Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Náchodsku

Drogový test byl pozitivní 

Během víkendu 18. 9. 2009 až 20. 9. 2009 policistům náchodského regionu přibylo 38 nových spisů, řešili trestné činy, přestupky proti občanskému soužití, proti majetku a v dopravě. Celkem pak policisté nasbírali v průběhu pátku, soboty, neděle a  15 nových trestných činů a řešili 19 přestupků. Čtyři spisy se týkaly netrestních záležitostí.
 
V průběhu víkendu se na linku 158 obrátilo celkem 113 občanů. Z tohoto celkového počtu policisté využili o něco více než polovinu telefonátů, 63 volání. Zbylých 50 telefonátů nesouviselo s prací policie, přesto se policisté museli lidem, kteří zbytečně blokovali linku, věnovat.
 
Trestná činnost pachatelů se týkala jak majetku, tak dopravy. Nechyběly krádeže vloupáním, ani krádeže celých dopravních prostředků.
 
Broumovští policisté se v pátek začali zabývat úvěrovým podvodem. V září loňského roku si žena z Mladé Boleslavi v broumovském obchodě s elektronikou zakoupila na splátky zboží. Při sepisování úvěrové smlouvy uvedla falešné údaje o zaměstnavateli a výši příjmu. Dohodnuté splátky nehradí, a tak se firma obrátila na policii. Při potvrzení viny ženě hrozí až dvouletý trest odnětí svobody.
 
Náchodští policisté se od pátečního dopoledne věnují pátrání po odcizeném dodávkovém automobilu za 450.000 korun –  viz článek.
 
Urážlivými sms zprávami se zabývají od pátečního poledne policisté z Obvodního oddělení Nové Město nad Metují. Na oddělení přišla jedna žena nahlásit, že na mobil dostává hrubě urážející krátké zprávy. Policisté oznámení zadokumentovali jako přestupek proti občanskému soužití a prošetřují ho.
 
Sobotní časné ráno přineslo práci náchodské policejní hlídce. Na diskotéku v místním klubu přijeli ve čtyři ráno řešit krádež kabelky, mobilního telefonu, peněženky a dalších cenností. Přímo v akci tam ostatní návštěvníci chytili ani ne 15letého mladíčka, kterého předali do policejní péče. Policisté případ nezletilého nenechavce, který místo spánku obíral hosty, řeší ve spolupráci s pracovníky sociálního odboru.
 
Nedělní poledne nedalo klidu jednomu občanovi Nového Města nad Metují. O půl jedné přivolal policejní hlídku, kterou žádal o pomoc proti muži, který vnikl nezamčenými dveřmi dovnitř jeho bytu, sebral mu jeho mobilní telefon a vyhrožoval mu fyzickou újmou. Policisté se incidentem zabývají, prozatím ho prověřují jako trestný čin porušování domovní svobody.
 
Jaroměřští policisté se nedělní podvečer potýkali s neplatičem u místní benzínky. Okolo šesté hodiny přijel ke stojanu muž, který si do auta načerpal asi 7 litrů nafty a odejel bez placení. Tuto krádež policisté prošetřují jako přestupek proti majetku.
  
Dopravní policisté se tento víkend společně s hlídkami pořádkové policie zaměřili na kontrolu neukázněných řidičů. Za dobu pátku a dvou volných dní vyjížděli ke dvěma nahlášeným dopravním nehodám. Ani při jedné nedošlo ke zranění jejich účastníků, pouze ke hmotným škodám.
 
Dopravní kontroly v tyto slunné dny křižovaly celý náchodský region od severu až po jih. Policisté zaznamenali 75 hříšných řidičů, kterým uložili pokuty v celkové výši 63.000 korun. Pěkné počasí možná svádělo k tomu pocítit vlahý vítr ve vlasech, a tak 33 motoristům muži zákona uložili pokuty za překročení nevyšší povolené rychlosti v celkové výši 40.000 korun. Další řidičské přehmaty se týkaly nesprávného přejíždění a způsobu jízdy, neodpovídajícího technického stavu vozidla nebo nepovoleného používání hovorového zařízení za jízdy.
 
Celý víkend kontroly neodhalily ani jediný alkohol za volantem, zato ale v jednom případě policisté zjistili u řidiče užití návykové látky. V neděli ve večerních hodinách hlídka zastavila v Náchodě mladíka, který již od pohledu vypadal divně. Test na alkohol dopadl negativně, ale test na jiné návykové látky, a sice test Drug Wipe na přítomnost drog v těle, ukázal pozitivní hodnoty. Hlídka mladíkovi zakázala další jízdu a záznam odeslala k dalšímu řízení na odbor dopravy náchodského městského úřadu. Kromě až dvouletého zákazu řízení řidiči hrozí až 50.000 korunová pokuta.
 por. Bc. Eva Prachařová – tisková mluvčí
21. 9. 2009
 

vytisknout  e-mailem