Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Náchodsku

Horko působilo, vyrojili se výtržníci a opilci 

Během pátku a víkendových dní 9. až 11. července 2010 policistům náchodského regionu přibylo 54 nových spisů, řešili trestné činy, přestupky proti občanskému soužití, proti majetku a v dopravě. Celkem pak policisté nasbírali v průběhu těchto dní 21 nových trestných činů a řešili 31 přestupků. Dva spisy se týkaly jiných záležitostí.
 
V průběhu volných dní se na linku 158 obrátilo celkem 126 občanů. Z tohoto celkového počtu policisté využili méně než polovinu telefonátů, 58 volání. Zbylých 64  telefonátů nesouviselo s prací policie.
 
Pátek by pro policisty zejména ve znamení výjezdů k přestupkům z majetkové trestné činnosti a k výtržnostem.
 
Uklidnit rozvášněnou návštěvnici baru musela přijet policejní hlídka v Polici nad Metují. Ta v nočních hodinách údery a škrábanci napadla jinou ženu. Incident si nevyžádal žádné zranění, policisté vše vyřešili jako přestupek proti občanskému soužití. Ani návštěva jednoho nočního klubu na Broumovsku se neobešla bez extempore. Jeden z návštěvníků, který vycházel ven, rozbil skleněnou výplň dveří. Také tento případ policisté vyřešili jako přestupek, tentokrát proti majektu.
 
Po zloději železa pasou muži zákona z Č erveného Kostelce. Kdosi se vloupal na dvůr rodinného domku v Horních Rybníkách, prošmejdil ho a v koutě si nachystal železný šrot. Odnést ho pryč však už nestačil, možná byl někým vyrušen, možná se rozhodl přijít si pro něj až za dne a požádat majitele?
 
Také policisté z ostatních obvodů se potýkali s nenechavci, kterým se plete jejich soukromé a cizí vlastnictví. Po zloději, který ze zahradního altánu u rodinného domu v Jaroměři ukradl tenisovou výbavu a nářadí, pátrají od pátečního dopoledne místní policisté. Hronovští muži zákona zase hledají pachatele, který násilně otevřel plastové okno rodinného domu a vnikl dovnitř, to vše pro změnu v noci a za přítomnosti obyvatel domu. Z obývacího pokoje a kuchyně pak odcizil ze dvou peněženek finanční hotovost. Celkem tento zloděj v domě napáchal škodu za deset a půl tisíce korun.
 
Podvodné jednání na internetové aukci zaevidovali a řeší policisté v Červeném Kostelci. Jeden z místních občanů přišel nahlásit, že již v dubnu vydražil mobilní telefon Sony Eriksson za částku 4.350 korun a peníze odeslal na účet dražitele. Do současné doby mu však telefon nepřišel, ani nebyly vráceny zaslané finanční prostředky. Policisté případ zaevidovali a prošetřují jako trestný čin podvodu.
 
Sobotní horký den přinesl policistům více než desítku majetkových trestných činů. Ke vloupáním do nejrůznějších objektů, například do dílny, do garáže, do rodinného domku, do vozidla, vyjížděly hlídky z Náchoda, Červeného Kostelce, Hronova, Jaroměře i Nového Města nad Metují. Z dílny v České Skalici zmizela přes noc motorová pila a křovinořez za 31 a půl tisíce korun.
 
Do zamčeného vozidla se během dopoledních hodin podíval jeho majiteli z Broumovska nějaký zlodjě poblíž chatové osady u rybníka Špinka u Červeného Kostelce. Zloděj vypáčil lištu u dveří řidiče  vozu Daewoo Nubira a vnikl dovnitř. Z plážové tašky pak odcizil peněženku a z nákupní tašky část potravin a doklady od vozidla.
 
Neděle pro policisty znamenala opět výjezdy ke krádežím, ale také kontroly na silnicích, domlouvání podnapilým výtržníkům a řešení přestupků proti občanskému soužití.
 
Zloděje, který okradl dlouhodobě nemocné, hledají policisté z jaroměřského obvodu. Dosud neznámý pachatel tam v době od soboty od neděle z jednoho pokoje léčebny dlouhodobě nemocných odcizil z peněženek pacientů finanční hotovost 1.600 a 200 korun.
 
S neukázněnými řidiči se potýkali zejména muži pořádku z Teplic nad Metují, do jejichž rajónu spadá skalní města Adršpach. Tak jako každoročně policisté zaznamenali potíže s motoristy, parkujícími mimo vyhrazená parkoviště. Řidiči se dostatečně neinformují o tom, že Adršpach, jako chráněná krajinná oblast, podléhá zvláštnímu režimu a v jeho zóně je povoleno vozidlo odstavit pouze na vyhrazená parkoviště. Každý, kdo ignoroval dopravní značku informující o zónovém zákazu stání a postavil svůj vůz někam na kraj cesty či okraj vegetace, se tak dopustil dopravního přestupku a musel se před policisty, provádějícími namátkové kontroly, zodpovídat. Přestupky policisté řešili  na místě uložením blokových pokut v řádu několika stokorun. 

por. Bc. Eva Prachařová
12. 7. 2010

vytisknout  e-mailem