Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Pardubicku

Krádeže, noční klid, sousedské spory 

V průběhu druhého červencového víkendu jsme v rámci Územního odboru Policie České republiky Pardubice zaevidovali 39 trestných činů a 112 přestupků. Kolegové z Dopravního inspektorátu rozdávali, nejenom řidičům, pokuty: 39 za nedodržení maximální povolené rychlosti, 9 za nesprávný způsob jízdy, 4 za nepřipoutání bezpečnostními pásy, 4 vozidla neměla v pořádku technický stav, 4 řidiči během jízdy telefonovali. Pokuty ale dostali i 2 chodci a 1 cyklista.
 
Pátek 10. 7. 2009
 
Ráno v 6:38 telefonoval řidič projíždějící od Zdechovic přes Chvaletice směrem na Týnec nad Labem, že na silnici je rozlitý olej. Na místo vyrazili Chvaletičtí policisté, kteří skutečně našli mezi Chvaleticemi a Hornickou čtvrtí na komunikaci mastné olejové skvrny. Zajistili si na místo pracovníky Správy a údržby silnic, kteří nečistoty uklidili.
 
Na Bohdanečsku oznámili pracovníci jedné stavby, že se jim převrátil nákladní automobil. Policisté kteří na místo přijeli zjistili, že při vykládce materiálu se vlivem silného větru převrátil nákladní automobil. Výjezd kvalifikovali jako škodní událost a jako takovou ji také zaevidovali.
 
Sousedskými vztahy se musí zabývat policisté z Chvaletic. U dvou vedle sebe se nacházejících pozemků jeden se sousedů odstranil oddělující plot a vyměnil zámek z vjezdových vrat. Šetření jestli a jakým způsobem kdo porušil zákon musí zjistit naši kolegové.
 
Večer v 19:02 oznámili rodiče čtyřletého chlapce, že se jim ztratil při nákupu v obchodním domě v centru Pardubic. Protože taková událost má vždy nejvyšší prioritu, vyslali policisté z operačního střediska na místo hned 4 hlídky, informace směřovala rovněž na městskou policii a o spolupráci jsme požádali také pracovníky dopravního podniku. Kolegové z hlídkové služby chlapce našli po 12. minutách v jednom z prodejních oddělení a rovnou jej předali rodičům. Následovalo samozřejmě odvolání všech opatření.
 
Sobota 11. 7. 2009
 
Dopoledne ve čtvrt na dvanáct oznámil na linku 158 občan na Holicku, že u silnice u jeho obce viděl nákladní automobil s naloženým dřevem a on se domnívá, že by se mohlo jednat o krádež dřeva. Na místo se vypravili kolegové z obvodního oddělení. Zjistili si totožnost řidiče a ten jim řekl, že dříví je skácené a nařezané s vědomím místního hajného. Ten už skutečnost jen potvrdil a vše bylo vyřízeno.
 
V 15:50 oznámil na linku 158 pán, že v centru Pardubic nalezl muže který nejspíš prodělal epileptický záchvat a je agresivní. Na místo se spolu se záchranáři vypravili i policisté. Při zákroku zjistili, že muž je silně podnapilý a veřejně pohoršuje okolí. Z toho důvodu jej sanitkou za policejní asistence převezli na protialkoholní záchytnou stanici. Po vystřízlivění a propuštění se s ním setkali naši kolegové znovu. Přijeli mu totiž za přestupek proti občanskému soužití uložit blokovou pokutu.
 
Krátce před půlnocí vyslal operační důstojník policisty hlídkové služby do jedné z obcí nedaleko Pardubic. Na linku 158 totiž přijal oznámení o možném napadení řidiče hromadné dopravy. Ten ale našim kolegům sdělil, že telefonoval preventivně protože se obával napadení skupinkou místních obyvatel, které bez platné jízdenky vykázal z přepravy. Jelikož se nikomu nic nestalo, policisté výjezd zapsali do knihy fonogramů a hlášení.
 
Neděle 12. 7. 2009
 
Odpoledne telefonovala servírka z jednoho penzionu na Přeloučsku, že podnapilí hosté dělají výtržnosti. Na místo se dostavili policisté, kteří už zjistili jen to, že hosté jsou na odchodu, útratu zaplatili a nezpůsobili škodu. Kolegové jim domluvili a výjezd zaevidovali do knihy fonogramů a hlášení.
 
Obyvatel pardubického sídliště Dukla oznámil, že ze spodního bytu jeho sousedů někdo vyhazuje různé věci z okna a je slyšet hluk a křik. Když policisté majitele bytu kontaktovali tak se dověděli, že měli na návštěvě známého.  Ten u nich začal dělat nepořádek a tak ho vykázali ven. Sami nic neoznamovali a nechtějí ani nic hlásit a tak kolegové výjezd pouze zaevidovali do knihy fonogramů a hlášení.
 
Rušení nočního klidu hlukem z restaurace oznámil oznámil po 23. hodině obyvatel centra Pardubic. Na místo se dostavili policisté z oddělení hlídkové služby, kontaktovali obsluhu hlučícího podniku a ti hudbu ztišili a zavřeli okna. Protože spolupracovali, neukládali jim kolegové pokutu. O hodinu později telefonoval opět tentýž oznamovatel. Tentokrát ale proto, že mu někdo propíchnul dvě pneumatiky jeho osobního automobilu. To už policisté zaprotokolovali jako přestupek proti majetku.
 
prap. Radovan Sablík
13. 7. 2009
 

vytisknout  e-mailem