Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Jičínsku

V mrazivém počasí bylo policistům horko 

Během uplynulého mrazivého víkendu bylo na Jičínsku občas i horko. Policisty zaměstnali nejen zloději, kteří kradli jak o život, ale i opilci a pobíhající psi.
 
Právě jeden z nich „lítal“ v pátek 22. ledna v dopoledních hodinách kolem jedné z firem v Jičíně v Hradecké ulici. Vzhledem k tomu, že si s ním ostraha objektu nevěděla rady, obrátila se o pomoc na policii. V tomto případě se věci ujali městští strážníci, kteří se o psa  postarali.
 
Další chlupáč pobíhal pro změnu po silnici mezi obcemi Staré Místo a Čejkovice. V okamžiku, kdy na místo vyjela policejní hlídka, vzal pes do „zaječích“ a přes pole utíkal po vyšlapané cestě k nejbližším domům. 
 
V odpoledních hodinách řešili muži zákona jednu dopravní nehodu za druhou. Nejdříve vyjeli do Libošovic, poté do Jičíněvse, Radimi, Jičína a nakonec ještě do Nové Paky, kde navíc vyšetřovali poškození osobního vozidla kamionem. Nakonec se oba řidiči na místě dohodli a další asistenci policie nevyžadovali.
 
Před sedmnáctou hodinou kontrolovala policejní hlídka v Nové Pace v Krkonošské ulici osobní motorové vozidlo Peugeot 205, které řídil čtyřicetiletý muž. Už jak otevřel dveře, bylo policistům jasné, že s ním není něco v pořádku. A nemýlili se. Opilý sice nebyl, zato byl pod vlivem jedné ze zakázaných látek, což také potvrdil provedený orientační test na přítomnost omamných a psychotropních látek. O jeho dalším osudu teď bude rozhodovat příslušný správní orgán.      
 
V pozdních nočních hodinách vyjeli muži zákona v Jičíně do ulice Českých bratří, kde měl opilý muž napadat svoji známou a její sousedy. Ještě před příjezdem hlídky stačil z místa odejít.
 
Před půlnocí se obrátil na policii prostřednictvím linky 158 silně opilý muž s tím, že byl napaden v jedné z heren v Hořicích. Na místo okamžitě vyjela policejní hlídka, která zjistila, že se oznámení nezakládá na pravdě. Muž totiž vše otočil, a ne že jeho někdo napadl, ale on sám zde vyprovokoval neznámého mladíka, se kterým se začal „kočkovat“. Při potyčce navíc poškodil sádrokartonovou stěnu, kterou prorazil. A tak se rázem z poškozeného stal podezřelý ze spáchání přestupku proti občanskému soužití a proti majetku. Ne nadarmo se říká, kdo chce kam, pomožme mu tam. 
 
Po půlnoci v sobotu 23. ledna dělal další opilec problémy   v jednom z nočních podniků v Nové Pace. Na místo vyjela policejní hlídka, která zjistila, že zde opilý muž upadl na zem a nemohl vstát. V okamžiku, kdy se mu ostatní snažili pomoct, urazil se a začal na ně křičet a slovně je urážet. Vzhledem k tomu, že jeho jednání nebralo konce, byl z  podniku vykázán ven, aby na čerstvém vzduchu vychladl.
 
Velmi neopatrně si počínala neznámá cyklistka, která vedla v dopoledních hodinách na čtyřproudé silnici u obce Robousy v protisměru jízdní kolo. Na místo okamžitě vyjeli muži zákona, kteří však ženu už   nikde nenašli.
 
Mrazivé počasí se zřejmě podepsalo v dopoledních hodinách na provozu chráněného železničního přejezdu v Kopidlně. Nepřetržitě zde svítila výstražná světla a jedna ze závor byla stále ve vodorovné poloze. Na místo vyjeli jak policisté, tak i pracovníci drah, kteří závadu odstranili.
 
Celou noc z pátku na sobotu bouchal na dveře jednoho z bytů v Hořicích neznámý muž, který tak obtěžoval jeho majitelku a její děti. Na místě muži zákona zjistili, že muž není pro  ženu až tak  cizí, ale že si přišel pro peníze, které mu majitelka bytu dluží. Vzhledem k tomu, že se choval nevhodně a na ženu pokřikovat sprosté nadávky, stal se tak podezřelým ze spáchání přestupku proti občanskému soužití.
 
