Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Královéhradecku

Majetková trestná činnost a alkohol za volantem 

Pátek společně s uplynulým víkendem přinesli do policejních evidencí celkem 69 přestupků a 21 nově spáchaných přečinů. Vedle majetkové trestné činnosti obsadily přední místa v policejních statistikách přestupky některých neukázněných šoférů. Mezi ty nejčastější se zařadilo nerespektování dopravního značení, nedodržování nejvyšší povolené rychlosti, jízda bez dokladů, telefonování za volantem nebo nevyhovující technický stav provozovaných vozidel. Policisté přestupky vyřešili na místě, a to blokovou pokutou. Skupina dopravních nehod byla přivolána ke dvanácti haváriím, při kterých čtyři osoby utrpěly zranění. Hmotná škoda přesáhla částku 300.000 korun. Mezi každodenní povinnosti hradeckých policistů také patří dohled nad plynulostí a bezpečností silničního provozu v regionu.
 
V pátek (26. 11. 2010) odpoledne vyhledal pomoc policistů mladý muž s případem poškození jeho vozidla. K události došlo na parkovišti před domem v centru krajského města. Muž do protokolu vypověděl, že uplynulý den ráno své auto na parkoviště odstavil, řádně ho zabezpečil a odešel. Následující den v ranních hodinách se k vozidlu vrátil a hned si všiml, že něco není v pořádku. Následnou prohlídkou karosérie muž zjistil, že mu přes noc neznámý vandal poškodil přední kapotu, levý bok a střechu vozidla. Vandal svým řáděním způsobil škodu, kterou majitel stanovil na 20.000 korun. Policisté místo činu řádně zadokumentovali a v případu zahájili vyšetřování pro podezření ze spáchání přečinu poškození cizí věci. Pokud se podaří neznámého pachatele vypátrat, hrozí mu až roční trest odnětí svobody.
 
V podvečer vyjížděla policejní hlídka prověřit oznámení o vloupání do sklepní kóje v ulici Hrubínova v Hradci Králové. Na místě již policisty vyhlížel majitel sklepa, který vypověděl, že před několika dny sklep kontroloval a uložené věci byly na svém místě. V pátek odpoledne se po upozornění sousedky do sklepa opět vydal, kde ho však čekalo nemilé překvapení. Sklepní kóje byla otevřená a uložená jízdní kola byla pryč. Policisté na místě provedli ohledání a zjistili, že neznámý lapka násilím překonal visací zámek na petlici sklepa. Uvnitř se mu nejvíce zalíbila dvě jízdní kola, a tak si je odvedl. Majiteli kóje způsobil celkovou škodu ve výši 11.200 korun. Muži zákona v případu zahájili vyšetřování pro podezření ze spáchání přečinu krádeže a porušování domovní svobody. Trestní zákoník pamatuje na takové jednání trestem odnětí svobody od šesti měsíců do tří let.
 
Půl hodiny před půlnocí zastavila hlídka chlumeckých policistů při silniční kontrole osobní vozidlo Škoda Felicia v Kladrubech. Muži zákona řádně sedmačtyřicetiletého řidiče vyzvali k předložení dokladů a k orientační dechové zkoušce na alkohol. Doklady měl muž v pořádku, ale s dechovou zkouškou to bylo horší. Měřicí přístroj při prvním testu ukázal hodnotu 2,20 promile alkoholu v dechu a při následujícím 1,89 promile. Strážci zákona poté opilého muže převezli k lékařskému vyšetření, kde se dobrovolně podrobil odběru krve. Policisté v případu zahájili vyšetřování pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. V případě odsouzení může nezodpovědný motorista počítat až ročním trestem odnětí svobody, zákazem činnosti nebo peněžitou sankcí. Kvůli několika skleničkám alkoholu se také bude muset na dlouhou dobu obejít bez řidičského průkazu.
 
Poslední listopadová sobota (27. 11. 2010) přinesla do policejních evidencí případ krádeže mobilního telefonu, který odpoledne na policii oznámil okradený muž. K případu vypověděl, že uplynulou noc navštívil diskotéku, která se konala v jednom z místních klubů na Nechanicku. Svůj mobilní telefon měl uložený v kapse mikiny, až do chvíle, kdy se muž dostal do tlačenice u pultu baru. Na vhodný okamžik tam vyčkával neznámý lapka, který muži nepozorovaně z mikiny telefon ukradl. Mladík tak přišel o mobilní telefon, jehož současnou hodnotu vyčíslil na 18.500 korun. Policisté zahájili vyšetřování pro podezření ze spáchání přečinu krádeže, za který zloději hrozí v případě odsouzení až dva roky za mřížemi.
 
V neděli (28. 11. 2010) vyhledal pomoc policistů mladý muž s případem krádeže autobaterie z jeho vozidla, ke které došlo ve Štefánikově ulici v Hradci Králové. Mladík k události vypověděl, že uplynulý den své vozidlo odstavil na parkovišti, řádně ho uzamkl a odešel domů. Následující den dopoledne se k autu vrátil a hned zjistil, že si jeho vůz vybral za terč svého útoku neznámý zloděj. Lapka násilím vnikl do motorové části vozidla, kde ukradl autobaterii. Zloděj svým protiprávním jednáním způsobil škodu na baterii a poškozené karosérii za 3.000 korun. Strážci zákona případ šetří pro přečin krádeže. Trestní zákoník pamatuje na takové jednání trestem odnětí svobody v délce dvou let.
por. Marta Trávníčková
29. listopadu 2010

vytisknout  e-mailem