Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Královéhradecku

Za ukradené „kuřivo“ mu hrozí až pět let vězení  

V průběhu uplynulého víkendu královéhradečtí policisté zadokumentovali celkem 100 přestupků a 33 nově spáchaných trestných činů. Policisté územního odboru v Hradci Králové vyšetřovali trestnou činnost, která měla převážně majetkový charakter. Prohřešky některých neukázněných řidičů již tradičně obsadily přední místa v policejních statistikách, kdy mezi ty nejčastější patřilo nedodržování nejvyšší povolené rychlosti, nerespektování dopravního značení, chybějící povinná výbava nebo špatný technický stav provozovaných vozidel. Strážci zákona přestupky vyřešili na místě, a to blokovou pokutou. Skupina dopravních nehod vyjížděla během pátku a dnů volna ke čtrnácti haváriím, při kterých dvanáct osob utrpělo zranění. Hmotná škoda způsobená nehodami dosáhla částky 2.500.000 korun.
 
V pátek (20. 8. 2010) krátce před pátou hodinou ranní vyjížděli královéhradečtí policisté prověřit oznámení o vloupání do trafiky v Nechanicích. Na místě již policisty vyhlížel majitel obchodu. Strážci zákona místo činu řádně ohledali. Vzhledem k tomu, že trafika je umístěna v přízemí činžovního domu musel neznámý lapka cestou ke svému lupu překonat hned troje dveře, než se dostal do provozovny. Uvnitř ho nejvíce zajímaly kartony s cigaretami, kterých si odnesl dosud přesně nezjištěné množství. Majitel obchodu vyčíslil předběžnou škodu na odcizeném zboží a poškozených zárubních na 165.000 korun. Policisté případ v současné době vyšetřují pro podezření ze spáchání přečinů krádeže a poškození cizí věci. Pokud se neznámého lapku podaří vypátrat, hrozí mu až pětiletý trest odnětí svobody.
 
Odpoledne přišla o svou peněženku starší žena v jednom z obchodních domů v centru Hradce Králové. K události policistům vypověděla, že odpoledne navštívila obchod a v oddělení s oděvy si prohlížela vystavené zboží. Své pojízdné tašce zřejmě nevěnovala dostatečnou pozornost, a toho využil neznámý lapka. Nepozorovaně tašku na kolečkách rozepnul a rychle vytáhl uloženou látkovou tašku, kde měla jeho oběť uložené osobní doklady a peněženku. Z místa činu posléze bez povšimnutí zmizel. Okradená paní tak přišla o doklady a peněženku, kde měla uloženou finanční hotovost a platební kartu. Lapka jí svým protiprávním jednáním způsobil škodu ve výši 8.800 korun. Muži zákona případ zadokumentovali a v současné době ho šetří pro podezření ze spáchání přečinů krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Trestní zákoník pamatuje na takové jednání až dvouletým trestem odnětí svobody.
 
Sobotní dopoledne (21. 8. 2010) přineslo do policejních evidencí případ krádeže nepojízdné babety, kterou měl majitel odstavenou před domem. K události došlo v místní části Pouchov v Hradci Králové. Okradený muž policistům sdělil, že  parkoval před domem. Stroj měl řádně zabezpečen zámkem, ale ani to zřejmě nestačilo. Neznámému zloději se babeta zalíbila, a tak si pro ni v noci došel. Nejprve násilím překonal řetěz, kterým byl stroj zabezpečen, a byl jeho. Majitel vyčíslil způsobenou škodu na 3.500 korun. Policisté případ vyšetřují jako přestupek proti majetku, za který zloději hrozí ve správním řízení pokuta až 15.000 korun.
 
Odpoledne se o skutečnosti, že auto není trezor, přesvědčila starší žena z Hradce Králové. Vloupání do jejího osobního vozidla Opel Corsa na policii oznámila pár minut před patnáctou hodinou. Okradená žena vypověděla, že odpoledne společně se svým manželem přijela ke hřbitovu v Chlumci nad Cidlinou. Vozidlo před odchodem řádně zabezpečili, ale paní uvnitř na místě spolujezdce ponechala svou kabelku. Manželé se na hřbitově zdrželi jen pár minut. Po návratu k vozidlu je však čekalo nemilé překvapení. Neznámého zloděje odložená kabelka nalákala, a tak rozbil okénko vozidla a tašku si přivlastnil. Paní přišla o tašku, kde měla uloženou peněženku s finanční hotovostí a osobními doklady, brýle a mobilní telefon. Lapka svým protiprávním jednáním způsobil škodu ve výši 14.000 korun. Policisté událost zaevidovali a po zloději pátrají. Skutek v současné době šetří pro podezření ze spáchání přečinu krádeže, za který neznámému pachateli hrozí až dvouletý pobyt za mřížemi.
 
V neděli (22. 8. 2010) dopoledne se na policisty obrátil mladý muž s případem vloupání do jeho sklepní kóje. K události došlo v jednom z domů v Malšovicích v Hradci Králové. Majitel sklepa policistům vypověděl, že kóji před několika dny kontroloval. Uložené věci byly na svém místě a v naprostém pořádku. Jinak tomu však bylo v neděli dopoledne, kdy se muž do suterénu vrátil. Sklepní kóji chtěl otevřít, když zjistil, že ho někdo předběhl. Neznámý zloděj překonal zámek kóje, vnikl dovnitř a ukradl dvě jízdní kola, vrtačku a pilu. Majitel sklepa vyčíslil způsobenou škodu na téměř 32.000 korun. Muži zákona místo činu ohledali a případ v současné době šetří pro podezření ze spáchání přečinů krádeže a porušování domovní svobody. Pokud se podaří neznámého lapku vypátrat, může počítat s trestem odnětí svobody od šesti měsíců do tří let.
 
Krátce po šestnácté hodině odpolední vyjížděla skupina dopravních nehod k oznámené havárii na ulici Bratří Štefanů v Hradci Králové. Muži zákona na místě zjistili, že při nehodě došlo k čelnímu střetu osobního vozidla Škoda Octavia a dálkového autobusu. Řidič osobního vozidla z dosud nezjištěných příčin přejel do protisměru a čelně do autobusu narazil. Řidič Octavie, spolujezdkyně jedoucí na zadním sedadle a dítě při nehodě utrpěli zranění, se kterými byli převezeni do královéhradecké nemocnice. Policisté na místě navíc zjistili, že spolujezdkyně za jízdy nebyla připoutána bezpečnostním pásem. Řidiči obou vozidel na místě podstoupili orientační dechovou zkoušku, která neprokázala požití alkoholu před jízdou. Nikdo z cestujících v autobusu při nehodě neutrpěl zranění. Příčina havárie je v současné době předmětem vyšetřování a hmotná škoda na vozidlech dosáhla částky 950.000 korun.
23. srpna 2010
por. Marta Trávníčková

vytisknout  e-mailem