Vyraženým zubem a  pořádnou modřinou pod levým okem skončila v jednom z nočních podniků v Jičíně zábava pro pětapadesátiletého hosta. Toho zde napadl dosud neznámý pachatel, který ho udeřil pěstí do tváře. Nečekaným úderem získal na jedné straně „monokl“, a na straně druhé utrpěl ztrátu předního chrupu. Případ šetří jičínští policisté jako přestupek proti občanskému soužití.  
 
Po poledni vyjeli muži zákona do Údrnic, kde došlo k zahoření rodinného domu. Požár, který se rozšířil do půdních prostor, vznikl zřejmě od zazděného trámu v komínu. Věc si na místě převzali přivolaní hasiči, kteří požár po několika minutách zdolali.
 
Po patnácté hodině se povalovala notně opilá žena před vchodem do jednoho z obchodních domů v Jičíně na autobusovém nádraží, čímž budila veřejné pohoršení. Hlídka na místě zjistila, že se jedná o místní bezdomovkyni. Ženě nejdříve policisté řádně domluvili , a poté ji z místa vykázali. Kupodivu vše pochopila a odešla za svojí kamarádkou na nedaleké sídliště.
 
Zvláštní způsob vyřizování  účtů zvolil mladík ze Sobotecka, který na svého známého složil pomluvnou repovou písničku. Tu si nahrál na mobilní telefon, a poté ji přeposlal další osobě. Policisté případ zaevidovali a v současné době ho šetří jako přestupek proti občanskému soužití.
 
Neděle 24. ledna byla rovněž nabitá událostmi.
 
Ve tři hodiny ráno se obrátil na policii řidič osobního vozidla, který zapadl u Vysokého Veselí do příkopu a nemohl vyjet. Hlídka, která vyjela na místo, zjistila, že kromě řidiče je ve vozidle i jeho manželka a dítě. Společnými silami se snažili vozidlo z příkopu vyprostit, ale marně. A tak ho řádně uzamkli s tím, že se pro něj řidič ráno vrátí a pokusí se ho vytáhnout traktorem. Policisté následně celou rodinu převezli do místa jejího bydliště.
 
Ve čtyři hodiny ráno vyjela další hlídka do Valdic, kde doznívaly tóny právě končícího plesu, na kterém se několik účastníků vzájemně fyzicky napadlo. Pochopitelně byl na vině alkohol, který dodal mnohým kuráž. Než však stačila hlídka dojel na místo, už byl klid a nikdo nic oznamovat nechtěl.
 
V ranních hodinách vyšetřovali policisté v Železnici krádež osobního motorového vozidla Škoda Octavia, šedé metalízy. Majitel vyčíslil jeho hodnotu na částku nejméně 178 tisíc korun. Případ šetří jako přečin krádeže, za což pachateli hrozí trest odnětí svobody až na tři roky.
 
V dopoledních hodinách vyděsil běžkaře v Nové Pace šedý kouř, který vycházel z uzavřené garáže. Na místo okamžitě vyjeli muži zákona, kteří zjistili, že si majitel nemovitosti pouze zatopil v naftových kamnech. Kolemjdoucí se tak podle kouře, který vycházel ven, domnívali, že uvnitř hoří.
 
Po patnácté hodině navštívila sedmnáctiletá slečna jeden z obchodních domů v Hořicích, kde v oddělení lihovin odcizila láhev vodky. K její smůle ji však odhalili pracovníci prodejny, kteří vše oznámili na policii. Hlídka vyřídila věc na místě pokutou  500 korun.
 
Na kruhovém objezdu v Nové Pace se usadil v odpoledních hodinách dravec, který se nechtěl hnout. O jeho osud se obávala jedna z kolemjdoucích, která vše oznámila na policii. Službu konající policista ženu odkázal na odborníky, kteří se zabývají odchytem ptactva.
 
Po devatenácté hodině natankoval dosud neznámý řidič u benzínové čerpací stanice v Robousích do vozidla Ford Ka třicet litrů benzínu, a poté bez zaplacení z místa ujel. Jediné co po něm zbylo, je dluh ve výši 897 korun. Případ šetří policisté jako přestupek proti majetku.
nprap. Hana Klečalová
25. 1. 2010

vytisknout  e-mailem