Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Rychnovsku

Alkohol v hlavní roli v dopravě i v hádkách 

Během uplynulého víkendu od pátku 10. září do dnešního rána 13. září 2010 zaznamenali policisté na Rychnovsku  1 nově spáchaný přečin, 25 přestupků a založili 12 nových čísel jednacích.
V průběhu uplynulého víkendu přijali rychnovští policisté oznámení o jednom nově spáchaném přečinu, který zadokumentovali a provedli k němu prvotní šetření. Policisté zahájili úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání přečinů krádeže.

Okradená pionýrská skupina

V průběhu uplynulého víkendu rychnovští policisté zaevidovali 25 přestupků, většinu z  nich na úseku dopravy. Motoristé dostali od mužů zákona „odměny“ za sjeté pneumatiky, neúplné výbavy, ve čtyřech případech řidiči ignorovali zákazové a příkazové dopravní značky. Všichni čtyři vjeli do zákazu vjezdu. Jejich počínání však neuniklo policistům.
Opočenští policisté dvěma šoférům udělili pokutu, jelikož se plně nevěnovali řízení a nedodrželi bezpečnou vzdálenost. První řidič narazil do přípojného vozidla, které před ním právě odbočovalo. Druhý řidič zase nedobrzdil a narazil do vozidla za traktorem.
Rokytničtí policisté zase potrestali rychlého řidiče, který „zapomněl“ zpomalit v obci a vesnicí projížděl rychlostí o 20 kilometrů za hodinu vyšší, tedy sedmdesátikilometrovou rychlostí. Vamberští policisté si „posvítili“ na cyklistu, který jel v pátek jen pár minut po půlnoci na svém kole. Bicyklu však scházelo potřebné osvětlení i odrazky, takže cyklista se pohyboval zahalený ve tmě.
Na úseku dopravy řešili policisté o víkendu i 3 přestupky, v nichž hlavní roli sehrál alkohol.

Alkohol za volantem

O víkendu si i lidé nadávali. Policisté vyjížděli k pěti přestupkům proti občanskému soužití. Ve většině případů šlo o slovní urážky mezi partnery či manželi. V jednom případě se jednalo o vyvrcholení sousedských rozepří, které skončily opět vzájemnými urážkami. Rychnovští policisté řešili případ, kdy muž bránil kamarádku. Při tom neúmyslně zranil útočníka. Jednalo se sice o lehké poranění, i to si však vyžádalo lékařské ošetření.
Víkend se „neobešel“ ani bez přestupků proti majetku. V sobotu odpoledne se výrazně prodražil nákup jednomu zákazníkovi v rychnovském obchodním domě. Muž tu odcizil cigarety za 66 korun. Jeho počínaní si všimla ostraha obchodního domu, která přivolala policii. Rychnovští policisté za tento přestupek zákazníkovi udělili pokutu ve výši 1.000 korun. Cigarety lapka vrátil. Týnišťští policisté v sobotu řešili případ odcizených čtyřech plechových kol s pneumatikami zn. Firestone. Jejich majitel si je uložil do společné kolárny v činžovním domě.  O víkendu také zmizelo 150 litrů nafty, a to z nákladního vozu Liaz. Škoda činí 4.450 korun.
 
Skupinu dopravních nehod vyslal operační důstojník v neděli zhruba hodinu před polednem do Kvasin. Nezjištěný řidič se zatím neznámým automobilem nepřizpůsobil jízdu a nezvládl průjezd pravotočivou zatáčkou. Po jeho jízdě zůstal mimo jiné poškozený plot. Z místa nehody ujel. Nikdo nebyl zraněný. Škoda způsobená vozidlem však činí 13.000 korun.

Operační důstojníci přijali na  tísňovou  linku 158  během uplynulého období 84 telefonátů, 35 z nich bylo využito a zbývajících 51 nesouviselo s prací PČR. Volající na tísňové volání oznamovali potyčky v rodinách, kdy za většinou z nich stál vliv alkoholu. Jedno tísňové volání plně naplnilo smysl hesla Pomáhat a chránit. Muž v brzkých ranních hodinách volal linku 158. Hlásil, že potřebuje nutně pomoc. Jeho žena upadla z postele. Nemá žádné zranění, takže rychlou záchrannou službu nevolal. On sám ji však nezvládl zvednout. Policie pomohla.

por. Alena Kacálková
13.září 2010

vytisknout  e-mailem