Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Náchodsku

Poslední prázninový víkend byl v regionu celkem klid 

Během víkendu 28. 8. 2009 až 30. 8. 2009 policistům náchodského regionu přibylo 53 nových spisů, řešili trestné činy, přestupky proti občanskému soužití, proti majetku a v dopravě. Celkem pak policisté nasbírali v průběhu pátku, soboty, neděle a 21 nových trestných činů a řešili 28 přestupků. Čtyři spisy se týkaly netrestních záležitostí.
 
V průběhu víkendu se na linku 158 obrátilo celkem 140 občanů. Z tohoto celkového počtu policisté využili téměř přesně polovinu telefonátů, 75 volání. Zbylých 65 telefonátů nesouviselo s prací policie, přesto se policisté museli lidem, kteří zbytečně blokovali linku, věnovat. Někdy stačilo jen vysvětlit a poradit, jindy nebylo odpovídat komu, protože se voláním na tísňovou linku jenom bavili výrostci či blekotali opilci.
 
Trestná činnost pachatelů se týkala jak majetku, tak dopravy. Nechyběly krádeže peněz, tentokrát zaplakali zejména zapomnětliví důchodci, jejich chyby hned využili pohotoví pobertové – viz článek.
 
S rostoucí cenou pohonných hmot se i zloději stále více orientují na tuto komoditu. Po pachatelích, kteří v sobotu 29. 8. 2009 vnikli do stodoly zemědělského družstva na Jaroměřsku a ze zaparkovaného traktoru ukradli 80 litrů nafty, pátrají místní policisté. Zloději odstranili visací zámek a pak kradli. Stejným způsobem vnikli i do šaten v objektu. Ty celé prohledali, ale protože v nich nic cenného nenašeli, jedinou další škodou byl ucvaknutý visací zámek.
 
Náchodští policisté v neděli ráno vyjížděli k vykradenému penzionu a před ním zaparkovaným osobním automobilům. Zloděj zřejmě využil situace a do penziónu, který v té době poměrně obsazený spícími lidmi, vnikl nezajištěným vyklápěcím oknem vedle dveří. Ze sálu restaurace a z prostoru za barem pak doslova sebral, co viděl. Od počítače, přes mobilní telefony, peněženky, digitální fotoaparáty a další zde ponechané věci až po diodovou svítilnu či kartu na obědy do jídelny. Celkovou škodu okradení vyčíslili na více než šedesát tisíc korun.
 
Přestupky, jimiž se policisté zabývali, se týkaly převážně drobných majetkových deliktů, i když nechyběly ani partnerské rozmíšky a občanské neshody. Českoskaličtí policisté pátrají po zloději, který odcizil z prostranství před hospodou v autokempinku několik slunečníků. Těžko říci, jestli je zloděj teď na konci letní sezóny ještě využije či prodá, ale policisté případ zaznamenali jako přestupek proti majetku a po pachateli pátrají.
  
Dopravní policisté se tento víkend společně s hlídkami pořádkové policie zaměřili zejména preventivním směrem. Poslední předškolní víkend dohlíželi na bezpečnost na silnicích a také pomáhali s dopravní situací na horolezeckém festivalu v Teplicích nad Metují. Během celého víkendu pokárali jen sedm provinilců. Šesti z nich uložili pokutu za nesprávný způsob jízdy, jednomu za nezapnuté pásy. Celkem museli chybující řidiči odevzdat do státní kasy 3.900 korun.
  
Teplická policejní hlídka při obchůzkové službě v neděli ráno vypátrala chovance výchovného ústavu na útěku z domova ve Dvoře Králové. Ještě téhož dne jej policisté předali zpět do rukou vychovateli ústavu. Další celostátně hledanou osobu, tentokrát pro změnu dívku na útěku z výchovného ústavu v Brandýse, zadrželi ve večerních hodinách policisté v Hronově. Na policii volali sami příbuzní dívky, kteří ji objevili na ulici. Policisté šestnáctiletou dívku předali zpět do rukou výchovného pracovníka, který si pro ni přijel na místní oddělení policie.
 
por. Bc. Eva Prachařová – tisková mluvčí
31. 8. 2009

vytisknout  e-mailem