Policie České republiky  

Přejdi na

Služba veřejnosti a prestižní povolání


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Rychnovsku

Neukáznění řidiči na rychnovských silnicích 

Druhý březnový víkend roku 2009 zaznamenali policisté na Rychnovsku 10 nově spáchaných trestných činů, 25 přestupků a založili 15 nových čísel jednacích.

V průběhu uplynulého víkendu včetně pátku do pondělního rána 9. 3. 2009 policisté na Rychnovsku přijali oznámení 10 o nově spáchaných trestných činech, které zadokumentovali a k těmto provedli prvotní šetření. Oznámení se týkala hlavně majetkové trestné činnosti. Dále policisté zahájili úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky.

Řidiče nerespektujícího pravidla silničního provozu zajistila o půlnoci ze čtvrtka na pátek hlídka rychnovských policistů na výzvu operačního důstojníka. Anonymní telefonát na linku 158 sdělil, že v obci Skuhrov nad Bělou tlačí silně podnapilý muž vůz zn. Peugeot od hospody směrem k místní benzinové čerpací stanici. Po příjezdu na místo zahlédli policisté hledané vozidlo už opět s plnou nádrží v pohybu u jedné ze skuhrovských křižovatek. Policisté muže pomocí světelné signalizace STOP na majáku zastavili. V okamžiku, kdy vylézali z auta, řidič peugeotu se znovu rozjel  a ujížděl směrem k obci Deštné v Orlických horách. Prchající vozidlo bylo opakovaně zastavováno pomocí výstražného rozhlasového zařízení na majákové rampě, které ale řidič ignoroval.
Taktika kličkování s vozem na kluzké komunikaci tak, aby ho policisté nemohli předjet, se jednatřicetiletému kaskadérovi nakonec nevyplatila a muž po projetí levotočivé zatáčky vyjel mimo silnici. Minul těsně několik stromů a zapadl ve sněhu. Ani potom se ale nemínil "vzdát" dobrovolně. U peugeotu rozbil postupně obě přední okna, kterými chtěl před hlídkou utéct, a když viděl, že jeho snažení je marné, odmítl z vozu vystoupit. Z důvodů kladení pasivního odporu, neuposlechnutí pokynů policistů a obavy, že se pokusí o útěk, byla neukázněnému řidiči přiložena služební pouta. Dalším šetřením policisté zjistili, že muž řídil vůz bez dokladů. Okamžitá lustrace odhalila, že řidič má uložen trest zákazu řízení motorových vozidel. Řidič se odmítl podrobit orientační dechové zkoušce. Z místa byl eskortován do Protialkoholní záchytné stanice v Hradci Králové. Mladý muž je jízdou podezřelý z trestných činů maření výkonu úředního rozhodnutí a řízení motorového vozidla bez řidičského oprávnění.

Policejní hlídce Obvodního oddělení Týniště nad Orlicí neunikl v neděli po dvaadvacáté hodině řidič vozu zn. Citroën. Ten se při kontrole na úseku silnice č. I/11 mezi obcemi Týniště nad Orlicí a Petrovice nedokázal mužům zákona prokázat žádným řidičským oprávněním. Lustrací na místě policisté zjistili, že kromě toho, že muž není držitelem žádného řidičského oprávnění, byl mu Městským úřadem v Jeseníku před rokem vysloven zákaz řízení motorových vozidel, a to až do ledna roku 2010.

Méně častý případ zajištění řidiče pod vlivem návykové látky řešili v pátek po jednadvacáté hodině rychnovští policisté. V blízkosti železničního přejezdu čekal na příjezd policejní hlídky řidič vozu zn. Škoda Roomster, který na linku 158 nahlásil dopravní nehodu. Muž stál se svým vozem v koloně, kterou zastavil projíždějící vlak. Když se kolona opět začala rozjíždět, vůz zn. Peugeot, stojící před ním, začal při rozjíždění do kopce couvat a  lehce narazil do řidiče roomsteru. Řidič peugeotu ale dál pokračoval v jízdě. Za okamžik zastavil na nedalekém parkovišti a vydal se pěšky do blízkého baru. Vstup do něj mu ale překazila právě přijíždějící přivolaná policejní hlídka. Muže, který už k barovému pultu nestačil dojít, policisté požádali, aby se vrátil na parkoviště zpět ke svému vozu i k čekajícímu řidiču roomsteru. Tam mu muži zákona orientační dechovou zkouškou naměřili 1.94 promile alkoholu v dechu. Podezřelý muž se pak následně dobrovolně podrobil i lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve.

