Policie České republiky  

Přejdi na

Naším cílem je Vaše bezpečí


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Svitavsku

Zabránili sebevraždě 

V průběhu prodlouženého vikendu od 30. dubna do 3. května policisté ve Svitavském regionu přijali oznámení o desítce spáchaných trestných činech. Opět převažovala majetková trestná činnost, mezi kterou patří krádeže provedené vloupáním a krádeže prosté. Všechny oznámené trestné činy policisté zadokumentovali a v současné době k nim provádějí prvotní šetření.
Policisté ze skupiny dopravních nehod během víkendu vyjížděli k 6 nehodám. V jedném případě došlo k těžkému zranění, další 3 osoby byly zraněny lehce.

Policisté pátrají po nezodpovědném řidiči, který z 1. na 2. května, na parkovišti ulice Felberova poškodil zaparkované osobní motorové vozidlo fiat a z místa nehody ujel. Škoda na vozidle je vyčíslena na 5 tisíc korun. Případ i nadále šetří policisté ze skupiny dopravních nehod, kteří ve spolupráci s policisty obvodního oddělení po dosud neustanoveném vozidle pátrají. Policie žádá veřejnost o spolupráci. V případě, že můžete svým svědectvím pomoci k objasnění tohoto případu, volejte prosím linku 158 nebo přímo skupinu dopravních nehod na lince 974 578 254. Děkujeme.

V obci Vendolí byla v neděli oznamovatelem nalezena munice. Přivolaný pyrotechnik na místě zjistil, že se jedná o přední část vybuchlého dělostřeleckého granátu z II. světové války. Munici si pyrotechnik převzal k dalšímu opatření.
 
Policisté ze skupiny dopravních nehod vyjížděli v neděli kolem 18:10 na silnici II. třídy 364, kde se nedaleko Bystrého stala nehoda dvou cyklistů. Oba jeli stejným směrem od Bystrého na Hamry. Po projetí pravotočivé zatáčky jeden z cyklistů na přímém úseku dojížděl před ním jedoucího chlapce na kole, který se zřejmě řádně nevěnoval řízení a najel částečně vlevo, čímž mu vjel do jízdní dráhy a došlo ke střetu. Jeden z cyklistů je hospitalizován v nemocnici s lehkým zraněním a druhý byl ošetřen na místě nehody. Dechová zkouška neprokázala požití alkoholu před jízdou. Nehoda je i nadále v šetření.
Za obcí Jevíčko nalezl oznamovatel při průzkumu terénu ruční granát ze II. světové války. O tomto nálezu okamžitě informoval policii. Ta místo zajistila a přivolala odborníka z Krajské správy Východočeského kraje. Pyrotechnik po příjezdu na místo zkonstatoval, že se opravdu jedná o válečnou munici, kterou si převzal ke zneškodnění.
 
 
Obětí trestného činu loupeže se stal 44letý muž, který byl 1. května kolem 17:30 přepaden na jedné z moravskotřebovských ulic a oloupen dosud neustanovenými osobami. Jeden z pachatelů poškozeného kopl do hlavy a když se muž skácel k zemi, kopali do něj další přítomní. Pak ležícího muže obrali o peněženku s pětitisícovou hotovostí a platební kartou. Nyní po útočnících policie intenzivně pátrá. V případě, že budou policií vypátráni, hrozí jim až deset let za mřížemi.
 
Tím, že naleznete cizí věc, například peněženku s doklady, finanční hotovostí a platební kartou, se dopouštíte trestného činu a můžete se tak snadno dostat do konfliktu se zákonem. Tohoto jednání se právě dopustil neznámý nálezce, který při své návštěvě jedné ze svitavských restaurací nalezl právě výše uvedené věci. Majitel tak ztrátou přišel o téměř 6 tisíc korun a nálezce se dopustil trestného činu zatajení věci. Zákon v takových případech pomýšlí o trestu odnětí svobody až na jeden rok nebo peněžitý trest. Jak v takových případech postupovat, nalezenou věc bezprostředně po nálezu odevzdat buď majiteli zpět, případně se obrátit na nejbližší policejní služebnu nebo městský úřad.
 
 
Škody za téměř půl miliónu korun způsobil svým jednáním dosud neznámý pachatel, který se v přesně nezjištěné době z 29. na 30. dubna vloupal do specializované prodejny na Svitavsku a z místa odnesl jak finanční hotovost, tak i vystavené zboží. Policie po zloději pátrá.
 
Pracovní nářadí za téměř 90 tisíc korun zmizelo po návštěvě zloděje, který se do jednoho litomyšlského objektu vloupal z 29. na 30. dubna.
Operační důstojník přijal během své služby desítky hovorů na tísňovou linku. Většina jich byla využila pro další práci policie.
nprap. Anna Štegnerová


vytisknout  e-mailem