Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Královéhradecku

Fotografka přišla o dva objektivy  

Během uplynulého víkendu královéhradečtí policisté zadokumentovali celkem 87 přestupků a 29 nově spáchaných trestných činů. Vedle majetkové trestné činnosti obsadily přední místa v policejních statistikách přestupky v dopravě. Mezi ty nejčastější patřilo nerespektování dopravního značení, nedodržování nejvyšší povolené rychlosti, jízda bez dokladů či rozsvícených potkávacích světel nebo nevyhovující technický stav provozovaných vozidel. Muži v uniformách přestupky vyřešili na místě blokovou pokutou. Policejní hlídky vyjížděly k oznámením o narušení občanského soužití nebo řešily drobné krádeže zboží v obchodech. Nepoctiví zákazníci odešli z nákupu s blokovou pokutou. Skupina dopravních nehod vyšetřovala celkem 12 havárii, při kterých čtyři osoby utrpěly zranění. Celková škoda způsobená nehodami byla vyčíslena na 580.000 korun. Dopravní policisté se také věnovali dohledu nad plynulostí a bezpečností silničního provozu v regionu.
 
V pátek (10. 9. 2010) ráno vyjížděla policejní hlídka prověřit oznámení o vloupání do sklepa jednoho z činžovních domů v centru města Hradce Králové. Policisté místo činu řádně ohledali a zjistili, že neznámý zloděj násilím vnikl do prostoru sklepa, kde si vybral jednu z uzamčených kójí, do které rovněž násilím vnikl. Uvnitř se mu nejvíce zalíbilo jízdní kolo, se kterým z místa činu rychle zmizel. Cestou ke svému lupu musel překonat několik dveří, a proto způsobená škoda přesáhla částku 30.000 korun. Muži zákona následky řádění neznámého lapky pečlivě zadokumentovali a případ v současné době vyšetřují pro podezření ze spáchání přečinů krádeže a poškození cizí věci. Pokud se podaří zloděje vypátrat, hrozí mu až dvouletý pobyt za mřížemi.
 
Odpoledne se stal terčem útoku zloděje starší muž při návštěvě prodejny lahůdek v centru krajského města. Policejní hlídku na místo okradený přivolal krátce po čtrnácté hodině, kdy krádež peněženky zjistil. Na místě vypověděl, že si v prodejně koupil občerstvení, se kterým se usadil ke stolku. Peněženku si odložil na volnou židli a věnoval se konzumování pokrmu. Po jídle odnesl použité nádobí na určené místo, ale svou peněženku ponechal odloženou u stolku. Právě na tento nestřežený okamžik v záloze vyčkával neznámý lapka, který peněženku zcizil. Muž se po chvilce vrátil ke stolu pro peněženku, ale ta již změnila majitele. Okradený důchodce tak přišel o peněženku, kde měl uloženou finanční hotovost, platební karty a osobní doklady. Nenechavec mu svým protiprávním jednáním způsobil škodu ve výši 12.500 korun. Strážci zákona událost zaevidovali a zahájili vyšetřování pro podezření ze spáchání přečinů krádeže a neoprávněného opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Trestní zákoník pamatuje na takové jednání trestem odnětí svobody v délce dvou let.
 
Po třetí hodině odpolední zaměstnal královéhradecké policisty případ krádeže dvou reproduktorů z místního občerstvení v obci Radíkovice. Na policii se obrátila provozovatelka stánku, která k události vypověděla, že v pátek odpoledne se do stánku vrátila. Po zapnutí hifi věže se k jejímu překvapení neozvala žádná hudba. Vydala se tedy na prohlídku venkovního přístřešku, kde původně byly umístěny oba reproduktory, ale ty na jejich obvyklém místě nenašla. Neznámému pachateli se reproduktory zřejmě hodily, a tak je ukradl. Svým protiprávním jednáním způsobil škodu ve výši 4.500 korun. Policisté případ zaevidovali a v současné době ho vyšetřují jako přestupek proti majetku. V případě dopadení hrozí zloději ve správním řízení pokuta až 15.000 korun.
 
V sobotu (11. 9. 2010) vyhledala pomoc strážců zákona mladá žena s případem krádeže tašky s fotografickým vybavením. Paní policistům sdělila, že odpoledne fotografovala v centru města Hradce Králové a kabelu s objektivy si odložila v podloubí domu. Plně se věnovala tvůrčí činnosti, a ani nezaznamenala, že jí uvedená taška zmizela. Po chvíli se pro tašku vrátila, ale ta již na svém původním místě nebyla. Okradená fotografka přišla o tašku, kde měla uložené dva objektivy, baterie, paměťové karty a mobilní telefon. Zloděj jí způsobil škodu ve výši 28.000 korun. Muži zákona případ řádně zaevidovali a v současné době ho šetří pro podezření ze spáchání přečinu krádeže. Pokud se podaří neznámého lapku vypátrat, může počítat až s dvouletým trestem odnětí svobody.
 
Nedělní ráno (12. 9. 2010) vyjížděla skupina dopravních nehod k havárii do obce Sendražice. K nehodě došlo zřejmě tím, že řidič osobního vozidla Nissan Sunny nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem a při průjezdu zatáčkou nezvládl řízení a najel na trávu, kde narazil do osobního vozidla Škoda Octavia. Vlivem nárazu byla Octavie následně odhozena na zděný plot domu. Neopatrný řidič naštěstí z nehody vyvázl bez zranění a na místě dobrovolně podstoupil orientační dechovou zkoušku na alkohol. Měřicí přístroj však ukázal pozitivní hodnotu, a to 1,93 promile alkoholu v dechu. Následující test prokázal dokonce 2,04 promile. Celková škoda způsobená dopravní nehodou byla vyčíslena na 70.000 korun.
 
Krátce po sedmé hodině ranní zastavili strážníci městské policie na Pospíšilově třídě v Hradci pětatřicetiletého řidiče osobního vozidla Škoda Fábia, u kterého zjistili požití alkoholu před jízdou. Na místo byla přivolána policejní hlídka, která u motoristy provedla orientační dechovou zkoušku, která prokázala 2,02 alkoholu v dechu. Následující test prokázal dokonce 2,61 promile alkoholu v dechu. Nezodpovědný šofér skončil na protialkoholní záchytné stanici, kde podstoupil vyšetření. Policisté však nezaháleli a v případu zahájili zkrácené přípravné řízení, a proto hned v odpoledních hodinách si výtečník vyslechl podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Muž tak kvůli několika skleničkám alkoholu přišel o řidičský průkaz a hrozí mu i trest odnětí svobody až na jeden rok.
por. Marta Trávníčková
13. září 2010

vytisknout  e-mailem