Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Rychnovsku

Policisté se o víkendu rozhodně nenudili 

Během předposledního únorového víkendu od pátku 19. února do pondělního rána 22. února 2010 zaznamenali policisté na Rychnovsku  6 nově spáchaných trestných činů,  24  přestupků a založili 12 nových čísel jednacích.
V průběhu uplynulého víkendu přijali rychnovští policisté oznámení o pěti nově spáchaných přečinech a jednom zločinu,  která zadokumentovali a provedli k nim prvotní šetření. Policisté zahájili úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání přečinů krádeže a zločinu loupeže.
Loupežné přepadení
Do chaty pro tři konzervy a vodku
Pokladna bez peněz
Kromě této majetkové trestné činnosti zaevidovali policisté Obvodního oddělení Týniště nad Orlicí přečin ohrožení pod vlivem návykové látky. V sobotu krátce před druhou hodinou ranní kontrolovala hlídka Městských policistů Týniště nad Orlicí řidiče vozu zn. Opel Astra. Jejich podezření, že šestadvacetiletý mladík řídí pod vlivem alkoholu, potvrdila dechová zkouška s výsledkem 1,36 promile alkoholu v dechu. Nezodpovědný řidič se následně podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve.
Během pátečního odpoledne se policistům Obvodního oddělení Kostelec nad Orlicí podařilo zadržet jednu osobu v celostátním pátrání. To bylo po dvaačtyřicetiletém muži z Rychnova nad Kněžnou vyhlášeno v listopadu 2007 a o dva roky později vydal Okresní soud v Rychnově nad Kněžnou příkaz k jeho zatčení. Vzhledem k tomu, že policisté u muže při zatčení naměřili 3,1 promile alkoholu v dechu, putoval nejprve do Protialkoholní záchytné stanice v Hradci Králové.

V průběhu uplynulého víkendu rychnovští policisté zaevidovali  24 přestupků, většinu z z nich na úseku dopravy. Některé dopravní přestupky muži zákona zadokumentovali při další dopravně bezpečnostní akci v tomto týdnu, a to z pátku na sobotu. Policisté z dopravní a pořádkové policie během ní na rychnovských silnicích zkontrolovali 173 řidičů, u kterých zaevidovali 5 přestupků. Dva nezodpovědní řidiči usedli za volant po předchozím požití alkoholických nápojů. Další hříšníci se nevyhnuli postihu  díky vozidlu, jehož technický stav neodpovídal předpisům.  Během této noční dopravně bezpečnostní akce se rychnovským policistům podařilo zajistit i dva řidiče, kteří jsou podezřelí z trestné činnosti. Dopravně bezpečnostní akce budou na rychnovských silnicích i nadále pokračovat.
I v dalším únorovém víkendu byly kromě přestupků na úseku dopravy zadokumentovány i přestupky proti majetku.
Kradlo se vše, co zlodějům přišlo pod ruku – kromě jiného třeba voňavé stromečky do auta v dobrušské čerpací benzinové stanici, taška s finanční hotovostí a osobními doklady, měděné svody nebo registrační značka vozidla. Poškozeny byly i dvoje dveře, jedny od vozu zn. Škoda Pickup, druhé u rekreační chaty a kolny.
Pohroužený stav a alkohol mohly mít svůj podíl na agresivním chování některých našich spoluobčanů, které jako přestupky proti občanskému soužití šetřili rychnovští policisté. S nožem v sobotu v ranních hodinách ohrožoval svoji bývalou družku a její přátele muž na Opočensku. Podnapilý muž ležel tentýž den na rychnovském autobusovém nádraží; pádem si navíc způsobil poranění na hlavě. Další podnapilý muž budil veřejné pohoršení zase na náměstí ve Vamberku.

Další únorový víkend vyjížděla skupina dopravních nehod k pěti dopravním nehodám, při kterých byly tři osoby lehce zraněné.
Na Rychnovsku se dostal náklaďák mimo silnici
Opět námraza na silnici
Celková škoda pěti víkendových dopravních nehod byla vyčíslena na 1.262.000 korun.

Operační důstojníci přijali na  tísňovou  linku 158  během uplynulého období 117 telefonátů, 44 z nich bylo využito a zbývajících 73 nesouviselo s prací PČR. I operační důstojníci zaevidovali mnoho případů, v nichž měl hlavní roli alkohol. Na muže, ležícího opilého v parku u týnišťské základní školy, upozornila telefonicky v pátek před sedmou hodinou večerní žena, procházející kolem. Opilý muž, ležící na rychnovském autobusovém nádraží s rozbitou hlavou po pádu, si nevzpomněl na základy dobrého chování ani v místní nemocnici, kde ho zdravotní personál ošetřoval. Se svým agresivním chováním a 2,68 promile alkoholu v dechu proto putoval do Protialkoholní záchytné stanice v Hradci Králové. Další nestřízlivý telefonista oznamuje v sobotu krátce před druhou hodinou ranní, že se na jedné diskotéce v Deštném v Orlických horách slovně nepohodl s rusky hovořícími návštěvníky. Po příjezdu policejní hlídky na místo muž uvedl, že vzhledem ke svému podnapilému stavu si nic nepamatuje.  Stejně planý výjezd, jaký absolvovali policisté Obvodního oddělení Dobruška, čekal i na hlídku z Týniště nad Orlicí. Muž telefonující na tísňovou linku oznámil o půl třetí ráno, že mu někdo ukradl jízdní kolo, ponechané před jednou z místních restaurací. Po příjezdu policistů na místo ale opilý muž zjistil, že jeho kolo stojí přesně tam, kde jej zanechal. I z těchto příkladů je patrné, že díky démonu alkoholu linka 158 zřejmě nikdy nezůstane hluchá.
por.Mgr. Alena Kacálková
22. února 2010
 

vytisknout  e-mailem