Policie České republiky  

Přejdi na

Pomáhat a chránit


Rychlé linky: Mapa serveru Textová verze English Rozšířené vyhledávání


 

Hlavní menu

 

 
Královéhradecký  kraj název

Policie České republiky – KŘP Královéhradeckého kraje

Víkend na Trutnovsku

Vážná dopravní nehoda v neděli 

V průběhu předposledního říjnového víkendu včetně pátku do pondělního rána 26. 10. 2009 policisté na Trutnovsku přijali oznámení o patnácti nově spáchaných trestných činech a dvaadvaceti přestupcích. Oznámené případy muži zákona zadokumentovali a provedli neodkladná prvotní šetření. Oznámení se týkala hlavně majetkové trestné činnosti, mezi kterou patří krádeže prosté a krádeže provedené vloupáním. Dále muži zákona zahájili úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání trestného činu poškozování cizí věci, neoprávněné držení platební karty, podvod, násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci, ublížení na zdraví, ohrožení pod vlivem návykové látky a v jednom případě policisté zadokumentovali náhlé úmrtí.

Policisté z Hostinného v pravé poledne pátečního dne 23. 10. 2009 vyjížděli do jednoho z marketů v Hostinném. Všímavý zaměstnanec bezpečnostní agentury, která v prodejně dohlíží na nepoctivé zákazníky, přistihl při lupu devatenáctiletého mladíka, který měl krátce před polednem z prodejny odcizit masné výrobky. Zástupce poškozené společnosti vyčíslil škodu na necelých 300 korun. Při prováděném šetření policisté zjistili, že byl výtečník v posledních třech letech za majetkovou trestnou činnost pravomocně odsouzen. Vzhledem k uvedené skutečnosti bude protiprávní jednání mající znaky přestupku kvalifikováno jako krádež, za kterou může soud uložit trest odnětí svobody až na dva roky.

Trutnovská policejní hlídka vyjížděla krátce před půlnocí z pátku na sobotu 24. 10. 2009 na jednu z autobusových zastávek v Trutnově – Poříčí, kde dosud neznámý vandal krátce před opuštěním dopravního prostředku rozbil boční skleněnou výplň linkového autobusu. Zástupce dopravní společnosti vyčíslil škodu na necelých 6 tisíc korun. Za trestný čin poškozování cizí věci hrozí pachateli trest odnětí svobody až na jeden rok.

Královédvorští policisté v sobotu odpoledne 24. 10. 2009 vyjížděli do obce Mostek, kde zadokumentovali případ násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci a ublížení na zdraví, ke kterému mělo dojít krátce po poledni v jednom z místních domů. Dva muži v příbuzenském stavu několik hodin před incidentem společně požívali alkoholické nápoje, následovala vzájemná hádka a fyzické napadení jednoho z nich. Zraněný byl vozidlem lékařské pomoci převezen do královédvorské nemocnice. Za shora uvedené trestné činy může soud uložit trest odnětí svobody až na dva roky.

Policisté trutnovského dopravního inspektorátu v sobotu odpoledne 24. 10. 2009 krátce před druhou hodinou zastavili při dohledu nad bezpečností a plynulostí silničního provozu ke kontrole mezi Trutnovem a Vlčicemi osobní motorové vozidlo značky VAZ. Policisté řidiče vyzvali, aby předložil doklady potřebné k řízení vozidla. Vzhledem k zvláštnímu chování policejní hlídka sedmačtyřicetiletého muže sedícího za volantem automobilu vyzvala k dechové zkoušce. Policisté se nemýlili, přístroj prokázal 2,1 promile v jeho dechu. Muži zákona nezodpovědnému účastníkovi silničního provozu sdělili podezření ze spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky, za který může být soudem uložen trest odnětí svobody až na jeden rok. Uvedený případ policisté zpracovávají ve zkráceném přípravném řízení, jehož hlavním úkolem je předání kompletně zpracovaného spisu na okresní státní zastupitelství k dalšímu opatření.

Policisté Skupiny dopravních nehod z Trutnova v neděli večer 25. 10. 2009 krátce před sedmou hodinou vyjížděli k vážné dopravní nehodě, ke které došlo mezi obcemi Bohuslavice nad Úpou a Suchovršice. V úseku plném zatáček s největší pravděpodobností řidič osobního motorového vozidla Renault nepřizpůsobil rychlost jízdy, dostal smyk a narazil do protijedoucí Škody 105. Při srážce došlo ke zranění pěti osob, které seděli ve škodovce a jedné osoby, která řídila Renault. Všichni zranění byli převezeni do nemocničního zařízení. Škoda, která vznikla na vozidlech byla předběžně vyčíslena na 41 tisíc korun. Proč a jak k uvedené dopravní nehodě došlo, je předmětem dalšího šetření dopravních policistů.

Policisté Skupiny dopravních nehod zaprotokolovali o víkendu pět dopravních nehod, při kterých došlo k pěti těžkým a dvěma lehkým zraněním. Další tři havárie muži zákona vyřešil jako přestupek v dopravě uložením blokové pokuty.

Na tísňovou linku 158 operační důstojníci přijali o víkendu 143 telefonátů, 54 z nich bylo využito a zbývajících 89 nesouviselo s prací PČR. 

nprap. Udo Ertner
26. 10. 2009 
 

vytisknout  e-mailem