Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Rychnovsku

Černá žeň motoristů 

První červencový víkend tohoto roku zaznamenali policisté na Rychnovsku 13 nově spáchaných trestných činů, 34 přestupků a založili 26 nových čísel jednacích.
V průběhu uplynulého prodlouženého víkendu včetně pátku do úterního rána 7. července 2009 policisté na Rychnovsku přijali oznámení o 13 nově spáchaných trestných činech, která zadokumentovali a k těmto provedli prvotní šetření. Oznámení se týkala hlavně majetkové trestné činnosti, mezi kterou patřily krádeže prosté a krádeže provedené vloupáním. Dále policisté zahájili úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění, neoprávněné užívání cizí věci a poškozování cizí věci.

Během prodloužené víkendové služby zpracovali rychnovští muži zákona 34 nových přestupků. Převážná část z nich byla zaevidována na úseku dopravy. Ty policisté řešili ve většině případů blokově či pokutou na místě. Některé z nich byly zaevidovány během další dopravně bezpečností akce. Ta proběhla na rychnovských silnicích v noci z pátku na sobotu a policisté při ní zkontrolovali 148 řidičů. Sedm z nich neodjelo bez záznamu - převážná většina se tentokráte provinila nevyhovujícím technickým stavem vozidla. Akce, zaměřená na požití alkoholických nápojů před jízdou, bohužel nemůže vykázat ve statistice nulu - hned dva nezodpovědní řidiči z Kostelecka usedli za volant s 1,68 a s 1,94 promile alkoholu v dechu. Oba mužům zároveň přitíží i podezření z trestného činu řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění.
Skupina dopravních nehod vyjížděla během prodlouženého víkendu k 6 dopravním nehodám, při kterých došlo ke 4 lehkým a 1 těžkému zranění účastníků. Jedna osoba bohužel zaplatila daň nejvyšší – Tragická havárie.
Celková škoda všech dopravních nehod na rychnovských silnicích byla vyčíslena na 196.000 korun.

Policisté během prvního červencového volna zaznamenali i přestupky proti majetku a občanskému soužití. Řešení drobných krádeží, poškozování cizí věci a sporů nejen mezi partnery jsou téměř každodenní náplní mužů zákona. Víkend byl ve znamení přestupků proti majetku a občanskému soužití, vandalství a jízdy pod vlivem návykové látky.
Zloději brali vše, co jim přišlo pod ruku, a tak jim v Očelicích na Opočensku přišly vhod i dva bezdrátové zvonky, instalované na sloupku branky rodinného domu nebo jedna z ovcí, volně se pasoucí na zahradě na Kostelecku. Jako téměř denně, do nepravých rukou přišel i jeden mobilní telefon a chuť na čokoládu se nevyplatila dalšímu nenechavci. Bouřlivý byl letní víkend ve vztazích mezi občany, policisté zaznamenali výměnu názorů mezi dvěma sestrami, ve které jako důrazná argumentace nechybělo tahání za vlasy a nevybíravá slova. Fyzické a slovní napadání bylo evidováno i mezi partnery, sousedy či návštěvníky nočních podniků na Dobrušsku, Týnišťsku a Rychnovsku. I u vandalství popustili pachatelé uzdu své fantazie mimo normu – muži zákona zaevidovali bezpečnostní zámek u vchodových dveří zalepený neznámou hmotou, okno rozbité prázdnou lahví, propíchnuté pláště jízdního kola, poškozený plot mezi sousedy nebo poničené dřevěné obložení dveří, které zloděj zanechal po nepovolené demontáži poštovní schránky

Na  tísňovou  linku 158 přijali operační důstojníci za první červencový víkend 123 telefonátů, 42 z nich bylo využito a zbývajících 81 nesouviselo s prací PČR. Mezi víkendovými telefonáty nechyběla oznámení o fyzickém napadení, výtržnostech a oznámení o krádežích v různých objektech. I tento víkend hrál velkou roli alkohol, několik telefonátů, které operační důstojníci během víkendu přijímali, oznamovalo výtržnosti způsobené právě pod vlivem návykové látky.
Krávu na silnici oznámil operačnímu důstojníkovi jeden z telefonátů v pondělí krátce po druhé hodině odpoledne. Domácí zvíře, pohybující se na výjezdu z Opočna směrem na Dobrušku, způsobilo mírný rozruch mezi řidiči i cyklisty – během necelé půl hodiny se ale stračena umoudřila a za přítomnosti policistů i majitele odkráčela zpět za ohradu na bezpečnou pastvinu.
por. Mgr. Alena Kacálková
7. července 2009

vytisknout  e-mailem