Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Královéhradecku

Zloději brali kola a sportovní vybavení 

V průběhu uplynulého víkendu zaevidovali královéhradečtí policisté celkem 98 přestupků a 21 nově spáchaných trestných činů. Dopravní přestupky některých neukázněných řidičů pravidelně plní policejní statistiky. V sedmadvaceti případech policisté uložili pokutu šoférům za nerespektování dopravního značení. Hned v závěsu byl nejčastějším přestupem špatný technický stav, kdy muži zákona zjistili ve dvaadvaceti případech vážné nedostatky. Sedm motoristů vyrazilo na cestu bez dokladů potřebných k řízení a další tři se před jízdou zapomněli připoutat. Strážci zákona se také zaměřili na nejzranitelnější účastníky silniční provozu, a to na chodce. Ve třech případech policisté uložili pokutu chodcům za přecházení vozovky na červenou. Majetková trestná činnost nejvíce zaměstnala policisty Územního odboru Hradec Králové, mezi kterou patřily i čtyři drobné krádeže zboží v obchodě. Stranou zájmu policejních hlídek nezůstalo ani šest oznámení o narušení občanského soužití. Skupina dopravních nehod vyšetřovala celkem 6 oznámených havárií, při kterých jedna osoba utrpěla zranění. Hmotná škoda způsobená nehodami byla vyčíslena na 300.000 korun.
 
V pátek (21. 5. 2010) po poledni policisté vyšetřovali případ poškození skleněné výlohy v podchodu v ulici Karla IV. v Hradci Králové. Muži zákona místo činu řádně ohledali a šetřením zjistili, že neznámý vandal si výlohu vybral za terč svého útoku. Výlohu rozbil a z místa činu utekl. Policisté případ v současné době šetří jako přestupek proti majetku. Pokud se podaří vandala dopadnout, hrozí mu ve správním řízení a patnáctitisícová pokuta.
 
Odpoledne se na policisty obrátila mladá žena s případem vloupání do sklepní kóje, kterému došlo v ulici Pod Zámečkem v Hradci Králové. Okradená paní k události vypověděla, že před několika dny sklep kontrolovala a vše bylo v pořádku na svém místě. Jinak tomu však bylo v pátek odpoledne, když se do sklepa vrátila. Hned si všimla poškozených dveří kóje, a proto se okamžitě obrátila na policii. Muži zákona místo činu řádně ohledali a zjistili, že neznámý pachatel násilím překonal dveře sklepní kóje a vnikl dovnitř. Nejvíce se mu tam zalíbila dvě jízdní kola a snowboard, a tak si věci odnesl. Okradená žena vyčíslila způsobenou škodu na 25.500 korun. Strážci zákona případ vyšetřují pro podezření ze spáchání přečinů krádeže a porušování domovní svobody. Nový trestní zákoník pamatuje na takové jednání trestem odnětím svobody od šesti měsíců do tří let.
 
Sobotní ráno (22. 5. 2010) zaměstnal nechanické policisty případ krádeže pečiva v místní prodejně v obci Lhota pod Libčany. Událost oznámil provozovatel prodejny, který policistům na místě vypověděl, že uplynulý den v odpoledních hodinách prodejnu opustil. Před odchodem ještě vše řádně zabezpečil. K obchodu se vrátil hned následující ráno, kde však na něho čekalo nemilé překvapení. Hned si muž všiml, že se do bedny s pečivem, stojící u vchodu do prodejny, vloupal neznámý lapka. Následnou kontrolou bedny prodavač zjistil, že si neznámý labužník z bedny odnesl tři bochníky čerstvého chleba. Muži zákona místo činu řádně ohledali a po zloději pečiva pátrají.
 
V neděli (23. 5. 2010) dopoledne se na královéhradecké policisty obrátil návštěvník restaurace, který přišel o mobilní telefon a peněženku. K události došlo uplynulý večer, kdy muž navštívil pohostinství ve Špitálské ulici v Hradci Králové. Bundu s peněženkou a mobilem odložil na židli a věnoval se zábavě. Kolem desáté hodiny večerní se muž se společností rozloučil a odešel domů. Hned ráno si bundu kontroloval, ale peněženku ani mobil nenašel. Neznámý lapka, zřejmě při návštěvě restaurace, využil chvilkové nepozornosti své oběti a z bundy nepozorovaně věci vytáhl. Okradený muž tak přišel o peněženku s osobními doklady, finanční hotovostí a platební kartou. Zloděj svým protiprávním jednáním způsobil škodu ve výši 1.500 korun. Muži zákona případ šetří pro podezření ze spáchání přečinu neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V případě dopadení hrozí zloději až dvouletý pobyt za mřížemi nebo propadnutí věci.
 
Případem vloupání do garáže v Mrštíkově ulici v Hradci Králové se policejní hlídka zabývala před polednem. Událost oznámil majitel garáže, který vypověděl, že před několika dny do garáže odstavil své vozidlo. Uložené věci byly na svém místě, muž garáž řádně uzamkl a odešel domů. V neděli se ke garáži vrátil a hned si všiml poškozeného visacího zámku. Následnou kontrolou muž zjistil, že mu z garáže zmizela motorová sekačka na trávu a kompletní sada zimního obutí na vozidlo. Dosud neznámý pachatel způsobil škodu, která byla vyčíslena na 15.300 korun. Policisté případ vyšetřují pro podezření ze spáchání přečinu krádeže. V případě dopadení hrozí zloději až dvouletý trest odnětí svobody.
 
Odpoledne vyjížděla policejní hlídka k dalšímu případu vloupání. Tentokrát se jednalo o vloupání do sklepní kóje panelového domu v ulici Formánkova v Hradci Králové. Událost na policii oznámil starší muž, majitel sklepa, který vypověděl, že před několika dny kóji kontroloval a uskladněné věci byly na svém místě. V neděli dopoledne se do suterénu vrátil a zjistil, že jeho sklep navštívil nezvaný host. Lapka násilím vnikl do kóje a odnesl si kolečkové brusle, jízdní kolo a boty. Okradený důchodce vyčíslil způsobenou škodu na 16.250 korun. Policisté případ vyšetřují pro podezření ze spáchání přečinu krádeže a porušování domovní svobody. Pokud se podaří neznámého zloděje vypátrat, může počítat až s tříletým trestem odnětí svobody.
 
V noci ze soboty na neděli řádil v ulici Jana Černého v Hradci Králové neznámý zloděj. Na parkovišti si vybral zaparkované vozidlo Škoda Octavia. Nejprve se zloděj pokusil do auta dostat rozbitím zámku u řidiče. Zámek ale nepovolil. Lapka poté rozbil okénko a z kabiny ukradl rádio s CD přehrávačem. Majitel auta vyčíslil způsobenu škodu na 3.500 korun. Muži zákona místo činu pečlivě ohledali a případ v současné době šetří pro podezření ze spáchání přečinu krádeže. Nový trestní zákoník pamatuje na takové jednání až dvouletým trestem odnětí svobody.
por. Marta Trávníčková
24. května 2010

vytisknout  e-mailem