se posunula až k místní prodejně, kde ji naštěstí našla policejní hlídka. Muži zákona ženě pomohli na nohy a vzhledem k tomu, že nebyla zraněná, dohlédli na ni, aby se v pořádku dostala do svého bydliště.
 
V sobotu 13. února natankoval v dopoledních hodinách u benzínové čerpací stanice v Robousích řidič do osobního motorového vozidla BMW pohonné hmoty za více než 2 tisíce korun. Následně u pokladny uhradil pouze zboží, které si zde zakoupil, ale na naftu jaksi pozapomněl. Nakonec se s obsluhou telefonicky spojil a slíbil, že dluh během následujícího dne uhradí.
 
V časných ranních hodinách kontrolovala policejní hlídka v Jičíně v Poděbradově ulici osobní motorové vozidlo Renault Clio, které řídila osmadvacetiletá řidička. Nutno zdůraznit, že z jejího dechu byl silně cítit alkohol. Z tohoto důvodu ji muži zákona vyzvali k provedení orientační dechové zkoušky na alkohol, která byla pozitivní. K opakovaně naměřeným hodnotám 0.52, 0.57 a 0.74 promile alkoholu snad ani není co dodávat. A tak nejenže to pro ni byla jedna z posledních jízd, ale navíc o jejím dalším osudu bude rozhodovat příslušný správní orgán.
 
Další hříšník, který skončil v policejní síti, byl třiapadesátiletý řidič osobního vozidla Škoda 120. V tomto případě ho kontrolovala policejní hlídka v Bašnicích. I když neřídil pod vlivem alkoholu, přesto to byla jeho poslední jízda. Není totiž držitelem příslušného řidičského oprávnění. Řidič se tak dopustil přestupku na úseku bezpečnosti a plynulosti v silničním provozu.
 
V dopoledních hodinách pobíhala v Úhlejově černá fena dobrmana . I když měla nasazený košík, přesto budila u ostatních respekt a místní občané se báli, aby nenapadla děti. Naštěstí k žádnému zranění nedošlo a fena po chvíli skončila u svého majitele. Ten uvedl, že dobrmanka zřejmě využila vysoké sněhové nadílky u plotu, který přeskočila a  získala tak  svobodu. Dále sdělil, že i když je spíše hravá a určitě by nikomu neublížila, přesto učiní taková opatření, aby už více nemohla zahradu opustit.
 
Tuhá zima bezesporu přispěla k tomu, že mnohé dřevníky a uhelny téměř zejí prázdnotou. A právě jeden z dřevníků  se snažil jeho majitel naplnit. Kupovat dřevo se mu všem nechtělo, a tak se vydal spolu se svým známým do lesa nedaleko Hořice. Společně zde vykáceli několik listnatých a jehličnatých stromů. Kmeny rozřezali a v okamžiku , kdy se je chystali naložit do vozidla, stalo se něco s čím nepočítali. Na místě je překvapila policejní hlídka, která jela náhodou kolem. Vzhledem k tomu, že neměli povolení majitele lesa, dopustili se tak přestupku proti majetku.
 
Večer měli problémy s opilými hosty v restauraci Na Špici. Jednalo se o čtyři muže, kteří odmítali uhradit útratu a k obsluze se chovali velmi arogantně. Po příjezdu policejní hlídky však své jednání přehodnotili a útratu raději zaplatili.
 
Hádka v kuchyni nevěstí nikdy nic dobrého. Ostré nože a další kuchyňské náčiní se tak mohou v mžiku proměnit v nebezpečnou zbraň. Podobný zážitek mají za sebou manželé z Hořic, kteří se v pozdních nočních hodinách hádali právě v kuchyni. Žena, která zde připravovala kuchyňským nožem jídlo, se prudce otočila a přitom neúmyslně poranila manžela na předloktí. Ten utrpěl zranění, se kterým vyhledal lékařské ošetření. Případ šetří muži zákona jako přestupek proti občanskému soužití.
 
V neděli ráno 14. února vyjeli muži zákona do Nové Paky, kde neznámý muž přepadl se zbraní v ruce obsluhu jedné z místních heren. Po mladé barmance žádal jak jinak, peníze. Ta mu v obavě o svůj život raději vyhověla a vydala mu kasírtašku s několikatisícovou hotovostí. Lupič, který byl ve věku kolem 30 let, byl asi 175 cm vysoký, měl štíhlou atletickou postavu a hnědé oči, nakonec z místa   utekl.
Policie ČR tímto žádá případné svědky, kteří by k uvedenému případu nebo k osobě pachatele mohli podat jakoukoliv informaci, aby tak učinili na linku tísňového volání 158.
 
V dopoledních hodinách  zaměstnaly policisty dopravní nehody, ke kterým došlo v Jičíně a v Soběrazi.
Po šestnácté hodině obtěžoval opilý muž obsluhu benzínové čerpací stanice v Jičíně v ulici Maršála Koněva. Muž byl velmi drzý a na adresu personálu vedl „oplzlé“ řeči. Svého jednání zanechal až po příjezdu hlídky, která ho z místa vykázala.
 
Před sedmnáctou hodinou kontrolovala policejní hlídka ve Vidochově osobní motorové vozidlo Fiat Uno, které řídil šestatřicetiletý muž. Už jak otevřel dveře, bylo policistům jasné, že se před jízdou posilnil alkoholem. To také nakonec potvrdila provedená dechová zkouška, která v jeho dechu prokázala přes 1.5 promile alkoholu. Řidič který uvedl, že si dal před jízdou jen 5 desetistupňových piv, přišel na místě o svůj řidičský průkaz.
 
V noci zaměstnali policisty bývalí manželé v malé obci na Kopidlensku. Na linku 158 se obrátila žena s tím, že ji napadl bývalý manžel, který je opilý. Hlídka, která vyjela na místo, však zjistila, že žena je mnohem víc opilá než její bývalý manžel. A tak oběma na místě muži zákona řádně domluvili a vysvětlili, jak se mají k sobě chovat. Zda to pochopili, ukáže až čas. Vzhledem k tomu, že se jedná o dvojici, která permanentně zaměstnává místní policisty, lze soudit, že nikoliv.
nprap. Hana Klečalová
15. 2. 2010
 

vytisknout  e-mailem