Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Královéhradecku

Téměř nové boty nalákaly zloděje 

V pátek a během uplynulého víkendu královéhradečtí policisté zaevidovali celkem 101 přestupků a 14 nově spáchaných trestných činů.
Přestupky v dopravě již tradičně obsadily přední místa policejní statistiky, kdy 25 motoristů dostalo pokutu za nerespektování dopravního značení. Deset řidičů se před jízdou zapomnělo připoutat bezpečnostním pásem a dalších devět vyrazilo na cestu bez rozsvícených světel. Tři řidiči u sebe neměli doklady potřebné k řízení a 21 zkontrolovaných vozidel nebylo v odpovídajícím technickém stavu. Muži zákona přestupky vyřešili na místě blokovou pokutou.
Skupina dopravních nehod vyjížděla k šesti oznámeným haváriím, při kterých nebyl nikdo zraněn, ale hmotná škoda dosáhla téměř 300.000 korun.
Policisté obvodních oddělení vyšetřovali případy převážně majetkové povahy, ale také tři oznámení o narušení občanského soužití.

V pátek (12. 2. 2010) ráno přišla na obvodní oddělení studentka jedné z královéhradeckých středních škol oznámit krádež sportovní obuvi z šatny. Dívka k případu vypověděla, že před několika dny své boty řádně uložila do šatny v suterénu školy o odešla na vyučování. Nepříjemné překvapení ji však čekalo ve čtvrtek v poledne, když se pro boty vrátila. Na svém obvyklém místě je nenašla. Téměř nové boty zřejmě zlákaly neznámého zloděje, a tak je zcizil. Okradená dívka vyčíslila způsobenou škodu na 1.200 korun. Policisté případ šetří jako přestupek proti majetku. V případě dopadení hrozí neznámému pachateli pokuta ve výši 15.000 korun.
 
Ráno se policisté zabývali  případem krádeže mobilního telefonu, kterou  přišla oznámi  starší žena.  Uvedla, že před dvěma dny navštívila jeden z královéhradeckých obchodních domů a u pokladny si při placení  mobilní telefon položila na pult a skládala nákup do tašky. Po uhrazení nákupu z prodejny odešla. Na parkovišti však zjistila, že nemá svůj mobil. Do obchodu se vzápětí vrátila, ale telefon byl pryč. Neznámý lapka zřejmě využil krátké nepozornosti ženy  a telefon zcizil. Okradená žena vyčíslila způsobenou škodu na 7.000 korun. Strážci zákona případ šetří pro podezření ze spáchání přečinu krádež. Nový trestní zákoník pamatuje na takové jednání trestem odnětí svobody až na dvě léta nebo propadnutím věci.
 
Po třinácté hodině byla přivolána policejní hlídka k případu krádeže zboží v obchodě v ulici Kutnohorská, Hradec Králové. Na policisty již čekala ostraha prodejny se zadrženým devatenáctiletým cizincem. Mladík navštívil místní obchod a na prodejní ploše ukradl zboží v celkové hodnotě 1.700 korun. Lup si ukryl do batohu a prošel pokladní zónou bez zaplacení. Povedený „zákazník“ však ostraze obchodu neunikl, a ta ho následně předala do rukou policie. Mladík si od policistů vysloužil pokutu ve výši 1.000 korun a nepoškozené zboží putovalo zpět do prodeje.
 
Odpoledne vyhledal pomoc policistů motorista s případem poškození vozidla, ke kterému došlo v ulici Jánošíkova v Hradci Králové. Muž k případu vypověděl, že před několika dny své osobní vozidlo odstavil na parkovišti, řádně ho zabezpečil a odešel domů. V pátek odpoledne se k autu vrátil a hned si všiml, že něco není v pořádku. Vzápětí zjistil, že neznámý vandal promáčkl přední dveře u spolujezdce. Majitel auta vyčíslil předběžnou škodu na 4.900 korun. Policisté případ řádně zadokumentovali a šetří ho jako přestupek proti majetku. Pokud bude neznámý vandal dopaden hrozí mu ve správním řízení pokuta až 15.000 korun.
 
V sobotu (13. 2. 2010) krátce po půlnoci vyjížděla policejní hlídka prověřit oznámení o krádeži mobilního telefonu v ulici Rooseveltova v Chlumci nad Cidlinou. Na místě již čekala mladá žena, která případ oznámila. Policistům k události vypověděla, že navštívila místní diskotéku, kabelku si odložila na židli a odešla tancovat. Asi po půl hodině se ke stolu vrátila, ale kabelku již na svém místě nenašla. Po chvíli hledání se jí podařilo tašku najít, ale mobilní telefon v ní chyběl. Neznámý lapka pravděpodobně využil situace a v nestřeženém okamžiku z kabelky telefon ukradl. Svým protiprávním jednáním způsobil škodu ve výši 300 korun. Případ policisté šetří jako přestupek proti majetku.
 
V neděli (1. 2. 2010) před patnáctou hodinou šetřili policisté na Třebechovicku krádež nafty z nákladního vozidla v ulici Týnišťská. Řidič „náklaďáku“ k případu uvedl, že před několika dny vozidlo odstavil na parkovišti, řádně ho zabezpečil a odjel domů. V neděli se k autu vrátil, kde ho však čekalo nepříjemné překvapení. Neznámý zloděj násilím odstranil víčko palivové nádrže a odčerpal 400 litrů nafty. Celkovou způsobenou škodu muž vyčíslil na 12.300 korun. Muži zákona případ šetří pro podezření ze spáchání přečinu krádež, kdy v případě dopadení hrozí neznámému pachateli až dvouletý pobyt za mřížemi nebo propadnutí věci.
 
Po sedmnácté hodině vyhledal pomoc policistů mladý muž s případem krádeže jízdního kola z chodby domu v ulici Vysocká v Hradci Králové. Okradený cyklista vypověděl, že se po poledni vydal na návštěvu, své jízdní kolo zanechal zabezpečené zámkem v chodbě panelového domu a odešel. Po několika hodinách se pro kolo vrátil, ale místo kde ho zanechal, bylo prázdné. Neznámý zloděj využil příležitosti a z volně přístupné chodby bicykl i se zámkem zcizil. Majitel kola vyčíslil způsobenou škodu na 2.500 korun. Policisté případ řádně zaevidovali a šetří ho jako přestupek proti majetku. V případě dopadení hrozí neznámému pachateli pokuta ve výši 15.000 korun.
por. Marta Trávníčková
15. února 2010

vytisknout  e-mailem