Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Svitavsku

Policisté byli v jednom kole 

V průběhu víkendu od 27. února do 1. března 2009 policisté ve svitavském regionu měli plné ruce práce. Přijali oznámení o 15 nově spáchaných trestných činech, zadokumentovali 17 přestupkových jednání a vyřídili 17 čísel jednacích.

V pátek proběhla v regionu dopravně bezpečnostní akce zaměřená na alkohol. Dopravní policisté v průběhu víkendu vyjížděli k 5 dopravním nehodám, při nichž byly 2 osoby lehce zraněny, 1 osoba utrpěla natolik vážná poranění, že s nimi byla převezena do brněnské nemocnice. Při nehodách bylo zjištěno, že 3 řidiči se před jízdou posilnili alkoholem. Za jejich jednání jim byla další jízda vozidlem zakázána a odebrány řidičské průkazy. Hmotné škody jsou odhadovány na 100 tisíc korun.
 
V Jevíčku vyřídili policisté 4 čísla jednací, blokově udělili pokuty v dopravě a asistovali při dopravní nehodě, která se stala v pondělí, dvě hodiny po půlnoci.
 
V Moravské Třebové policisté zahájili úkony pro podezření ze spáchání trestného činu zanedbání povinné výživy, řeší vloupání do vozidla Audi a krádež navigace z nákladního vozidla. Následně sjednávali pořádek při dvou přestupcích týkajících se občanského soužití. V průběhu dopravně bezpečnostní akce zkontrolovali 21 osob a vozidel.

V Litomyšli řeší rovněž vloupání do nákladního vozidla, ze kterého byla odcizena navigace a peněženka s doklady. Další případy, kterými se v průběhu víkendu policisté zabývali, byly přestupky. Jako přestupek proti majetku řeší policisté krádež mobilního telefonu za 1.500 korun, který měla poškozená volně odložený při návštěvě restaurace v Sebranicích. Případ byl policisty přijat, zadokumentován a bude postoupen dle místní příslušnosti kolegům do Poličky. Dále evidují případ poškození osobního motorového vozidla Ford Fiesta, kterému neznámý vandal rozbil okno pravých předních dveří. Škody jsou vyčísleny na 2 tisíce korun. V sobotu policisté přijali oznámení o škodní události, ke které došlo 9. února 2009 v pravé poledne. Tehdy kámen, který odlétl od projíždějícího vozidla,  skončil v čelním skle autobusu. Škody jsou vyčísleny na 60 tisíc korun.
Hrubé neslušnosti, tedy přestupkového jednání proti občanskému soužití se dopustil podezřelý v obci Makov. Do domovního zvonku u rodinného domu zasunul předmět, který pak způsobil neustálé zvonění u domovních dveří. Poté, když poškozená vyšla před dům, byla ze strany muže zasypána nevybíravými nadávkami.
V neděli  přišel na služebnu odevzdat svědomitý nálezce textilní kabelku, ve které byly uloženy doklady, hotovost i platební karta. Policisté děkují nálezci a kabelka bude v nejbližších dnech vrácena majitelce.
 
V Poličce policisté řeší krádež dokladů a peněženky z odloženého nákupního košíku, přijali oznámení od zaměstnanců českých drah, že v průběhu víkendu neznámý vandal na odstaveném vagónu ztvárnil své dílo . V neděli přijali oznámení od majitele chaty v Březině, že mu neznámý pachatel v průběhu posledních dvou měsíců chatu vykradl a z ní odnesl zařízení za 21 tisíc korun.  
 
Na ulici Starohradská hlídka městské policie zastavila vozidlo Fiat 650, které nemělo registrační značku a navíc není evidováno v evidenci vozidel. Mladý řidič navíc nevlastní příslušné řidičské oprávnění. Tyto informace vyplynuly z pozdější kontroly dokladů řidiče. V rámci dopravně bezpečnostní akce policisté zkontrolovali 6 vozidel a 6 osob.
 
Nejvíce rušno bylo na obvodním oddělení ve Svitavách. Policisté přijali oznámení o 6 spáchaných trestných činech, které zadokumentovali a nyní k nim provádějí prvotní šetření. Dále policisté zaevidovali 6 přestupkových jednání. V rámci dopravně bezpečnostní akce zkontrolovali 12 vozidel a 12 osob.

Při dopravně bezpečnostní akci, která proběhla v pátek 27. 2. 2009 od 21:00 a trvala do jedné hodiny po půlnoci se téměř dvě desítky policistů zaměřily tentokrát na požívání alkoholu. Výsledky byly tentokrát překvapivé. Ze 117 kontrolovaných vozidel bylo zjištěno pouze 8 spáchaných přestupků. Velmi zajímavým zjištěním byl poznatek, že ani jeden z řidičů se před jízdou neposilnil alkoholem, či jinou návykovou látkou. . Nejčastějšími prohřešky řidičů byly pásy, které při jízdě řidiči stále nepoužívají.
 
Operační důstojník během své služby přijal na linku 158 několik desítek hovorů, které byly v převážné míře dále využity.
nprap. Anna Štegnerová
 
 

vytisknout  e-mailem