Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Náchodsku

Chmaták skončil před soudem 

Během víkendu 4. 11. 2009 až 6. 11. 2009 policistům náchodského regionu přibylo 41 nových spisů, řešili trestné činy, přestupky proti občanskému soužití, proti majetku a v dopravě. Celkem pak policisté nasbírali v průběhu pátku, soboty, neděle a 20 nových trestných činů a řešili 18 přestupků. Tři spisy se týkaly netrestních záležitostí.
 
V průběhu víkendu se na linku 158 obrátilo celkem 108 občanů. Z tohoto celkového počtu policisté využili více než polovinu telefonátů, 60 volání. Zbylých 48 telefonátů nesouviselo s prací policie. Zvláště v neděli policisté na lince tísňového volání zaznamenali více než desítku po osobě jdoucích otravných telefonátů z Broumovska. Několik z nich dokonce i vulgárních. Policejní hlídka kvůli těmto hloupým „hrátkám“ dokonce několikrát zbytečně vyjížděla do terénu.
 
Trestná činnost pachatelů se týkala převážně majetku, nechyběly však ani delikty z oblasti dopravy. Mezi přestupky pak nechyběly ani partnerské neshody nebo sousedské rozmíšky.
 
Během pátku, soboty a neděle policisté vyjížděli zejména ke krádežím vloupáním do nejrůznějších objektů. Zloději neušetřili sklady a kanceláře firem, chaty, chalupy ani dopravní prostředky.
 
Přestupky, které policisté řešili, se týkaly zejména drobných krádeží, v těch případech kdy škoda nedosáhla hranice pěti tisíc korun. Nechyběly však ani sousedské či partnerské neshody.
 
Snad shoda náhod způsobila, že policisté do pondělka zaznamenali pět ukradených motorových pil. Zloději se činili napříč celým regionem. Tři pily se ztratily na Broumovsku. Dvě přímo v Broumově z dřevníku za domem a z rodinného domku, třetí z rodinného domku v Hynčicích. Další dvě odcizené motorovky nahlásil majitel v Náchodě. Nástroje mu zmizely z auta, které si přes noc zaparkoval na ulici.
 
V úterý kradl na prodejně zboží a v pátek byl odsouzen k veřejně prospěšným pracím. Tak by se dala krátce charakterizovat pouť nenechavého muže z Náchodska, jehož lapila venku před obchodem s nezaplaceným nákupem policejní hlídka. Muž v úterý okolo poledne nakoupil takříkajíc za pět prstů v samoobsluze. Přes pokladnu pronesl instantní kávu a sprchový gel a aby nemusel platit, vrazil košíkem do prodavaček a utekl. Venku před obchodem však na něj čekala přivolaná policejní hlídka, která ho ihned lapla. Protože se muž již obdobného trestného činu v minulých třech letech dopustil, rovnou jej policisté odvedli s sebou na stanici a umístili ho do policejní cely. Pak s ním okamžitě zahájili zkrácené přípravné řízení pro trestný čin krádeže, po zpracování spisu předali na státní zastupitelství a ti zase obratem soudu. V pátek dopoledne tak stanul už provinilec před soudem, kde jeho pouť skončila uložením spravedlivého trestu. Po přečtení obžaloby  a zvážení důkazů jej soudkyně ten samý den odsoudila ke 400 hodinám veřejně prospěšných prací.
 
Za pátek, sobotu a neděli byly v rámci Územního odboru Náchod nahlášeny 3 dopravní nehody, všechny se obešly bez zranění.
 
Por. Bc. Eva Prachařová
6. 12. 2009

vytisknout  e-mailem