Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Náchodsku

Hledaní provinilci neunikli bdělým hlídkám 

Během víkendu 20. až 22. března 2009 policistům náchodského regionu přibylo 48 nových spisů, řešili trestné činy, přestupky proti občanskému soužití, proti majetku a v dopravě. Celkem pak policisté nasbírali v průběhu pátku, soboty a neděle 19 nových trestných činů, vyřešili 24 přestupků a 5 obyčejných čísel.
 
Přestupky, jejichž řešením se policisté během víkendu zabývali, bychom mohli rozdělit mezi občanské neshody, drobné krádeže a přestupky v dopravě. Jaroměřští policisté v pátek 20. února 2009 hned po ránu vyjížděli do místní restaurace, kde opilec likvidoval vybavení. Přijeli na pomoc již přivolané hlídce městských strážníků a společně pak agresora, s více jak „dvojkou“ alkoholu v dechu, zpacifikovali a dopravili do protialkoholní záchytné stanice v Hradci Králové.
 
Náchodští policisté v pátek odpoledne přijali oznámení o odcizení registrační značky. Majitel automobilu přišel oznámit, že z auta, které odstavil po poruše v Lachově, mu někdo během dne odmontoval zadní značku. Policisté událost zadokumentovali jako přestupek proti majetku a předají k došetření teplickému obvodnímu oddělení.
 
Policisté všechny občany upozorňují na zvyšující se počet krádeží jízdních kol. Je proto vhodné jízdní kola co nejlépe zajistit proti pobertům jak venku (kvalitním zámkem) tak uvnitř. Zejména policisté doporučují důsledný režim zamykání v případech společných prostor, aby do koláren, sušáren, sklepů a dalších míst, o které se nájemníci dělí, neměl přístup nikdo cizí. V případě spatření podezřelých osob, doporučujeme ihned vše ohlásit na bezplatnou linku 158 nebo na nejbližší služebnu a přivolat na pomoc hlídku policie nebo strážníků.  Jeden vykradený sklep po víkendu evidují náchodští policisté. Poberta nejprve v suterénu domu rozlomil vložky zámků, pak vešel do prostoru sklepních kójí a vytrhl petlici jedné z kójí. Z ní si odnesl dvě pánská crossová jízdní kola v hodnotě 15.000 korun.
 
V průběhu pátku, soboty a neděle se na linku 158 obrátilo celkem 126 občanů. Relativně nejrušněji bylo v sobotu, kdy pracovníci linky zaznamenali 38 hovorů. Nejvíce zbytečných hovorů policisté zaznamenali v neděli, kromě 14 využitelných volání museli zodpovídat také 16 telefonátů nevyužitelných nebo zcela zbytečných.
 
Trestná činnost zlodějů se zaměřila zejména na majetky okolních spoluobčanů. Policisté v České Skalici vyšetřují vloupání do nádrže osobního vozidla, kdy zloděj navrtal do nádrže otvor, kterým potom vypustil pohonné hmoty. Odcizil přibližně 20 litrů benzínu a poškodil palivovou nádrž. Odcizený benzín přišel na zhruba na pětistovku, provrtaná nádrž však na více než osm tisíc korun. Zloději proto v případě dopadení hrozí za trestný čin krádeže vloupáním až dvouletý trest odnětí svobody nebo peněžitý trest.
 
Další nejčastěji evidovanou trestnou činností o víkendu byly krádeže peněženek v obchodě. K odcizené peněžence z nákupního košíku vyjížděla v pátek v poledne hlídka v Broumově. Ke stejnému případu dorazili krátce před nimi i policisté z Jaroměře a do třetice se podobnou krádeží zabývala i policejní hlídka z Náchoda. Tentokrát si zloděj vyhlédl kabelku, pověšenou na držadle nákupního vozíku, z níž nepozorovaně vytáhl peněženku. Všechny případy se staly starším ženám v samoobslužných supermarketech, proto zejména je policisté varují, aby si dávaly na své cennosti dobrý pozor. Tašky a kabelky nedoporučují odkládat do vozíku ani na držadla. Po dobu nákupu peněženku raději noste přímo u sebe.
 
Policejním hlídkám se dařilo při pátrání po hledaných osobách. Na Červenokostelecku policisté zadrželi výtečníka, který se vyhýbal soudu v Hradci Králové. Policisté jej nejprve eskortovali k soudci, a pak od něj rovnou do vazební věznice. Náchodští strážci pořádku zase v pátek ráno zadrželi celostátně hledaného muže, o jehož aktivity se zajímali místní kriminalisté. V neděli večer pak náchodská policejní hlídka přímo na ulici při kontrole objevila dalšího celostátně hledaného muže, jehož přítomnost si vyžadoval hradecký soud. Po telefonickém vyrozumění soudce policisté muže umístili do policejní cely a následujícího rána jej dopravili do Hradce Králové i osobně.
por. Bc. Eva Prachařová

vytisknout  e-mailem