Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Královéhradecku

Nezvaný dřevorubec pokácel tři stromy 

V pátek a během uplynulého víkendu královéhradečtí policisté zaevidovali celkem 105 přestupků a 28 nově spáchaných trestných činů. Přestupky v dopravě již tradičně obsadily přední místa v policejní statistice. Mezi ty nejčastější patřilo nerespektování dopravního značení, špatný technický stav provozovaných vozidel, chybějící povinná výbava nebo jízda bez dokladů potřebných k řízení. Přestupky se podařilo vyřešit na místě blokovou pokutou. Policisté územního odboru vyšetřovali trestnou činnost, která byla převážně majetkového charakteru. Skupina dopravních nehod vyjížděla celkem k deseti haváriím, při kterých šest osob utrpělo zranění. Hmotná škoda se vyšplhala na 800.000 korun.
 
Krátce po osmé hodině ranní v pátek (28. 5. 2010) vyhledal pomoc policistů starší muž s případem vloupání do jeho sklepní kóje, ke kterému došlo na Pospíšilově třídě v Hradci Králové. Policejní hlídka na místo vzápětí vyrazila a provedla řádné ohledání. Okradený muž policistům k případu vypověděl, že před několika dny sklep kontroloval a všechny uložené věci byly na svém místě. Jinak tomu však bylo v pátek ráno, když se poškozený do suterénu vrátil. Prohlídkou sklepa muž zjistil, že právě jeho kóji navštívil nezvaný host, který dovnitř násilím vnikl. Zloděj si ve sklepě vyhlédl pánské jízdní kolo, a to si odvedl. Majitel bicyklu vyčíslil způsobenou škodu na 16.000 korun. Policisté zahájili vyšetřování pro podezření ze spáchání přečinů krádeže a porušování domovní svobody. Pokud se podaří zloděje vypátrat, může počítat až s tříletým trestem odnětí svobody.
 
Další vloupání do sklepní kóje vyšetřovali královéhradečtí policisté odpoledne, kdy na policii případ oznámila majitelka sklepa. K události došlo v jednom z panelových domů na Moravském předměstí v Hradci Králové. Scénář byl podobný jako u předchozího vloupání. Neznámý pachatel násilím vnikl do sklepní kóje, kde ho opět zlákalo nové jízdní kolo, a proto si ho odvedl. Okradené ženě svým protiprávním jednáním způsobil škodu téměř 13.000 korun. Muži zákona místo činu řádně ohledali a zadokumentovali. V současné době skutek šetří pro podezření ze spáchání přečinů krádeže a porušování domovní svobody. I v tomto případě hrozí neznámému lapkovi až tříletý pobyt za mřížemi.
 
Odpoledne přišla o svou kabelku mladá žena při návštěvě jednoho z královéhradeckých supermarketů. Policistům vypověděla, že odpoledne navštívila obchodní dům a v oddělení zeleniny začala vybírat zboží. Svou kabelku měla přes rameno, ale při nakupování jí zřejmě sklouzla. Neznámý lapka využil „tlačenice“ u regálů s ovocem a ženě kabelku ukradl. Zákaznice tak přišla o kabelku, kde měla uloženou peněženku s finanční hotovostí a platební kartou, osobní doklady a několik prstýnků. Způsobenou škodu vyčíslila na 4.200 korun. Strážci zákona případ šetří pro podezření ze spáchání přečinů krádeže a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Nový trestní zákoník pamatuje na takové jednání dvouletým trestem odnětí svobody.
 
Patnáct minut před půlnocí zastavila policejní hlídka při silniční kontrole osobní vozidlo Škoda Forman na třídě ČSA v Hradci Králové. Policisté čtyřicetiletého řidiče vyzvali k předložení dokladů a k orientační dechové zkoušce. Test na alkohol byl negativní, ale s doklady to bylo horší. Motorista předložil pouze občanský průkaz a doklady od vozidla. Řidičský průkaz však hledal marně. Ten mu byl totiž odebrán a současně mu Magistrát města Hradec Králové vyslovil zákaz řízení motorových vozidel. Strážci zákona případ šetří ve zkráceném přípravném řízení, a proto si muž hned následující cen vyslechl podezření ze spáchání přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí a vykázání. Nezodpovědnému řidiči za jeho protiprávní jednání hrozí trest odnětí v délce tří let.
 
V noci z pátku na sobotu (29. 5. 2010) řádil neznámý vandal v ulici Štefánikova v Hradci Králové. Za terč svého útoku si vybral automat na čerstvé mléko, u kterého rozbil dotykový display a z místa činu utekl. Svým protiprávním jednáním způsobil provozovateli automatu škodu ve výši 50.000 korun. Policisté proto zahájili vyšetřování pro podezření ze spáchání přečinu poškození cizí, za který v případě odsouzení hrozí až jeden rok za mřížemi.
 
V neděli (30. 5. 2010) dopoledne přijali královéhradečtí policisté oznámení o krádeži tří vzrostlých stromů z lesa mezi obcemi Bukovina a Rusek. Nezvaný dřevorubec zřejmě v průběhu víkendu do lesa zavítal, porazil tři stromy a poté se svým lupem z místa činu zmizel. Majitelka lesa nebyla schopná vyčíslit způsobenou škodu, a proto byla ponechána odbornému vyjádření. Policisté případ v současné době šetří jako přestupek proti majetku. Pokud se podaří neznámého zloděje dřeva vypátrat, hrozí mu ve správním řízení pokuta ve výši 15.000 korun.
por. Marta Trávníčková
31. května 2010

vytisknout  e-mailem