Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Náchodsku

Policisté uklidňovali spory a řešili nehody s opilci 

Během prodlouženého víkendu 3. až 6. května 2009 policistům náchodského regionu přibylo 55 nových spisů, řešili trestné činy, přestupky proti občanskému soužití, proti majetku a v dopravě. Celkem pak policisté nasbírali v průběhu pátku, soboty, neděle a svátečního pondělí  22 nových trestných činů a řešili 29 přestupků.
 
V průběhu prodlouženého víkendu se na linku 158 obrátilo celkem 179 občanů. Užitečných volání bylo více než sto, celkem 112, ostatních 67 policisté zapsali do kolonky nevyužitelných telefonátů.
 
Trestná činnost pachatelů se týkala především majetku, během víkendu policisté také hlídkovali na silnicích a vyjížděli k několika dopravním nehodám. Na nich měl bohužel velkou měrou vliv alkohol.
 
Přestupky, jimiž se policisté zabývali, se týkaly převážně drobných majetkových deliktů. Náchodští policisté řešili několik drobných krádeží peněženek v obchodech, jízdních kole ze stojanů, dvoje vloupání do automobilů, ale také občanské neshody. Hned dvakrát za víkend museli uklidňovat horké hlavy před místními restauracemi. V pátek časně ráno vyjížděli k přestříhanému pletivu u okénka novinového stánku. Dovnitř se však naštěstí poberta nedostal, i tak si však majitel připsal na své konto záporných 1.500 korun za poničený majetek.
 
Volné dny hlídkovali policisté na silnicích. V chráněné krajinné oblasti Teplicka se policisté potýkali zvláště s neukázněnými turisty, kteří parkovali mimo vyhrazené plochy a parkoviště. Takové šetření několika desítek korun za parkovné se však mnoha výletníkům nakonec nevyplatilo. Za porušení ustanovení silničního zákona o parkování v chráněné zóně zaplatili v blokovém každý pět set korun.
 
Uklidňovat horkokrevné spoluobčany vyjížděli policisté v odpoledních hodinách pátečního dne v Broumově. Museli zamezit napadání ženy mužem, který měl jiné představy o společném životě. Vzedmutí vášní po slovní rozepři uklidňovala i náchodská hlídka v pátečním odpoledni na chodníku naproti budově soudu. Dva muži se tam nepohodli. Po slovní rozepři jeden z mužů druhého kopl do hlavy a způsobil mu zranění, jež si vyžádalo lékařské ošetření. Policisté incident vyšetřují jako přestupek proti občanskému soužití.
 
Na svoji neopatrnost doplatila mladá maminka z Červeného Kostelce. Na svém kočárku si ponechala volně položený mobilní telefon Nokia, který ji někdo odcizil. Vzhledem k tomu, že žena krádež telefonu přišla ohlásit až s týdenním zpožděním, není příliš pravděpodobné, že by policisté telefon či zloděje po této časové prodlevě vypátrali.
 
Kuriózní případ psa, který utekl ze zamčeného bytu, museli v pátek odpoledne řešit policisté v Hronově. Psíka, uzavřeného v bytě činžovního domu někdo přes dveře vydráždil tak, že pes uvolnil dveře v pantech a utekl. Rozdrážděný pes vyskakoval a dorážel na dveře tak dlouho, až na straně pantů uvolnil osičku, která vyskočila, a pant se rozpojil. Pes, který si takto netradičně otevřel, se dostal ven a obtěžoval potom ostatní nájemníky. Ti na něj museli zavolat strážníky městské policie, kteří zvíře zpacifikovali. Policisté nyní celou věc řeší jako přestupek proti občanskému soužití.
 
Dopravní nehody v regionu zaměstnaly nejen dopravní policisty, ale i myslivce. V pátek nad ránem řidič při jízdě z Náchoda do Jaroměře po obchvatu České Skalice skolil autem zajíce. Řidiči se nic nestalo. Škodu na automobilu majitel po srážce vyčíslil na 30.000 korun.
 
S úplně jiným zvířetem se sobotní noci utkal zřejmě cyklista, který si vyrazil po předchozím požití alkoholu na neosvětleném jízdním kole po silnici od Bezděkova na Hronov. Před odbočením vlevo vjel najednou tento neosvětlený cyklista pro protisměru, tam se bočně střetl s protijedoucím osobním automobilem, který zrovna odbočoval doprava. Cyklista, který po nárazu upadl, naštěstí utrpěl jen drobné odřeniny. Dechová zkouška u řidiče osobního automobilu alkohol vyloučila, cyklista však do přístroje nadýchal skoro půl promile. Nehodu policisté nadále vyšetřují, cyklistovi hrozí peněžitý postih až do výše 50.000 korun.
 
Další dvě nehody, při nichž figuroval alkohol, zaznamenali dopravní policisté v neděli. První z nich se stala o půl šesté ráno u vjezdu do autokempu Bučnice, když řidič mercedesu zřejmě vlivem únavy za volantem usnul, vyjel mimo vozovku a narazil do stromu. Dechová zkouška u něj prokázala 0,46 promile. Řidič sám utrpěl tržnou ránu na čele, spolujezdkyně vyvázla jen s pohmožděninami. Na autě vznikla škoda 40.000 korun. Policisté na místě zadrželi muži řidičský průkaz a další jízdu mu zakázali, nehodu dále vyšetřují. K dalšímu karambolu s alkoholem vyjížděli policisté téhož dne odpoledne, o půl třetí. Čtyřicetiletý řidič škodovky nezvládl řízení vozu po předchozím požití alkoholu při jízdě od Meziměstí na Bohdašín. V levotočivé zatáčce najel na krajnici, o jeden vzrostlý strom u kraje narazil, do dalšího již přední části auta naboural. Při nehodě neutrpěl žádné zranění. Přivolaná policejní hlídka zajistila automobil i řidiče, kterému zároveň provedla dechovou zkoušku na alkohol.  Při první zkoušce řidič nadýchal 2,49 promile, kontrolní zkouška po 15 minutách ukázala 2,46. Policisté řidiči na místě zadrželi řidičský průkaz a další jízdu zakázali. Za jízdu v opilosti muži hrozí až roční trest odnětí svobody nebo peněžitý postih a také trest zákazu činnosti.
por. Bc. Eva Prachařová – tisková mluvčí
7. 7. 2009

vytisknout  e-mailem