Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Rychnovsku

Sněhová kalamita postihla i náš region  

Během druhého lednového víkendu od pátku 8. ledna 2010 do pondělního rána 11. ledna 2010 zaznamenali policisté na Rychnovsku  8 nově spáchaných trestných činů, 23   přestupků a založili 22 nových čísel jednacích.
V průběhu uplynulého víkendu přijali rychnovští policisté oznámení o osmi nově spáchaných trestných činech,  která zadokumentovali a provedli k nim prvotní šetření. Policisté zahájili úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestných činů krádeže, poškozování cizí věci, porušování domovní svobody, zanedbání povinné výživy a neoprávněného užívání cizí věci.
Vloupání do benzinky
Vloupání do prodejny

V průběhu dalšího lednového víkendu nového roku 2010 rychnovští policisté zaevidovali   23 přestupků, většinu z nich na úseku dopravy. Kromě přestupků za nedodržení povolené rychlosti obdrželi řidiči sankce za dopravní přestupky, kterých se dopustili díky parkování na nepovolených místech, zejména v horských střediscích Orlických hor. V zimní sezóně a se současnou štědrou sněhovou nadílkou i do našich hor míří mnoho návštěvníků. Nerespektování dopravního značení, vymezeného parkování, povolené rychlosti a dalších předpisů, které je řidič povinen dodržovat, způsobuje v horských střediscích a na komunikacích nejen Orlických hor zbytečné komplikace, zpomalení či zastavení dopravy a další problémy, které se následně musí řešit už i za účasti policistů. Policie ČR vyzývá všechny návštěvníky hor ke kázni a respektování pravidel silničního provozu. Jen tak bude pro všechny zúčastněné zimní pobyt na horách příjemný a bezproblémový.
Během víkendu  muži zákona na Rychnovsku zaevidovali i přestupky proti majetku. Policisté Obvodního oddělení Rychnov nad Kněžnou šetřili případ poškozených zrcátek, a to hned u třech aut, zaparkovaných v jedné místní ulici.
V uvedeném období byla pro zloděje v kurzu zřejmě měď – v Kvasinách zmizelo několik metrů okapu z tohoto kovu, v Častolovicích zase  krycí měděný plech. Kromě toho se v Rychnově nad Kněžnou dvěma neopatrným majitelům ztratila peněženka s finanční hotovostí. V jednom případě během zábavy, ve druhém případě během nákupu z kabelky, uložené v nestřeženém nákupním vozíku.
Nepříjemné probuzení čekalo v sobotu v šest hodin ráno na obyvatele jednoho činžovního domu v centru Rychnova nad Kněžnou. Neznámý pachatel odložil u zdi domu pytel s odpadky, který se vznítil a poškodil chodbu a omítku zdi domu.
V uvedených  dnech byly zaevidovány i dva přestupky proti občanskému soužití. V obou případech netradičním způsobem své problémy řešili dva muži se dvěma ženami, které byly v jednom případě fyzicky a ve druhém slovně atakovány.

Přestože i přes naše území se během uplynulého víkendu přehnala sněhová kalamita, skupina dopravních nehod vyjížděla pouze ke čtyřem dopravním nehodám, při kterých byla jedna osoba lehce zraněna - dopravní nehoda u Chábor. Řidiči podcenili stav a povahu vozovky a s jízdou na sněhové pokrývce si neporadili. Nepřiměřená rychlost, vítr a smyk přispěly k celkové škodě těchto čtyř víkednových dopravních nehod, která  byla vyčíslena na 644.000 korun.

Operační důstojníci přijali na  tísňovou  linku 158  během uplynulého období 109 telefonátů, 37 z nich byl využit a zbývající 72 nesouviselo s prací PČR. Silný vítr a nástup sněhové kalamity se projevil i na víkendové službě rychnovských operačních důstojníků. 
S počátkem víkendu už v pátek krátce před druhou hodinou odpolední byla nahlášena dopravní nehoda v Potštějně. Po smyku se tam střetla dvě vozidla, naštěstí bez zranění.
Krátce po šesté hodině večerní oznamuje muž na linku 158, že zhruba před čtvrt hodinou odjela vozem směrem na Pardubice jeho žena. Za volant ovšem usedla pod vlivem alkoholu. Bohužel ještě dříve, než se podařilo policistům z Obvodního oddělení Holice tuto nezodpovědnou řidičku zastavit, žena havarovala, neboť s autem narazila do svodidel. 
O půl sedmé večer oznamuje další volající, že na silnici od Rokole směrem na Nové Město nad Metují jsou přes celou silnici spadlé dva smrky. Ty jsou následně odstraněny díky pomoci hasičů a jejich motorových pil.
Čtyřicet minut po půlnoci z pátku na sobotu volá na tísňovou linku další muž, že na silnici mezi Kostelcem nad Orlicí a Častolovicemi jde značně podnapilá žena. Hlídka kosteleckých policistů na místě zjistila, že dámu v pohrouženém stavu doprovází kavalír, který ji zdárně dopraví do bezpečí a tepla domova.
V sobotu krátce před polednem oznamuje volající kamión, uvízlý napříč silnice mezi Vysokým Újezdem a Českým Meziříčím. O půl druhé odpoledne je nákladní vůz vyproštěn a vozovka opět průjezdná.
por. Mgr. Alena Kacálková
11. ledna 2010 

 

vytisknout  e-mailem