Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Pardubicku

Noční klid, krádeže, alkohol za volantem 

Za uplynulé víkendové dny zaevidovali policisté na Pardubicku 35 trestných činů a 85 přestupků. Kolegové z oddělení dopravních nehod vyjížděli k 10-ti událostem.
Pátek
Krátce před osmou hodinou ráno nám byla na linku 112 nahlášena nehoda bagru na Dašicku. Na místo vyrazili policisté z místního obvodního oddělení a také ze skupiny dopravních nehod. Prošetřením události ale zasahující policisté zjistili, že se nejedná o dopravní nehodu. Stroji během jízdy praskla přívodní palivová hadice a motorová nafta vytekla na vozovku. Vysláni tedy byli ještě silničáři k úklidu komunikace a naši kolegové událost nijak vyšetřovat nemuseli.
Ráno v 8:50 oznámila obyvatelka jednoho z pardubických sídlišť vloupání do sklepní kóje. Dosud neznámý pachatel překonal zámek zajišťující dveře suterénní místnosti a z té odcizil pánské horské jízdní kolo a navíc ještě 3 páry lyží. Poškozené vznikla škoda přesahující 60.000 korun.
Dopoledne využil dosud nezjištěný pachatel chvilkové nepozornosti ženy v jednom z polabinských barů. Z tašky, kterou si zrovna pečlivě nehlídala, jí odcizil peněženku. Poškozená přišla nejen o finanční hotovost, ale i doklady a platební kartu. Pachateli v případě dopadení hrozí za spáchání trestného činu neoprávněné držení platební karty trest až na 2 roky odnětí svobody.
Sobota
Dopoledne v 11:30 byla ostrahou jednoho z pardubických supermarketů přistižena žena, která se dopustila drobné krádeže zboží. To si jednoduše naskládala do batohu a prošla pokladnou, aniž by se obtěžovala placením. Zadrželi ji ale pracovníci ostrahy, kteří přivolali policisty. Žena je podezřelá z přestupku proti majetku a kolegové případ oznámili komisi k projednávání přestupků Úřadu městského obvodu.
V podvečer krátce před osmnáctou hodinou utekla z domova v centru města mentálně postižená žena. Ihned po oznámení po ní začali pátrat policisté ve městě, městští strážníci a o pomoc jsme požádali i dopravní podnik města Pardubic. Právě to přineslo své ovoce, protože jeden z řidičů autobusu hromadné dopravy si vzpomněl, že ženu odpovídající popisu vezl a vystupovala v Rosicích nad Labem. Kolegové se tedy vydali do Rosic, kde ženu v parku nalezli a poté ji v pořádku předali domů.
Večer po 20-té hodině kontrolovali policisté v Polabinách řidiče motocyklu. Lustrací zjistili, že po mladíkovi je vyhlášeno celostátní pátrání, protože utekl z výchovného ústavu pro mládež v Ostravě. Policisté mladíka zajistili a v přítomnosti jeho matky jej předali pracovníkům výchovného ústavu.
Neděle
V noci ve čtvrt na dvě ráno oznámili obyvatelé sídliště Cihelna, že skupinka mládeže dělá na ulici rámus, křičí a dokonce že i slyšeli řinčení skla. Policisté na místě opravdu hlučnou partičku našli a v okolí byla rozbitá výloha prodejny a reklamní vývěska. Dva mladíci byli tak ovlivněni alkoholem, že putovali na protialkoholní záchytnou stanici k vystřízlivění. Případem se zabývají kolegové z Polabin, které nyní čeká zajišťování spisového matriálu k případu.
Fyzické napadení ohlásila žena v centru Pardubic. Pohádala se s přítelem a ten ji potom odhodil na postel. Ke zranění sice nedošlo, ale přivolaní policisté případ zaevidovali jako přestupek proti občanskému soužití.
Policisty z oddělení hlídkové služby zaujalo na silnici mezi Počáply a Pardubicemi vozidlo Volkswagen Polo. Při kontrole řidiče vyzvali k orientační dechové zkoušce na alkohol. Ta byla s výsledkem 0,88 promile alkoholu v dechu. Muž je nyní podezřelý z přestupku a při projednání u správního orgánu mu hrozí pokuta a zákaz činnosti, v tomto případě samozřejmě zákaz řízení motorových vozidel, až na jeden rok.
prap. Radovan Sablík
18. 5. 2009

vytisknout  e-mailem