Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Královéhradecku

Zloděj šel po lyžařské výbavě 

V průběhu uplynulého víkendu královéhradečtí policisté zaevidovali celkem 72 přestupků a 16 nově spáchaných trestných činů. Přestupky v dopravě opět obsadily přední místa policejní statistiky, kdy muži zákona pokutovali patnáct řidičů za nerespektování dopravního značení. Sedm zkontrolovaných vozidel nebylo v odpovídajícím technickém stavu a dva řidiči vyrazili na cestu bez potřebných dokladů k řízení motorového vozidla. Jeden motorista se před jízdou zapomněl připoutat bezpečnostním pásem. Prohřešky řidičů byly vyřešeny na místě blokovou pokutou. Policisté obvodních oddělení během víkendu řešili, mimo jiné, také deset drobných krádeží v obchodech a dva případy narušení občanského soužití. Policisté skupiny dopravních nehod měli plné ruce práce s řešením havárií, kterých bylo oznámeno celkem třináct. Hmotná škoda způsobená dopravními nehodami převyšovala 1,5 milionu korun.
 
V pátek (29. 1. 2010) po deváté hodině přišel na obvodní oddělení mladý muž oznámit krádež přívěsného vozíku v ulici Skupova v Hradci Králové. Muž k události vypověděl, že v ranních hodinách vozík kontroloval. Stál na obvyklém místě před domem. Za necelou hodinu však tomu bylo jinak. Neznámý zloděj překonal zámek, kterým byl vozík uzamčen k lampě veřejného osvětlení, a vozík byl jeho. Okradený majitel vyčíslil způsobenou škodu na 4.500 korun. Policisté případ zaevidovali a šetří ho jako přestupek proti majetku. V případě dopadení hrozí neznámému pachateli ve správním řízení pokuta ve výši 15.000 korun.
 
Před polednem vyhledala pomoc policistů mladá žena s případem krádeže mobilního telefonu. Dívka uplynulý večer navštívila společně s přáteli bar v ulici Karla IV. v Hradci Králové. Kabelku si pověsila na židli u stolu a věnovala se zábavě. Během večera se od kabelky na pár minut vzdálila a právě toho zřejmě využil neznámý lapka, který jí z tašky ukradl mobilní telefon. Okradená žena stanovali hodnotu mobilu na 3.000 korun. Muži zákona krádež zaevidovali a případ šetří jako přestupek proti majetku.
 
Odpoledne vyjížděli policisté skupiny dopravních nehod k havárii v katastru obce Vrchovnice na Královéhradecku. K nehodě došlo pravděpodobně tím, že řidič nákladního vozidla při průjezdu levotočivou zatáčkou nepřizpůsobil rychlost povětrnostním podmínkám a bočně se střetl s protijedoucím vozidlem Škoda Octavia. Dopravní nehoda se obešla bez zranění a oba řidiči na místě podstoupili orientační dechovou zkoušku na alkohol. Měřící přístroj u obou motoristů naměřil nulovou hodnotu. Celková škoda na vozidlech byla vyčíslena na 130.000 korun.
 
Ve večerních hodinách královéhradečtí muži zákona vyšetřovali vloupání do sklepní kóje v ulici Sezemická v Hradci Králové. Majitel sklepa vypověděl, že před vánočními svátky sklep kontroloval a všechny uložené věci byly v pořádku na svém místě. Nemilé překvapení ho však čekalo v páteční podvečer, když se do sklepa vrátil. Nejprve si všiml otevřené sousední kóje, na které byla poškozená petlice. Po otevření svého sklepa muž zjistil, že se mu ztratily tři páry sjezdových lyží, dva páry sjezdových hůlek a dva vaky na lyže. Neznámý zloděj zřejmě věci ukradl přes sousední otevřenou kóji. Majitel lyžařského vybavení vyčíslil způsobenou škodu na 8.600 korun. Policisté místo činu řádně ohledali a v současné době případ šetří pro podezření ze spáchání přečinů krádež a porušování domovní svobody. Pokud bude neznámý zloděj dopaden bude mu hrozit trest odnětí svobody až na tři léta.
 
V sobotu (30. 1. 2010) dopoledne vyhledal pomoc policistů provozovatel obchodu s případem poškození skleněné výplně dveří. Muž policistům k případu vypověděl, že uplynulý podvečer z obchodu odešel a dveře byly v naprostém pořádku. Zřejmě v nočních hodinách však neznámý vandal sklo na dveřích rozbil. Svým protiprávním jednáním způsobil škodu ve výši 2.000 korun. Strážci zákona případ šetří jako přestupek proti majetku, kdy v případě dopadení hrozí neznámému pachateli pokuta ve výši 15.000 korun
 
Po patnácté hodině byla přivolána policejní hlídka k případu krádeže zboží v obchodě v ulici Brněnská, Hradec Králové. Na místě již na policisty čekala ostraha místního obchodu se zadrženým padesátiletým mužem. Výtečník navštívil obchodní dům, kde si do nákupního košíku uložil různé druhy zboží. Jednalo se zejména o kosmetiku, hygienické potřeby a cukrovinky v celkové hodnotě přesahující 9.000 korun. Muž s nákupním vozíkem přejel k pokladní zóně, kterou bez váhání projel, aniž by zboží zaplatil. Za kasami byl však zadržen pracovníky ostrahy. Povedený „zákazník“ skončil v policejní cele a ve věci bylo vedeno zkrácené přípravné řízení. Policisté muži sdělili podezření ze spáchání přečinu krádež, za který mu v případě odsouzení hrozí až dvouletý pobyt za mřížemi.
 
V neděli (31. 1. 2010) odpoledne zaměstnalo královéhradecké policisty vyšetřování případu krádeže osobního vozidla v ulici Jungmannova v Hradci Králové. Majitel ukradeného auta k události vypověděl, že vozidlo odstavil na parkoviště a vzhledem k jeho špatnému technickému stavu s ním téměř rok nevyjel. Nepojízdný vrak však nalákal neznámého zloděje, který vozidlo z parkoviště ukradl. Svým protiprávním jednáním tak způsobil škodu 4.500 korun. Policisté případ šetří jako přestupek proti majetku.
 
Po šestnácté hodině vyjížděla policejní hlídka k vloupání do sklepní kóje domu na třídě Edvarda Beneše v Hradci Králové. Na místě již čekal mladý muž, který případ oznámil. Policistům k události vypověděl, že uplynulý večer sklep kontroloval a vše bylo v naprostém pořádku. Následující den se do sklepa vrátil a na první pohled bylo opět vše v pořádku. Důkladnější kontrolou však muž zjistil, že mu neznámý zloděj ukradl čtyři lité disky na vozidlo včetně šroubů a osm lahví vína. Policisté místo činu řádně ohledali a zjistili, že zloději zřejmě nahrála i skutečnost, že dveře kóje zdaleka nedosahují až ke stropu sklepních prostoj. Neznámý zloděj způsobil škodu ve výši 11.500 korun. Muži zákona případ šetří pro podezření ze spáchání přečinů krádež a porušování domovní svobody. V případě dopadení hrozí pachateli až tříletý trest odnětí svobody.
 
por. Marta Tráníčková
1. února 2010

vytisknout  e-mailem