Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Náchodsku

Policisty zaměstnávaly drobné krádeže, akrobat na kole 

Během víkendu 11. 9. 2009 až 13. 9. 2009 policistům náchodského regionu přibylo 42 nových spisů, řešili trestné činy, přestupky proti občanskému soužití, proti majetku a v dopravě. Celkem pak policisté nasbírali v průběhu pátku, soboty, neděle a 19 nových trestných činů a řešili 20 přestupků. Tři spisy se týkaly netrestních záležitostí.
 
V průběhu víkendu se na linku 158 obrátilo celkem 128 občanů. Z tohoto celkového počtu policisté využili téměř přesně polovinu telefonátů, 57 volání. Zbylých 61 telefonátů nesouviselo s prací policie, přesto se policisté museli lidem, kteří zbytečně blokovali linku, věnovat.
 
Trestná činnost pachatelů se týkala jak majetku, tak dopravy. Nechyběly krádeže vloupáním, ani krádeže celých dopravních prostředků – více v článku.
 
Přestupky, jimiž se policisté zabývali, se týkaly převážně drobných majetkových deliktů. Hronovští policisté hned v pátek odpoledne vyjížděli k odcizenému jízdnímu kolu. Majitel si kolo ráno uzamkl do stojanu u školy, když na něm chtěl dopoledne odjet, bicykl byl pryč. Protože hodnota kola činila 4.000 korun, policisté krádež zaevidovali a prošetřují jako přestupek. Dále se vydali k zaparkovanému automobilu, ze kterého někdo odmontoval a odnesl registrační značky. Majitel, který si svoji Astru přes noc zaparkoval u kostela, se po ránu nemile podivil. Přestože byl rád, že nezmizelo celé auto, ale jen tabulky se značkou, situace pro něj znamenala nepříjemné zařizování. Policisté záznam o krádeži registrační značky zanesli do evidencí a po pachateli, který se možná pokusí využít tabulky k nějakým nepravostem, pátrají.
 
Případ odcizených registračních značek zaznamenali a prověřují od soboty také policisté v Náchodě. Tentokrát zloděj obral o značky VW Polo, zaparkované přes noc z pátku na sobotu 12. 9. 2009 na Novém Světě. Náchodští policisté se v sobotu dále zabývali například krádeží bot z botníku na místní ubytovně, ale také pobertou na benzínce, který si zadarmo odnesl několik piv, jenže netušil, že ho zachytila průmyslová kamera. Stokorunový lup tak přišel neplatícímu zákazníkovi poněkud draho.
 
Neuhrazenou útratou za pivo se zaobírali také českoskaličtí muži zákona. Sobotní odpoledne je přivolali do svých podniků majitelé dvou místních restaurací, že tam chodí z jedné do druhé zákazník, který si objednává jídlo a pití, zkonzumuje ho a neplatí. Vzhledem k celkem 400 korunové škodě policisté jeho jednání zhodnotili a prošetřují jako přestupek proti majetku.
 
Po vandalovi, který se vyřádil na volebních plakátech jedné z politických stran, pátrají policisté z Nového Města nad Metují. Zástupce strany přišel v pátek odpoledne oznámit, že jim kdosi na plakátovacích místech poškodil volební plakáty a škodu odhadl na 1.500 korun, takže také tento skutek policisté prověřují jako přestupek proti majetku.
 
Broumovští strážci pořádku v neděli večer zasahovali v domě na Malém Náměstí, kde v jednom z bytů došlo při hádce až na ruční vysvětlování. Žena, na níž partner vztáhl ruku, utrpěla drobné zranění. Policisté incident prověřují jako přestupek proti občanskému soužití.
 
Českoskaličtí policisté v neděli přijali oznámení o neplacení výživného. Na svého syna už rok a půl zapomíná jeho otec a měsíční částka 800 korun, kterou má z rozhodnutí soudu platit každý měsíc k rukám jeho matky už 21 měsíců nedorazila. Do dnešního dne tak „tatínek“ synovi dluží už 16.800 korun. Policisté proti němu zahájili zkrácené přípravné řízení pro trestný čin zanedbání povinné výživy s možným až ročním trestem odnětí svobody.
 
Dopravní policisté se tento víkend společně s hlídkami pořádkové policie zaměřili na kontrolu neukázněných řidičů, vyjížděli ale také k šesti nahlášeným dopravním nehodám. Páteční nehoda časně po ránu u Velichovek skončila lehkým zraněním řidičky. Řidička se na přímém úseku lekla srny, která vyběhla na silnici, strhla řízení vlevo a obrátila se s autem na střechu v příkopu na okraji pole. Žena naštěstí vyvázla jen s menšími oděrkami, automobil pak s většími  šrámy za 80.000 korun. Alkohol policisté vyloučili na místě dechovou zkouškou.
 
Další lehké zranění utrpěl „kaskadér“, který po předchozím požití alkoholu zkoušel v sobotu odpoledne po půl páté akrobatické kousky na svém jízdním kole v Nádražní ulici v Novém Městě nad Metují. Dvaatřicetiletý cyklista, kterému policisté dechovou zkouškou hned po nehodě naměřili téměř tři promile, se rozhodl s kolem seskočit z asi metrové zídky na dlážděný chodník pod ní. V alkoholovém oparu však skok neustál a hlavou narazil do stromu na travnatém pásu mezi chodníkem a vozovkou. Přivolaná záchranka jej odvezla s poraněním hlavy do náchodské nemocnice na ošetření. Dopravní policisté nehodu nadále vyšetřují.
por. Bc. Eva Prachařová – tisková mluvčí
14. 9. 2009

vytisknout  e-mailem