Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Náchodsku

Policisté chytali zloděje doopravdy i jen jako 

V průběhu víkendu 22. až 24. května 2009 se policisté opravdu nenudili. Kromě toho, že chytali opravdové zloděje a darebáky, taky si hráli. Tedy nehráli si spolu, ale připravili pro děti i dospělé na sobotu zábavný soutěžní program Den s policií, při kterém si mohly hrát děti a policisté jim ukazovali, co všechno umí.

Za pátek, sobotu a neděli pak policisté zpracovali celkem 30 nových spisů. Začali se zabývat 13 novými trestnými činy a 17 novými přestupky. Přestupky, které policisté řešili, byly jak z majetkové sféry, tak z oblasti občanského soužití. Zvlášť pak policisté posuzovali kategorii přestupků dorpavních, kterých jen za víkend napočítali přes pětadvacet.

Dopravní policisté na páteční odpoledne a večer přichystali motoristům bezpečnostní akci s mezinárodní účastí. Na českém území operovala jedna smíšená česko-polská hlídka, kdy se krajané polského policisty při kontrole opravdu nemohli vymluvit na jazykovou bariéru.  Mezinárodní patrola dostala za úkol hlídkovat cestou na Broumovsko na objízdných trasách ptřes Rokytník a Vysokou Srbskou. Ostatní hlídky se pohybovaly jak na hlavních tazích, tak i na menších silnicích regionu. Celkem devětkrát museli dopravní policisté pokutova příliš rychlou jízdu, osmkrát sáhli pro bloky za nezapnuté pásy, několikrát museli sáhnout řidiči pro peníze za propadlou technickou kontrolu. Jedekrát uložili policisté cizinci desetitisícovou kauci v souvislosti s projednáním přestupku za dopravní nehodu.

Broumovští strážci zákona v pátek dvě a půl hodiny po půlnoci vyjížděli k velkému požáru skladových prostor v aureálu místního nádraží. Dřevěná nádražní budova, která sloužila různým firmám jako skladové prostory a místnosti k podnikání, zcela shořela. Celý víkend nebylo možné ohledat požářiště, zkoumání jak a proč oheň vznikl bude probíhat až během pondělka 25. května a následujících dní. Prozatím policisté vědí, že škoda způsobená požárem činí odhadem přes jedenáct miliónů korun. Pokud by se zjistilo, že požár, ať již úmyslně či neúmyslně, založila nějaká osoba, té hrozí až pětiletý trest odnětí svobody. Také v sobotu vyjížděla broumovská policejní hlídka hned časně  ráno. Tentokrát na odcizené jízdní kolo. Pachatel nechal na místě jen zbytky lankového zámku, kolo v hodnotě 15.000 ze stojanu poblíž městského úřadu beze stopy zmizelo. V tomto případě by zloději hrozilo maximálně dvouleté vězení nebo peněžitý trest.

Po vandalovi, ktrý poničil zaparkovaný vůz, pátrají policisté z obvodního oddělení v Hronově. Během sobotního rána a dopoledne někdo na zaparkovaném autě před jedním z obytných odmů poškodil čelní sklo a na laku udělal 15 cm dlouhou rýhu. Z auta sice pachatel neodcizil nic, majiteli však přesto způsobil škodu ve výši 15.000 korun.

Českoskaliční policisté pátrají po nezvaném návštěvníkovi rekreační chalupy ve Lhotě pod Hořičkami. Zloděj do chalupy za užití násilí vnikl v blíže nezjištěné době uplynulých 14 dní. Zajímaly ho starožitné předměty. Z objektu, který není využíván pro trvalé bydlení si odnesl nejrůznější kuchyňské náčiní, šavli, sekery, nože a dýky. Majitel svoji škodu vyčíslil na téměř dvacet tisíc korun.

Na svoji neopatrnost doplatil motorista z Nového Hrádku. Přes noc si ve svém autě ponechal jako ve výkladní skříni sportovní tašku s fotbalovým vybavením. Zloděj vyháčkoval zajišťovací kolíček, a tašku i s fotbalovým dresem a dalšími věcmi si odnesl. K tomu ještě přibral nákup, který ve voze také našel. Majiteli způsobil šestitisícovou škodu, v případě dopadení zloději hrozí až dva roky za mřížemi nebo peněžitý trest.

Nehody se tentokrát soustředily jen na pátek a neděli. V pátek dopravní policisté vyjížděli ke čtyřem, v neděli zaznamenali jen dvě. Dvě nehody skončily těžkým zraněním, jedna nehoda se zraněním lehkým.  Páteční dopravní nehoda s těžkým zraněním se stala o půl třetí odpoledne mezi obcemi HOrní Radechová a Červeným Kostelcem. Řidič nákladního vozidla Tatra při couvání narazil do pracovního stroje a přimáčkl jeho řidiče k ovládacímu panelu. Ten byl s těžkým zraněním převezen k lékařskému ošetření. Alkohol byl u oobou řidičů vyloučen dechovou zkouškou. Na pracovním stroji vznikla hmotná škoda ve výši 10.000 korun.Nehodu policisté dále vyšetřují.

Druhá nehoda s těžkým zraněním se stala v neděli krátce před polednem v Novém Městě nad Metují. Řidič osobního vozidla se při odbočování na vedlejší komunikaci zřejmě řádně nepřesvědčil, jestli není předjížděn jiným vozidlem, a narazil do boku motocyklu Kawasaki 125, který jej v tu dobu předjížděl. Motocykl s řidičem a spolujezdcem spadl na vozovku. Řidiči motocyklu vzniklo těžké zranění dolní končetiny, spolujedoucí utrpěl lehké zranění. Účastníci nehody v osobním automobilu vyvázli bez zranění. Alkohol byl u oobou řiedičů vyloučen dechvou zkouškou. Nehodu policisté dál šetří.
por. Bc. Eva Prachařová
25. 5. 2009

 

vytisknout  e-mailem