Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Náchodsku

Teplo vytáhlo na silnice milovníky motorek 

Během pátku a víkendových dní 19. až 21. března 2010 policistům náchodského regionu přibylo 46 nových spisů, řešili trestné činy, přestupky proti občanskému soužití, proti majetku a v dopravě. Celkem pak policisté nasbírali v průběhu těchto dní 16 nových trestných činů a řešili 28 přestupků.
 
V průběhu volných dní se na linku 158 obrátilo celkem 91 občanů. Z tohoto celkového počtu policisté využili více než polovinu telefonátů, 41 volání. Zbylých 50 telefonátů nesouviselo s prací policie.
 
Víkendové shrnutí přineslo poznání, že nejfrekventovanějším protiprávním skutkem je trestný čin krádeže a přestupek proti majetku. Rozdíl mezi těmito dvěma skutky je často dán jen hodnotou ukradené věci či způsobem provedení. Pokud pachatel na své zlodějské pouti překoná nějako překážku ve formě vysokého plotu zamčených dveří či oken, pak už se vždy jedná o trestný čin, ať by byla hodnota odcizené věci jakkoli malá.
 
Postoupením věci k projednání přestupku například skončil výjezd policejní hlídky v pátek o půl osmé ráno v České Skalici. Vedoucí jedné prodejny oznámila, že jeden ze zákazníků prošel pokladnami bez placení s šiškou trvanlivého salámu. Hlídka na místě zjistila, že hodnota odcizené věci činí 154 koruny. S mužem proto policisté sepsali protokol o podání vysvětlení a případ oznámili na místní městský úřad k došetření před přestupkovou komisí. Už teď je ovšem jisté, že salám přijde nepoctivého zákazníka pěkně draho.
 
Českoskaličtí muži zákona přijali v pátek dopoledne opět jedno oznámení o neplacení výživného jedním z rodičů. Neplatícím rodičem, který dluží na svého potomka již 22.000 korun je jeho otec, který po dobu 7 měsíců jaksi zapomněl, že má svému synovi každý měsíc posílat 3.500 korun.
 
Jaroměřská hlídka vyrážela k lesu u Chvalkovic. Někdo tam vyšrouboval vypouštěcí šroub u palivových nádrží Tatry 815 a vloupal se do traktoru, odkud sebral nivelační set. Celkem zloděj natropil škodu za 17 a půl tisíce korun. Pachatele policisté hledají.
 
Další výjezd měla opět jaroměřská hlídka. Tentokrát k vykradenému zaparkovanému autu. Majitel vůz přes noc zaparkoval na volně přístupný dvůr před domem. Ráno jej našel s rozbitým zadním okénkem. Zloděj ale záhy poznal, že tentokrát na něj žádný velký lup nečeká. V autě našel jen pouzdro s doklady a dva odznaky. Snad, aby aspoň něco měl, odznaky si ponechal, ale pouzdro s doklady odhodil. Nalezené doklady policisté vrátili majiteli a zahájili vyšetřování krádeže vloupáním.
 
Během víkendu se dopravní policisté zabývali nejen prošetřováním nahlášených dopravních nehod, ale také prevencí a dohledem nad bezpečností a plynulostí silničního provozu. Na nekázeň na silnici doplatil v pátek odpoledne řidič vlastně motocyklista v Martínkovicích. Šestnáctiletý jezdec na motocyklu značky Eejasy o obsahu 124 cm3 neměl u sebe doklad o zaplacení pojištění odpovědnosti z provozu motorového vozidla a při bližší kontrole policisté odhalili, že hoch nevlastní ani žádný řidičák. Chlapci zakázali další jízdu a přestupky oznámili příslušnému správnímu úřadu, tedy odboru dopravy broumovského městského úřadu.
 
Náchodská nehodovka vyjížděla k pěti nahlášeným dopravním nehodám. Ve všech případech se jednalo jen o poničené plechy, nikoli lidské účastníky. Tři nehody dopravní policisté evidují jako nehody s neznámým pachatelem. Většinou se jednalo o poškození zaparkovaných vozidel, ke kterým se pak nikdo nehlásil.
 
por. Bc. Eva Prachařová
22. 3. 2010

vytisknout  e-mailem