Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Rychnovsku

Vloupání, krádeže, dopravní nehody  

Poslední  listopadový víkend tohoto roku zaznamenali policisté na Rychnovsku 8 nově spáchaných trestných činů, 22 přestupků a založili 21 nových čísel jednacích.
V průběhu uplynulého víkendu včetně pátku do pondělního rána 30. listopadu 2009 policisté na Rychnovsku přijali oznámení o osmi nově spáchaných trestných činech, která zadokumentovali a k těmto provedli prvotní šetření. Jednalo se zejména o majetkovou trestnou činnost. Policisté zahájili úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestných činů krádeže, krádeže vloupáním, poškozování cizí věci, maření výkonu úředního rozhodnutí a ve dvou případech zanedbávání povinné výživy.
Policisté Obvodního oddělení ve Vamberku šetří případ krádeže nafty, ke kterému došlo zřejmě někdy v průběhu minulého týdne v jednom podniku na Vamberecku. Zde zatím neznámý pachatel po poškození víček u nádrží na naftu u pěti zaparkovaných traktorů odčerpal celkem 270 litrů motorové nafty. Majiteli vznikla škoda převyšující 11 tisíc korun. V případě dopadení hrozí pachateli trest odnětí svobody až na dva roky.
Obvodní oddělení Dobruška šetří případ vloupání do rodinného domu, ke kterému došlo v Deštném v Orlických horách. Zde se včera večer zatím neznámý pachatel vloupal do rodinného domu. Po vypáčení vstupních dveří vnikl do domu. V domě vše prohledal a z domu si odnesl finanční hotovost, různé šperky a cigarety. Majiteli svým jednáním způsobil škodu přes 185 tisíc korun.
Dále policisté z Obvodního oddělení Dobruška vyšetřují případ vloupání do teletníku, ke kterému došlo v jednom zemědělském družstvu na Dobrušsku. Do teletníku se zatím neznámý pachatel včera večer dostal po vypáčení bočních vchodových dveří. Z prostoru teletníku si sebou odnesl 80  pytlů krmné směsi. Zemědělskému družstvu způsobil škodu ve výši 62 tisíc korun. V případě dopadení hrozí pachateli trest odnětí svobody až na dva roky.

 
Během víkendové služby zpracovali rychnovští muži zákona 22 nových přestupků. Téměř všechny přestupky muži zákona zadokumentovali na úseku dopravy.
Velká část přestupků na úseku dopravy se týkala nerespektování dopravního značení nebo vozidel, jejichž technický stav neodpovídal stanoveným technickým podmínkám.
Kromě přestupků na úseku dopravy policisté během prvního adventního víkendu zaznamenali i obvyklé přestupky proti majetku. Během víkendu byly na rychnovská obvodní oddělení nahlášeny případy poškození vchodových dveří, oken, poškození laku na osobním vozidle a případy drobných krádeží.
I o tomto víkendu vyjížděli policisté obvodních oddělení k přestupkům, které se týkaly občanského soužití. Převažovaly případy hádek a různých vyhrožování.
 
Během víkendu vyjížděla rychnovská skupina dopravních nehod ke čtyřem dopravním nehodám, při kterých došlo k jednomu těžkému a třem lehkým zraněním. Celková škoda těchto víkendových dopravních nehod byla vyčíslena na 300.000 korun.
Včera o půl jedenácté dopoledne došlo v Lupenici k dopravní nehodě. Zde jedenadvacetiletý řidič z Doudleb nad Orlicí s osobním vozidlem BMW ve směru na Rychnov nad Kněžnou začal předjíždět před sebou jedoucí osobní vozidlo a to těsně před levotočivou zatáčkou, kde není předjíždění povoleno. Při průjezdu této levotočivé zatáčky při předjíždění osobního vozidla řidič nepřizpůsobil rychlost svým schopnostem a vlastnostem vozidla, s vozidlem dostal smyk, který již nezvládl, vjel do pravého příkopu, kde se s vozidlem několikrát převrátil přes střechu. Alkohol byl na místě dopravní nehody vyloučen dechovou zkouškou. Při dopravní nehodě došlo k lehkému zranění řidiče a spolujezdce havarujícího vozidla. Škoda této dopravní nehody byla vyčíslena na 150 tisíc korun.
I tento víkend muži zákona z dopravní i pořádkové policie věnovali zvýšenou pozornost dohledu na bezpečnost a plynulost v silničním provozu.
 
Na tísňovou linku 158 přijali operační důstojníci za poslední listopadový víkend 77 telefonátů, 33 z nich bylo využito a zbývajících 44 nesouviselo s prací PČR.
V sobotu krátce po jedné hodině odpoledne se na linku 158 dovolala paní z Doudleb nad Orlicí a oznamovala, že jim někdo vyměnil jejich novou popelnici za jinou starší. Dále uvedla i konkrétní podezření na místní dvojici, která tuto činnost provozuje po celém okrese a nové popelnice prodává zájemcům za lukrativní ceny. Na místo byla vyslána hlídka Obvodního oddělení z Kostelce nad Orlicí, která na místě zjistila, že popelnici vyměnil zeť oznamovatelky. Věc se na místě vysvětlila a k žádné škodě nedošlo.
 
nprap. Pavel Vymetálek
30. listopadu 2009
 

vytisknout  e-mailem