Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Královéhradecku

Řídil pod vlivem alkoholu 

Pátek a uplynulý víkend přinesl do policejních evidencí celkem 92 přestupků a 17 nově spáchaných přečinů. Majetková trestná činnost společně s přestupky v dopravě již tradičně obsadily přední místa v policejních statistikách, kdy mezi ty nejčastější přestupky řidičů se zařadilo nedodržování nejvyšší povolené rychlosti, nerespektování dopravního značení, telefonování za volantem, jízda bez dokladů nebo nevyhovující technický stav provozovaných vozidel. Drtivou většinu přestupků se policistům podařilo vyřešit na místě blokovou pokutou. Skupina dopravních nehod vyšetřovala osm oznámených havárií, při kterých dvě osoby utrpěly zranění, a hmotná škoda přesáhla 200.000 korun. Mezi každodenní činnosti policistů patří i dohled nad plynulostí a bezpečností silničního provozu v regionu.
 
V pátek (19. 11. 2010) hodinu před půlnocí zastavila policejní hlídka při silniční kontrole dvacetiletého mladíka jedoucího na malém motocyklu v ulici Švendova v Hradci Králové. Muži zákona motoristu řádně vyzvali k předložení dokladů a k orientační dechové zkoušce na alkohol. Doklady měl muž v pořádku, ale s dechovou zkouškou to bylo horší. Měřicí přístroj při prvním testu ukázal hodnotu 1,26 promile alkoholu. Následující zkouška prokázala hodnotu ještě vyšší, a to 1,29 promile. Strážci zákona poté opilého mladíka převezli k lékařskému vyšetření na protialkoholní záchytnou stanici, které bylo spojeno s odběrem krve. Během noci strávené na lůžku záchytné stanice mohl nezodpovědný šofér zpytovat svědomí. Policisté případ šetří ve zkráceném přípravném řízení, a proto si muž hned po vystřízlivění vyslechl podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Trestní zákoník pamatuje na takové jednání až ročním trestem odnětí svobody nebo peněžitým trestem. Kvůli několika skleničkám alkoholu tak mladík navíc ještě přišel o řidičský průkaz.
 
Po šestnácté hodině vyhledala pomoc policistů mladá žena s případem krádeže její peněženky, o kterou přišla v jednom z hradeckých obchodních domů. Okradená policistům vypověděla, že se účastnila reklamní akce v obchodním domě. Odpoledne si svou peněženku odložila na pult reklamního stánku a věnovala se prezentaci. Právě na tento vhodný okamžik čekal neznámý lapka, kterého odložená peněženka nalákala. V nestřeženém okamžiku ke stánku přistoupil a nepozorovaně portmonku sebral. Nic netušící oběť na krádež přišla až v okamžiku, kdy reklamní akce skončila a začala peněženku postrádat. Zloděj tak ženu připravil o peněženku, kde měla uloženou finanční hotovost, platební kartu a osobní doklady. Celkovou škodu poškozená vyčíslila na 5.700 korun. Policisté případ zaevidovali a zahájili vyšetřování pro podezření ze spáchání přečinů krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Pokud se podaří zloděje vypátrat, hrozí muž dva roky za mřížemi.
 
Škodu ve výši 3.200 korun způsobil neznámý zloděj během svého řádění ve sklepní kóji jednoho z domů v Novém Městě na Chlumecku. Policisté na místo činu vyjížděli krátce po devatenácté hodině, kdy případ na služební linku oznámil majitel sklepa. Strážci zákona provedli řádné ohledání místa činu a okradený k události vypověděl, že před několika dny sklep kontroloval a uložené věci byly na svém místě. Jinak tomu však bylo v pátek večer, kdy se do suterénu opět vydal. K jeho překvapení však uvnitř kóje zjistil, že tam chybí jeho jízdní kolo a autobaterie. Policisté případ vyšetřují pro podezření ze spáchání přečinu porušování domovní svobody. V případě dopadení může lapka počítat s trestem odnětí svobody až na dva roky.
 
V sobotu (20. 11. 2010) v podvečer přišel na obvodní oddělení mladý muž oznámit krádež světlometů z jeho osobního vozidla. K případu došlo na třídě Edvarda Beneše v Hradci Králové, kde měl muž vozidlo odstavené na parkovišti. Neznámý lapka si auto vyhlédl a bez váhání odmontoval dva světlomety pro denní svícení včetně krycích mřížek. Okradený motorista vyčíslil způsobenou škodu na 2.500 korun. Policisté skutek zanesli do evidencí a případ šetří jako přestupek proti majetku. Pokud se podaří zloděje dopadnout, může počítat až s patnáctitisícovou pokutou.
 
Případem poškození motorového vozidla se novobydžovští policisté zabývali ve večerních hodinách, kdy se na ně obrátila majitelka auta. Strážci zákona na místo vyjeli a ohledáním místa činu zjistili, že neznámý vandal propíchl dvě pneumatiky vozidla. S tím se však nespokojil a navíc ještě poškrábal lak dveří zavazadlového prostoru. Majitelka auta vyčíslila způsobenou škodu na 4.000 korun. Muži zákona se případem i nadále zabývají a šetří ho jako přestupek proti majetku.
 
Nedělní večer (21. 11. 2010) přinesl do policejních evidencí případ krádeže věcí z vozidla. Na policisty se s žádostí o pomoc obrátila mladá dívka, která vypověděla, že v podvečer přijela společně se svým otcem do Hradce Králové. Auto zaparkovala na parkovišti u obchodního domu, kabelku zanechala v zavazadlovém prostoru a odešla do centra krajského města. Po několika hodinách se k vozidlu vrátil, ale až prohlídkou kufru zjistila, že její auto navštívil nezvaný host. Neznámý lapka vnikl do vozidla. V kufru nejprve uložené věci zpřeházel, když narazil na uloženou kabelku, kterou si následně přivlastnil a z místa činu zmizel. Okradená žena tak přišla o tašku, kde měla uloženou peněženku s finanční hotovostí a osobními doklady. Zloděj ji tak způsobil celkovou škodu ve výši 1.300 korun. Muži zákona případ zadokumentovali a šetří ho jako přestupek proti majetku. V případě dopadení, hrozí zloději ve správním řízení pokuta až 15.000 korun.
por. Marta Trávníčková
22. listopadu 2010

vytisknout  e-mailem