Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Královéhradecku

Ztrácely se kabelky, peněženky i jízdní kola  

V průběhu uplynulého víkendu královéhradečtí policisté zaevidovali celkem 148 přestupků a 26 nově spáchaných trestných činů. Přestupky v dopravě již tradičně obsadily přední místa v policejních statistikách. Mezi nejčastější prohřešky některých neukázněných řidičů patřilo nedodržování nejvyšší povolené rychlosti, špatný technický stav provozovaných vozidel nebo jízda bez dokladů potřebných k řízení. Muži zákona přestupky vyřešili na místě blokovou pokutou. Policisté územního odboru Hradec Králové vyšetřovali nejčastěji majetkovou trestnou činnost, mezi kterou patřily i drobné krádeže zboží v obchodech. Dopravní policisté šetřili havárie, ale také dohlíželi nad plynulostí a bezpečností silničního provozu.
 
V pátek (11. 6. 2010) odpoledne se na policisty obrátila mladá žena s případem krádeže kabelky. K události došlo v jednom z královéhradeckých obchodních domů, ve kterém paní chtěla nakoupit. Policistům vypověděla, že navštívila obchodní dům, u vchodu si vzala nákupní vozík a kabelku si na něj zavěsila. V průběhu nákupu se od vozíku jen na pár okamžiků odvrátila, aby si prohlédla vystavené zboží. Právě na chvilkovou nepozornost své oběti čekal neznámý zloděj, který jí z vozíku ukradl kabelku a igelitovou tašku. Okradená paní tak přišla o kabelku, kde měla uloženou peněženku s finanční hotovostí a platebními kartami, svazek klíčů a další osobní věci. Zloděj svým protiprávním jednáním způsobil škodu ve výši 8.000 korun. Policisté případ šetří pro podezření ze spáchání přečinů krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Nový trestní zákoník pamatuje na takové jednání až dvouletým trestem odnětí svobody.
 
Dalším případem krádeže se zabývali novobydžovští policisté v podvečer, kdy událost na policii oznámil okradený muž. Mladík o svou peněženku přišel odpoledne při opravování elektrického vedení v obci Hlušice. Na místo opravy přijel osobním vozidlem, kde si na předním sedadle odložil peněženku. Opodál se věnoval prováděným opravám a ani si nevšiml, že mu z nezajištěného auta zmizela peněženka. Odpoledne se muž do auta vrátil, ale peněženku již na sedadle nenašel. Neznámý lapka si odnesl peněženku s finanční hotovostí, platební kartou a osobními doklady. Okradený mladík vyčíslil způsobenou škodu na téměř 11.000 korun. Strážci zákona případ pečlivě zaevidovali a šetří ho pro podezření ze spáchání přečinů krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozmění platebního prostředku. V případě dopadení hrozí zloději až dvouletý pobyt za mřížemi.
 
V sobotu (12. 6. 2010) v ranních hodinách vyjížděla policejní hlídka k případu poškození vozidla, ke kterému došlo v ulici K Sokolovně v Hradci Králové. Na místě již čekal majitel auta, který vypověděl, že uplynulý den vozidlo odstavil na parkovišti. Řádně ho zabezpečil a odešel. Následující den se na parkoviště vrátil, ale tam ho čekalo nemilé překvapení. Neznámý vandal si právě jeho auto vybral za terč svého útoku, rozbil sklo zadního okénka a z místa činu zmizel. Svým protiprávním jednáním způsobil škodu ve výši 4.500 korun. Muži zákona místo činu řádně ohledali a případ šetří jako přestupek proti majetku, za který vandalovi hrozí ve správním řízení až patnáctitisícová pokuta.
 
V podvečer zaměstnal jednu policejní hlídku případ krádeže zboží v obchodě. Policisty přivolala ostraha obchodního domu na Rašínově třídě v Hradci Králové. Muži zákona provedeným šetřením zjistili, že mladá žena navštívila obchod a na prodejní ploše sebrala oblečení, cukrovinky a drogistické zboží v celkové hodnotě přesahující 600 korun. Se svým ukrytým lupem prošla přes pokladnu bez zaplacení. Za pokladní zónou ji však pracovníci ostrahy vyzvali ke kontrole a ukradené zboží u ní našli. Povedená zákaznice tak po zásluze skončila v rukou policistů, od kterých si vysloužila blokovou pokutu. Nepoškozené zboží putovalo zpět na prodejní pult.
 
Až tři roky za mřížemi hrozí neznámému zloději, který se ze soboty (12. 6. 2010) na neděli (13. 6. 2010) vloupal do sklepní kóje domu v ulici Emy Destinové v Hradci Králové. V neděli v podvečer událost na policii oznámil majitel sklepa, a proto se na místo okamžitě vydala policejní hlídka. Poškozený  vypověděl, že uplynulý den sklep kontroloval a uložené věci, včetně jízdního kola, byly na svém místě. Jinak tomu však bylo následující den, když se muž do suterénu vrátil. Sklepní kóji našel otevřenou a navíc následnou kontrolou zjistil, že se ztratilo i jeho jízdní kolo. Policisté místo činu řádně ohledali a zjistili, že neznámý pachatel násilím překonal zámek sklepní kóje a vnikl dovnitř. Nejvíce se mu zalíbilo jízdní kolo, a proto překonal zámek, kterým bylo ještě zajištěno, a poté si ho odvedl. Okradený muž vyčíslil celkovou škodu na více jak 31.000 korun. Muži zákona skutek vyšetřují pro podezření ze spáchání přečinů krádeže a porušování domovní svobody.
 
V neděli (13. 6. 2010) krátce po dvacáté hodině přišla na obvodní oddělení mladá žena oznámit krádež jízdního kola, ke které došlo na Brněnské ulici v Hradci Králové. Okradená paní vypověděla, že společně se svou kamarádkou navštívila zahrádku místní restaurace. Kolo si odložila do stojanu, řádně ho zabezpečila zámkem a odešla. Po chvíli se ke stojanu znovu otočila, když zahlédla neznámého mladíka, který na jejím kole právě ujížděl. Žena se za zlodějem rozeběhla, ale ten se opřel do pedálů, a tak jí zanedlouho zmizel z dohledu. Okradená cyklistka vyčíslila způsobenou škodu na více jak 15.000 korun. Muži zákona případ šetří pro podezření ze spáchání přečinu krádeže. V případě dopadení hrozí drzému zloději až dva roky ve vězení.  
por. Marta Trávníčková
14. června 2010

vytisknout  e-mailem