Sérii vloupání do vozů zaparkovaných v jedné z místních ulic šetřili policisté Obvodního oddělení Kostelec nad Orlicí. Neznámý pachatel se vloupal do několika osobních automobilů v noci z pátku na sobotu a ukradl z nich autorádia a v jednom případě i navigaci a nabíječku na mobilní telefon. Zloděj při hledání "zajímavých" předmětů vozidla zároveň poškodil. Jeho nežádanou noční návštěvou majitelům vznikla škoda odhadnutá na téměř 30.000 korun. 
Stejnou noc zmizelo autorádio i z vozu zaparkovaného na místní komunikaci v Rychnově nad Kněžnou. I v tomto případě šetří policisté Obvodního oddělení Rychnov nad Kněžnou věc jako krádež, majiteli byla krádeží a poškozením vozu způsobena škoda 6.000 korun.

Policisté Obvodního oddělení Opočno šetří krádež v jedné z prodejen potravin. Neznámý pachatel se do ní vloupal v noci z pátku na sobotu. Z prodejny zloděj ukradl potraviny a drogistické zboží. Škoda, která jeho noční návštěvou majiteli vznikla, je odhadnuta na téměř 12.000 korun.

Během víkendové služby zpracovali rychnovští muži zákona 19 nových přestupků na úseku dopravy, proti majetku a občanskému soužití. Více než polovina zaevidovaných přestupků byla klasifikována jako přestupek proti bezpečnosti a plynulosti v dopravě. Policisté je řešili většinou blokově či domluvou na místě.

První přestupek proti majetku zadokumentovali policisté Obvodního oddělení Kostelec nad Orlicí už v pátečních ranních hodinách – neznámý pachatel poškodil železniční závoru na jednom z místních přejezdů. Mezi pátečním odpolednem a nedělním ránem také neznámý pachatel rozbil okénko u jedné z rychnovských prodejen. Případ šetří policisté Obvodního oddělení Rychnov nad Kněžnou, kterým byl nahlášen i přestupek z noci z neděle na pondělí. Z neuzamčeného vozidla, zaparkovaného před jedním z místních hotelů, ukradl zloděj ze zavazadlového prostoru auta koženou bundu s osobními doklady. Majiteli vznikla škoda 4.000 korun.
Překvapen byl zřejmě i majitel vozu zn. Škoda Felicia, kterému neznámý pachatel v noci ze soboty na neděli rozbil kovovou koulí čelní sklo auta a poškodil část střechy. Policisté Obvodního oddělení Vamberk věc šetří jako přestupek. Škoda, kterou agresor způsobil, je odhadnuta na 4.500 korun.

Skupina dopravních nehod Rychnovskavyjížděla o víkendu k 1 dopravní nehodě, při které došlo k jednomu lehkému zranění. Muž řídící vůz zn. Škoda Felicia, narazil z dosud nejasných důvodů v neděli po půl čtvrté ráno na trase mezi obcemi Pěčín a Javornice do zábradlí mostku. Orientační dechová zkouška nemohla být vzhledem k charakteru poranění u  něj provedena, odběr krve řidič odmítl. Škoda této jediné víkendové dopravní nehody je odhadnuta na 15.000 korun.

Na  tísňovou  linku 158 přijali operační důstojníci za víkendovou službu 80 telefonátů, 25 z nich bylo využito a zbývajících 55 nesouviselo s prací PČR. V sobotních dopoledních hodinách nahlásila žena, procházející se po okolí Rychnova nad Kněžnou, že u dílny svého příbuzného objevila neznámého člověka, který tam krade kabely. Podezřelý muž poté, co byl ze své nezákonné činnosti vyrušen, začal utíkat. Odvážná žena ho ovšem nepřestala sledovat a přitom operativně komunikovala s policisty na bezplatné lince. Hlídka rychnovských policistů vyjela utíkajícímu muži naproti a ten se po vyhodnocení situace vzdal. Přestupek byl policisty na místě vyřešen blokovou pokutou. V nedělních dopoledních hodinách vyjížděla na oznámení na linku 158 hlídka policistů Obvodního oddělení Týniště nad Orlicí na místní vlakové nádraží. V jeho prostorách měl už delší dobu sedět neznámý muž středního věku, který vypadal zmateně. Neměl u sebe žádné doklady a nekomunikoval. Policisté muže odvezli na služebnu a dalším šetřením se jim podařilo zjistit mužovu totožnost i jeho bydliště. Poté byl muž převezen k dalšímu vyšetření do Fakultní nemocnice Hradec Králové.
por. Mgr. Alena Kacálková
9. březen 2009


vytisknout  e-mailem